• El Govern contra la diàspora juvenil

El Govern contra la diàspora juvenil

La Generalitat comptabilitzarà els joves catalans a l'estranger i en fomentarà el retorn

El 2015, 23.617 joves van marxar de Catalunya per treballar
El 2015, 23.617 joves van marxar de Catalunya per treballar
ACN
06 d'Abril de 2016
Act. 06 d'Abril de 2016
La Generalitat de Catalunya comptabilitzarà els joves catalans que viuen a l'estranger a través del registre voluntari de catalans a l'exterior, impulsat el 2014. Ho han explicat aquest dimarts la consellera de Treball, Dolors Bassa, i la directora general de Joventut, Marta Vilalta, en la seva compareixença conjunta a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament. Vilalta ha argumentat que la iniciativa respon a la dificultat de precisar les xifres de jovent a l'estranger i ha apuntat que es replantejarà el portal Móncat per a que sigui "la plataforma d'unió entre joves a l'exterior i ofertes de feina des d'aquí".

Les línies fonamentals del projecte són facilitar als empresaris l'accés a perfils professionals que es troben fora, oferir oportunitats laborals en l'àmbit de la recerca i mesures d'impuls a l'emprenedoria dins Catalunya, segons ha apuntat Vilalta. En aquest sentit, ha anunciat que un grup de treball concretarà les accions a dur a terme per activar el retorn de talent. La direcció general de Joventut estima que hi va haver més de 3.000 joves amb nacionalitat espanyola que van marxar des de Catalunya a l'estranger al 2014, segons dades recollides de l'Idescat.

D'altra banda, la consellera i la directora general de Joventut han presentat a la comissió les xifres de balanç de Garantia Juvenil fins a finals de febrer del 2016. En total 19.456 joves han participat en programes que es duen a terme a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), i 6.212 han trobat una feina amb gràcies a la iniciativa. Segons la consellera Bassa, la previsió per finals d'any és que 33.000 joves s'inscriguin a Garantia Juvenil.

A més, s'incorporaran 22 nous impulsors, 15 dels quals contractats a través d'entitats sense ànim de lucre i set més mitjançant ajuntaments i consells comarcals per afavorir "la implantació del programa al territori", tal com ha expressat Marta Vilalta. Aquests se sumen als 73 impulsors que ja treballen a les Oficines Joves, sobretot en el marc de la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil, on actualment hi ha 294 punts d'informació juvenil i 38 Oficines Joves que van atendre 732.509 joves en 1.157.386 consultes, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Vilalta ha avançat també que la direcció general de Joventut farà un pla pilot d'inclusió i cohesió social encara per detallar, enfocat a joves en situació de vulnerabilitat, que comptaria amb eines de mentoria, emprenedoria social i prevenció de l'abandonament prematur dels estudis amb reforç escolar. En el mateix sentit, Joventut vol donar "un nou impuls social" al Carnet Jove per anar més enllà de "l'ús consumista", tal com ha expressat Marta Vilalta.

La consellera Bassa ha manifestat la voluntat del Departament per fomentar la participació juvenil i ha anunciat que a partir del segon semestre de 2016 s'impulsarà un procés participatiu per joves en els debats constituents d'aquesta legislatura. "Els joves han de ser un dels grans referents" en la definició del model de país, ha afirmat Bassa. En la mateixa línia, es reprèn l'activitat investigadora de l'Observatori Català de la Joventut amb l'Enquesta a la Joventut de Catalunya i una Enquesta de Participació i Política.

Pel que fa al suport al moviment associatiu juvenil, el pressupost previst de la direcció general de Joventut és de 5,3 milions d'euros, a banda d'una partida prevista de 1,4 milions d'euros a càrrec de la Direcció General d'Acció Cívica i Ciutadana.

En l'àmbit municipal, Joventut preveu destinar 2,2 milions d'euros als ajuntaments en concepte de Plans Locals de Joventut i a municipis de menys de 3.000 habitants sense pla, al que s'ha de sumar una partida de 3,6 milions d'euros en delegació de competències en polítiques de joventut o la disposició de tècnics compartits per aquells municipis que no en puguin tenir de propi.

En el context europeu, Vilalta ha anunciat que la propera setmana Joventut assistirà a l'Assemblea de Regions d'Europa i "si tot va com ha d'anar" Catalunya optarà a presidir el subcomitè de Joventut. "És una bona manera de teixir xarxa i crear sinergies, ser presents en el que està passant i poder participar en projectes a nivell europeu", ha dit.

Vilalta també ha apuntat que el programa Odisseu, de foment de retorn de persones joves al medi rural, passarà de pla pilot a programa estable amb col·laboració amb universitats i el Departament d'Agricultura.

La directora general de Joventut ha remarcat que al llarg del 2015 s'han fet 380 actuacions en el pla anual amb un pressupost de 320 milions. Per aquest any 2016, Vilalta ha indicat que es preveu mantenir aquestes xifres.

A banda, Marta Vilalta ha reivindicat que el Ple Monogràfic sobre joventut celebrat al juliol de l'any 2013 ha tingut efectes visibles com el programa Garantia Juvenil i la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil.

L'oposició veu amb bons ulls la integració de Treball i Afers Socials
La majoria de grups parlamentaris presents a la Comissió de Polítiques de Joventut han destacat positivament la integració dels Departaments de Treball i Afers Socials per la seva afectació directa als joves.

David Mejía, de Ciutadans, ha alertat que "la majoria dels joves no coneixen el programa garantia juvenil". "Tenim un problema de comunicació", ha afegit. A més, ha demanat que des de Joventut es tingui en compte l'accessibilitat a la universitat, apuntant que els preus de les matrícules a Catalunya són "un 55% més alts que la mitjana espanyola".

El representant del grup socialista, Pol Gibert, ha advertit que "és urgent" que la comissió abordi les pràctiques formatives per ser "una via de precarització". Sobre el replantejament del portal Móncat per retornar joves de l'estranger, considera que "no és suficient". "Aquest govern pot fer molt més", ha sentenciat.

Marta Ribas, de Catalunya Sí Que Es Pot, ha dit que Garantia Juvenil "no ha estat suficient per resoldre la problemàtica" laboral dels joves. En referència al procés participatiu en el marc del debat constituent, Ribas ha destacat que "tota política a favor de la participació de les persones joves serà benvinguda" però ha recomanat no caure en "discursos utòpics" mentre no es garanteixi "que la joventut no se n'ha d'anar del país per tenir una vida digna".

Fernando Sánchez, del grup popular, ha expressat que el nou equip de Jovent deixa enrere "una perspectiva molt folklòrica, amb polítiques de cap de setmana" per abordar "el dia a dia". Sánchez ha incidit en tractar la problemàtica de les taxes universitàries i ha demanat tenir en compte l'administració espanyola a l'hora de gestionar inversions en polítiques de joventut.