Prendre café i imprimir alhora un robot en tres dimensions és possible. Barcelona inaugura ara el que ja és el primer FabCafe d'Europa. Un projecte innovador i d'èxit a l'Àsia que combina un taller de creació de materials en 3D i una cafeteria en un mateix espai, replicant el model ja existent a Tokio (Japó) i Taipei (Taiwàn). De la mà de la creadora xinesa establerta a BarcelonaCecilia Tham, aquest dijous ha obert les portes com un projecte "multidisciplinari en constant transformació".
"El FabCafe no és un espai, és una comunitat de gent: som makers", apunta Tham en la seva entrevista amb VIAempresa. Tham fa referència a la iniciativa Makers of Barcelona (MOB), associació i espai de coworking que ella mateixa va fundar el 2010 a la ciutat comtal. En aquell mateix espai és on ara s'ha ubicat aquest nou FabCafe (Fab atén al concepte Fabricació Digital) i des d'on continuarà difonent el concepte maker, que segons defineix "està encara per començar".
Què és el maker moviment?
Tham explica que és una filosofia que aposta per "utilitzar la creativitat de cadascun". Seguint el rastre del Do it yourself, la filosofia maker implica des de cuinar un pastís, fins a crear productes a mà o dissenyar gadgets com robots o impressores. I d'aquí sorgeix el FabCafe, on les impressores en 3D estaran a l'abast de tothom. "Serà accessible a tots. Aquestes màquines d'alta tecnologia no solament són per als centres de recerca, tu també la pots fer servir perquè solament necessites la teva imaginació", apunta.
En realitat, per a Tham, participar-hi sota aquesta premissa és simptomàtic d'un canvi de paradigma. "Per primera vegada, nosaltres com a individus tenim el poder de fer tot el que vulguem. Podem buscar informació, tutorials, fer la nostra pròpia pàgina web…. Fins i tot existeixen tutorials de com fer un coet!", exclama la directora del FabCafe Barcelona. Establerta a Barcelona des de 2002, Tham va viure la seva infantesa a Hong Kong i l'època d'estudis als EUA i a Cambridge, fins que va posar en marxa, un cop ja instal·lada a la ciutat comtal, l'associació MOB.
El nou FabCafe és un entorn multidisciplinari que aposta per la filosofia del coworking. Tham explica que aquí podràs mostrar els teus productes i serveis i "la comunitat et pot ajudar a avançar, perquè si formes part d'una comunitat, avances més ràpidament i més lluny". La plataforma de caràcter associatiu –que aviat també comptarà amb un local a Sitges- mantindrà preus especials durant el seu primer mes d'obertura per l'ús de la fresadora làser (entre 8 i 25€), quantitats que variaran en funció del temps empleat en l'ús de l'eina.
També apel·len al crowdfunding per finançar noves maquinàries amb les quals nodrir el centre que ara s'inaugura. Amb les recaptacions, esperen adquirir una talladora làser i una impressora 3D. Fins al moment, i a través de la plataforma Ulule, ja han recaptat el 27% del seu objectiu, en xifres vora 2.800 euros. Una quantitat que invertiran en allò que, defensen, també és rendible. "La rendibilitat d'una persona motivada canvia tota la societat", apunta Tham.
El moviment 'do it yourself' arriba a Barcelona
La creativa xinesa Cecilia Tham inaugura a Barcelona el primer FabCafe d'Europa, una cafeteria i alhora laboratori de creacions en 3D
28
de Març
de
2014
Act.
28
de Març
de
2014