
Bodegues Sumarroca i la Plataforma per la Llengua han sumat esforços per llançar al mercat el primer escumóssolidari amb la llengua catalana, el Cava per la Llengua, que reprodueix a l'etiqueta una obra cedida per AntoniTàpies. Aquest cava es comercialitzarà a través de la cadena Bon Preu - Orangutan - Esclat, a més d'altres establiments de restauració i comerç, i tindrà un preu de venda al públic de 7,95 euros, dels quals se'n destinaran 1,39 euros a la Plataforma per la Llengua. Se n'ha elaborat 10.000 ampolles a partir de raïm de les finques Molí Coloma (de Subirats, Alt Penedès) i Sabartés (Banyeres del Penedès, Baix Penedès).
Aquesta acció s'emmarca dins els actes de celebració dels vint anys de la Plataformaper la Llengua, que es van complir oficialment el passat 12 de desembre. A l'acte de presentació de la iniciativa, JosepPuig, director general de Sumarroca, ha ressaltat l'esperit del celler en la "col·laboració amb activitats culturals i en defensa de la llengua".
El nou cava és un BrutReserva de trenta mesos de criança, elaborat amb macabeu, parellada, xarel·lo i chardonnay, buscant un producte "diferenciat". De fet, Puig ha defensat la utilització de la varietat francesa al cupatge recordant que Sumarroca ja va ser "capdavanter en utilitzar chardonnay als anys vuitanta", i ha insistit que després de quaranta anys, "aquesta varietat ja està arrelada al territori".
És un escumós de color groc palla pàl·lid, amb una bombolla fina que es desprèn lentament. A les aromes, la presència del chardonnay li potencia les sensacions de fruita, pinya tropical i poma golden madura, amb tocs anisats. A la boca és agradable, gairebé llaminer -recordem que és un brut, sense la sequedat absoluta dels nature-. La sensació al paladar és de densitat i alhora frescor, i en aquest cas, consumit en dosis massives, és molt saludable per la llengua. La catalana, és clar.
Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi