Moltes companyies tornen a agafar ritme però cal ser prudents amb l’efecte rebot, ha tornat la demanda però el risc "efecte champagne" està present... De caigudes en vendes del 90% a rebots del 40%. A mig termini veurem els efectes reals sobre l’economia, siguem optimistes amb precaució, ens espera un hivern complicat.
Moment d’innovar, moment d’invertir
La covid-19 ha suposat una acceleració de tendències pre-existents i també, una transformació de negocis, d’empreses i startups, que donarà els seus fruits, negocis més sostenibles i més eficients.
Passat el xoc, sectors relacionats amb la digitalització i la sostenibilitat han aguantat millor l’impacte i tenen millors previsions de futur. Tendència que es veu reflectida a les inversions, on la tecnologia i la ciència cada vegada tindran major presència.
Unanimitat en la inversió, és moment d’apostar, d’invertir (ofensiva o defensivament). Les valoracions no han canviat, els criteris no s’han endurit, ara bé, el mercat ha seleccionat.
Crisi de demanda vs crisi financera
A diferència del 2008, aquesta crisi agafa la banca i els inversors més capitalitzats. Aquesta no és una crisis de liquiditat ni de sistema financer, és una crisi de demanda. El repte és que no acabi sent-ho. Avui, la banca preveu una recuperació a partir de 2022.
Per què l’Estat ha centrat el finançament en els bancs?
Parlem de la convivència de la banca amb altres vies de finançament, del canvi de mentalitat que ha de fer l’empresari i de les fintech, un model que banca i administració veuen amb bons ulls. La liquiditat preocupa a empresaris i emprenedors.
Anàlisi del finançament post-covid en una sessió CEO2CEO de Netmentora: