• Economia
  • Youth Economic Circle i els joves que volen liderar el futur

Youth Economic Circle i els joves que volen liderar el futur

L'associació compta amb 600 socis repartits per Barcelona, Madrid i Lisboa

L'entitat Youth Economic Circle compta amb 600 socis i sòcies | Cedida
L'entitat Youth Economic Circle compta amb 600 socis i sòcies | Cedida
Barcelona
22 de Novembre de 2023

Segons la Generalitat, un de cada deu catalans té la voluntat d’emprendre en els pròxims tres anys. Catalunya continua gaudint d’un lideratge a l’Estat amb una Taxa d’Activitat Emprenedora del 6,9%. Sense deixar l’estadística de l’administració catalana cal tenir en compte com un 47% dels catalans i les catalanes asseguren que tenen tots els coneixements per engegar un negoci. El 76% dels emprenedors i emprenedores han cursat estudis de grau o postgrau, una xifra que representa un increment de 17 punts en comparació amb el 2021. En quin punt queden els joves? 

 

La mitjana de les persones emprenedores potencials és de 36 anys. Tot i aquestes xifres, per sota, la societat es mou. Un exemple és l’associació Youth Economic Circle. Fundada l’any 2012 a Barcelona, l’objectiu del col·lectiu “és formar els joves d’avui perquè es converteixin en els líders del futur”, descriu Ariadna Vallverdú, presidenta de YEC, durant una conversa amb VIA Empresa en una cèntrica localització de la capital catalana. Actualment, l’entitat té uns 600 afiliats i afiliades, d’entre 20 i 35 anys, els quals un 90% parlen tres idiomes. Les seus de l’associació queden repartides per la capital catalana, Madrid i Lisboa.

“Ens hem anat desplegat a partir de la presència de socis nostres en aquestes ciutats i ja ens plantegem explorar nous llocs”, manté Vallverdú. El 60% del Youth Economic Circle són dones i el percentatge restant homes. Situació inversa en el context general. A Catalunya, la major part de les etapes del procés de creació d’empreses són protagonitzades per homes. A l’hora de tirar la tovallola, les dones superen els homes amb un 52%. La pandèmia, les raons personals i l’oportunitat de venda són les principals raons que esgrimeixen tots els emprenedors i emprenedores. Sobre la reivindicació del lideratge femení, Vallverdú creu que amb el pas del temps, “aquesta condició es convertirà en un fet natural”.

 
Ariadna Vallverdú es la presidenta del Youth Economic Circle | Cedida
Ariadna Vallverdú és la presidenta del Youth Economic Circle | Cedida

La situació actual 

Malgrat deixar clar que des del Youth Economic Circle mai no es vol realitzar cap posicionament polític o similar, la presidenta de l’associació valora com, tot i les problemàtiques derivades de la guerra d’Ucraïna o el conflicte d'Israel i Gaza, “el consum es manté”. En aquest sentit, Vallverdú expressa que en els constants debats dels socis i sòcies es tracten problemes quotidians que afecten els joves com la manca d’habitatge i l’accés al treball. Tal com recull l’Observatori Català de la Joventut, el 48,2% de les persones de 16 a 29 anys de Catalunya té una feina. El 76,5% dels joves treballen al sector serveis, per davant de la indústria i la construcció. 

Per complementar l’anàlisi, no es pot obviar que la població juvenil encara arrossega els efectes de la pandèmia. Habitualment, els joves s’ocupen amb contractes temporals i feines estacionals, un dels sectors més afectats per les restriccions de la covid-19. Més enllà del sou, Vallverdú vincula l’interès laboral dels joves amb el teletreball, la flexibilitat i l’existència d’un pla d’empresa, entre altres factors. Pel que fa a les fortaleses de Catalunya, des del YEC es visualitza l’ecosistema d’startups com un dels principals actius. En clau d’activitat econòmica, l’associació també destaca les oportunitats de negoci que poden sorgir a l’òrbita del retail, el comerç electrònic, el món digital, la tecnologia i l’univers farmacèutic. Ara bé, només un 5% de les emprenedores catalanes han pogut accedir a capital de fons d’inversió per tirar endavant un negoci i els préstecs bancaris no arriben a l'1%.