Tenen fama d'avorrits i normalment vesteixen amb vestit i corbata. Són els millors llegint (i redactant) la lletra petita i també tenen visió de negoci. La febre emprenedora ha afectat de ple la feina dels advocats, que han trobat en emprenedors i startups un nou nínxol de mercat. Un dels despatxos que ha decidit especialitzar-se en l'assessorament a noves companyies és Delvy Law & Finance, fundat el 2012. "Oferíem serveis a Itnig, una incubadora d'empreses tecnològiques. Al principi fèiem un servei bàsic, però ens vam anar coneixent i vam passar a compartir-hi oficines", recorda a VIA Empresa Josep Navajo, un dels seus cofundadors. "A partir d'aquí vam veure que els emprenedors i les startups eren un nínxol de mercat que podíem aprofitar", afegeix, i actualment ja compten amb un equip de més de 10 persones que també inclou economistes i experts en relacions laborals.
A l'hora de fundar Delvy van tenir clar que els emprenedors els havien de veure com uns companys més de viatge. "Érem advocats joves que enteníem les necessitats i els serveis que requerien. En aquella època tot eren concursos de creditors i acomiadaments; mentre que en el camp de les startups tot eren constitucions, pactes de socis o rondes d'inversió. Un ambient molt bo per començar", relata Josep Navajo.
Des d'una perspectiva diferent apareix el despatx AAMC Abogados. Creat el 1999, en l'atenció a startups i emprenedors "no hi ha hagut una estratègia determinada, com en altres despatxos, sinó que ha estat una tendència natural per alguns clients nostres que han actuat com a business angels o emprenedors", explica Jordi Brotons, soci de l'àrea fiscal. Clients i coneguts que els demanaven que revisessin pactes de socis, o emprenedors que se'ls han dirigit directament arran de col·laboracions amb institucions com l'Institut Químic de Sarrià (IQS).
Entendre el client
Assessorar legalment una startup no és el mateix que fer-ho a una gran empresa. "Normalment els emprenedors estan molt verds quan comencen, no tenen coneixements empresarials tan sòlids sobre com fer una societat, com facturar, l'IVA de les factures, la protecció de dades o el registre de marques. Hem de fer una tasca de formació bastant important", diu Navajo des de Delvy.
El seu despatx, a la pràctica, també ha crescut alhora que ho han fet les necessitats dels emprenedors. "Volen tenir només un sol interlocutor i els temes fiscals, comptables, laborals, de propietat intel·lectual o protecció de dades també ens els demanaven. Nosaltres hem anat creixent implementant aquests departaments", recorda el seu cofundador.
En el cas d'AAMC Abogados, Brotons indica que "les startups i emprenedors ens valoren el fet de tenir experiència amb clients que són empreses que porten 50 o 70 anys d'activitat". Segons aquest advocat, "els dóna confort saber que treballen amb un advocat de tota la vida que els donarà assessorament en totes les fases de la companyia".
Molt més que el pacte de socis
"La majoria de vegades vénen pel pacte de socis. Cada cop són menys els que vénen per la constitució de la societat, perquè no té gaire valor afegit", indica Brotons. Ara bé, deixa clar que la seva intenció és anar més enllà. "No només ens interessa donar suport a aquest emprenedor a la porta d'entrada, sinó també tenir-hi una continuïtat en el negoci i fins i tot ajudar-los si hi ha una sortida".
Al capdavall, sovint l'emprenedor busca assessorament en l'entrada i potser en la continuïtat, "però la sortida és la gran oblidada. No tenir-la ben planificada li pot fer perdre bona part del benefici a l'emprenedor", reflexiona.
Navajo confirma que "el servei que més oferim és el que va relacionat amb el pacte de socis". L'equip d'emprenedors pot estar format per tres, quatre o cinc persones que han de regular la seva relació. "Encara tenim clients que vénen quan ja tenen un problema; però quan vam començar el pacte de socis no estava de moda. Se'n parlava i en fèiem alguns, fèiem xerrades per donar-lo a conèixer, però no era tan habitual en startups", recorda Navajo.
Mica en mica el pacte de socis s'ha anat posant a l'ordre del dia. "Tothom n'és més conscient i hi pensa abans. Al final no deixa de ser una reflexió interna que fan els emprenedors per regular l'startup actual i de futur, i això va molt bé", diu el cofundador de Delvy. Per Brotons, ha costat però "s'ha madurat molt" en aquest sentit. "Sempre s'ha vist l'advocat com una persona molt seriosa i que costarà diners. Però a la llarga és una figura necessària que han de veure com un amic, un soci més del negoci que hi és per ajudar", afegeix.
Un altre dels moments on més requereixen els seus serveis és quan apareix un inversor. "Molts dels seus dubtes vénen quan volen aixecar una ronda de finançament: quins drets i deures han de posar als inversors, quins percentatges han de donar, quina és la valoració de la companyia", relata Josep Navajo. Una complexitat que va en augment a mesura que va creixent la companyia, fet que requereix "un assessorament constant".
També a AAMC Abogados reben moltes peticions d'assessorament en aquesta fase. "Ens demanen ajuda perquè aquest inversor ve amb el seu pacte de socis i el seu advocat", conclou Jordi Brotons.
Els advocats de les startups
L'augment sostingut de projectes d'emprenedoria també obre noves oportunitats de negoci per als experts legals, que s'hi adapten oferint-los serveis a mida
14
de Desembre
de
2016
Act.
14
de Desembre
de
2016