Les autoritats econòmiques europees, les institucions de la Unió i les grans personalitats del sistema productiu dels seus principals països tenen ben clar que bufen nous vents. Històricament, les escasses ideesmilmilionàries que sortien de les principals capitals de la innovació a Europa acabaven generant riquesa als Estats Units –on hi ha el capital, la inversió, les infraestructures i la resta de players dels principals mercats–. Els discursos que surten de Barcelona, Berlín o París semblen apuntar cap a un viratge, una millora dels fonaments que, afirmen, permet que els unicorns creixin i visquin a les seves ciutats –no en va fins a 15 han sorgit a la capital catalana en els darrers anys–. La recerca global reconeix que Europa va en la direcció correcta, però encara la situa lluny dels seus competidors. Entre els 15 ecosistemes emergents amb més projecció, segons l'estudi elaborat per Startup Genome, només hi ha tres d'europeus, per una majoria absoluta nord-americana i una representació abundant dels grans països asiàtics.
Silicon Valley encara és inabastable. El símbol de la innovació tecnològica global, al nord de California, fa anys que, si s'escolten algunes declaracions, sembla que perd pistonada pel que fa a l'activitat creativa empresarial. Si bé és cert que ja no és tan absolutament majoritari pel que fa a noves idees de negoci innovadores –si l'any 2012 fins al 25% del finançament early stage, en pre-seed i seed, sortia de San Francisco, el 2021 aquest percentatge s'ha establert per sota dels 15 punts– la recerca detallada encara el situa un pas contundent per sobre de la competència. Així, Oakland roman el millor ecosistema innovador del món, amb una valoració de 10/10 en totes les categories rellevants analitzades per Startup Genome –Rendiment econòmic, finançament, connexions, abast de mercat, coneixement i talent+experiència–.
Font: Startup Genome
Així, els Estats Units segueixen comptant, amb diferència, amb el tros més gran del pastís dels ecosistemes innovadors. Només Londres cola representació europea al Mount Rushmore cisellat per Genome, atrapada entre Nova York i Boston. Les dues capitals de la costa est, a més d'al baseball, són competència en la innovació, amb notes mitjanes molt elevades en les categories establertes per l'institut d'anàlisi amb seu a San Francisco. Una nota crida l'atenció: segons la recerca publicada, la metròpoli novaiorquesa arriba a l'excel·lent en totes les assignatures excepte a la generació de coneixement, en la que es queda en un aprovat raspat, un 5. Per la seva banda, Boston només arriba al 10 en la categoria de rendiment de les seves emergents –resultats econòmics, quantitat d'unicorns o de patents– però en cap cas baixa del 7 segons la valoració de Genome.
Un dels casos més destacats de l'edició de 2022 de l'informe de Genome, i que respon a les tendències globals i l'ascens d'una nova segona regió en discòrdia, és el del cinquè ecosistema en valoració general, Beijing. La capital xinesa hauria d'ocupar, per les notes rebudes, una posició més elevada, competint fins i tot amb Nova York en la proficiència de les seves emergents. Tot i això, la institució investigadora considera que la ciutat, així com la resta de metròpolis del gegant asiàtic, no estan ben connectades. Beijing té un més que suspens 3 en la categoria, mentre que Shanghai, l'altra urb del país que destaca entre els ecosistemes startup, té un encara més baix 1. La connexió, però, és àgil entre capitals xineses, quelcom que permet que les dues que destaquen siguin les úniques ciutats del món a igualar Silicon Valley en una categoria que reclama un bon pensament en xarxa, la creació de coneixement. El biaix occidental pot, sovint, sobrevalorar la necessitat de ponts amb l'Oest.
Barcelona, all rookie team
El segon capítol de l'informe elaborat per l'entitat californiana mira cap al futur –un futur que conserva el vermell, blanc i blau de la bandera de les barres i estrelles, però amb menys intensitat que en l'estudi principal–. Entre els deu grans ecosistemes emergents, aquells que en els pròxims anys comptaran amb els grans unicorns que renovaran els seus mercats, apareix per primer cop Barcelona. La capital catalana té, segons l'estudi de Genome, algunes de les millors startups del continent. El problema, però: ningú les coneix. Les emergents barcelonines tenen un competent 8 en rendiment, la ciutat arriba a un excel·lent 10 en disponibilitat de finançament, i el 9 en talent i experiència la col·loca entre els centres d'innovació europeus amb una força de treball més valuosa. L'abast de mercat, però, rep un suspens, i no un de justet. L'institut de San Francisco posa a Barcelona un 1 en aquesta categoria.
Catalunya comparteix aquesta segona llista amb altres regions punteres del continent. Dublin i la dupla Manchester-Liverpool aporten la resta del talent europeu a una classificació que, entre les ciutats de l'entorn, completa Brussel·les. Només la capital irlandesa rep una bona qualificació pel que fa a la seva influència als mercats innovadors –no només bona; perfecta, amb un 10 que la col·loca al nivell de Detroit, Hong Kong i Minneapolis en ecosistemes innovadors emergents. Sorprèn, a més, la gran disponibilitat d'inversions en innovació, recerca i desenvolupament, amb bones qualificacions en funding per a totes les representants europees.
Si en la innovació a present les ciutats asiàtiques han fet un pas que les europees encara no han pogut prendre, en la innovació a futur la tendència és oposada. Només dues capitals, ambdues xineses, del continent tenen una presència en l'ecosistema global com la que aporten Barcelona, Dublin o Liverpool. És el cas de Hong Kong i Guangzhou, amb notes elevadíssimes en totes les categories, algunes fins i tot per sobre del gran centre industrial de Michigan, que lidera la classificació. Quant als Estats Units, a banda de la metròpoli dels grans llacs, aporta la veïna capital de Minnesotta, Houston i el conegut com Research Triangle, l'àrea metropolitana de la ciutat de Raleigh, a Carolina del Nord.