• 'El lobo de Wall Street': els excessos i els fraus en el món de les finances

'El lobo de Wall Street': els excessos i els fraus en el món de les finances

Martin Scorsese porta al cinema la història real de Jordan Belfort, un broker que es va fer ric manipulant el mercat de valors

Títol de la imatge
Títol de la imatge
Judith Vives
25 de Gener de 2014

Després de ser acusat i condemnat per un frau en el mercat de valors, l'ex broker i ara conferenciant Jordan Belfort va escriure una biografia on explicava la seva experiència a Wall Street. Una història plena d'excessos, sexe, drogues i diners que va cridar l'atenció del director Martin Scorsese, que ha convertit El lobo de Wall Street en una de les seves millors pel·lícules. Establint cert paral·lelisme amb els gàngsters que protagonitzaven 'Uno de los nuestros', ara Scorsese retrata un altre tipus de mafiosos fins i tot més perillosos: aquells que per pura ambició i una falta absoluta de principis, van acabar abocant el sistema financer a la ruïna.


Scorsese
ha comptat de nou amb la complicitat de Leonardo DiCaprio, que senzillament broda el seu paper de Jordan Belfort. 'El lobo de Nueva York' segueix el personatge des de la seva arribada a Nova York, quan Jordan és un jove ingenu però amb iniciativa i uns objectius clars: guanyar diners en borsa. Amb aquesta idea al cap, entra a treballar en una gran empresa on rebrà, de mans del seu cap Mark Hanna (en l'única i divertidíssima escena de Mathew McConaughey) el consell que marcarà la seva trajectòria a Wall Street: sigues ambiciós i adopta un estil de vida basat en el consum de drogues i el sexe per tenir èxit.

Bona part de la pel·lícula és el retrat de la depravació, la bogeria i la desmesura que va definir la vida de Jordan Belfort i, que d'alguna manera, funciona com a metàfora de l'aparent "festa sense fi" que es va viure durant la dècada dels noranta al món financer. Scorsese opta per mostrar aquests excessos de manera grotesca i exagerada, per remarcar la idea que la desmesura va ser la causa de la fallida de Wall Street.

Al film, Jordan Belfort es presenta, d'entrada, com un gran emprenedor amb una visió i un objectiu, que sap crear i motivar equips, que se sap refer dels fracassos per impulsar noves empreses i que resol els conflictes de forma imaginativa. Però al mateix temps, presenta un revers fosc i pervers, ja que es basa en la manipulació i la mentida per assolir les seves fites.

Enredant els clients que compraven accions de penic, Belfort va aconseguir crear una de les companyies financeres més riques de Wall Street. Però aviat, els seus excessos de tota mena van cridar l'atenció de l'FBI. Enganys, blanqueig de diners, intents de suborn i una addicció creixent a les drogues acabaran per enfonsar Belfort a nivell personal i professional.

Scorsese ha sabut retratar amb ironia les llums i ombres del sistema capitalista. La pel·lícula que va més enllà del retrat del personatge en què s'inspira, per fer una reflexió lúdica sobre la decadència del sistema financer, la seva corrupció i la manca de moral que, massa sovint, ha mogut els seus responsables.