• Els 10 països d’Europa que més contaminen

Els 10 països d’Europa que més contaminen

Alemanya ha estat la responsable de pràcticament una quarta part de les emissions de CO2 d’Europa durant el 2016

Les emissions de CO2 han disminuït un 0,4% a la UE durant el 2016
Les emissions de CO2 han disminuït un 0,4% a la UE durant el 2016
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
05 de Juny de 2017

Les emissions de CO2 són la major aportació a l’escalfament del planeta. Una amenaça que no sembla que acabi d’espantar a ningú, ni tan sols amb la celebració aquest dilluns del Dia Mundial del Medi Ambient. A la Unió Europea, durant el 2016 les emissions contaminants s’han reduït un tímid 0,4% respecte l’any anterior, segons les dades d’Eurostat. Al capdavant dels països que més emissions generen hi destaca Alemanya, amb un notable 22,9%; amb el Regne Unit i Itàlia al darrere. De fet, els 10 països que més contaminen acumulen el 83,9% de les emissions de CO2 de tota la Unió Europea. Ells tot sols.

 

Val a dir, però, que el nivell d’emissions respon a diversos factors. Les condicions climàtiques, el creixement econòmic, el nombre d’habitants, l’activitat industrial o la xarxa de transport tenen un pes determinant. Així doncs, no ha de resultar estrany que un país tan gran, amb tanta població i amb una indústria potent com Alemanya generi moltíssimes més emissions que Malta (representa el 0,04% de la UE).

 

 
 

 

El ritme de decreixement

Precisament Malta és el país que més ha disminuït les seves emissions contaminants durant el 2016, reduint-les en un 18,2% respecte l’any anterior. Bulgària (-7%), Portugal (-5,7%) i el Regne Unit (-4,8%) hi van al darrere. Alemanya se situa en un punt intermedi, amb un creixement del 0,7%. Una xifra, per cert, inferior a l’espanyola, que l’any passat va augmentar un 1,6% la seva “aportació” a la contaminació europea.

Ara bé, el país que més ha empitjorat els registres el darrer any és Finlàndia (8,5%). El país nòrdic, acostumat a liderar rànquings positius, en aquest cas s’alinea amb Xipre i Eslovènia com els països amb pitjor balanç de CO2 del 2016.