Els treballadors autònoms representen un important segment dins l'estructura econòmica i empresarial. Concretament, a Catalunya aquest col·lectiu d'emprenedors representa més de 500.000 persones, segons dades de Pimec. De fet, el treball autònom, o per compte propi, és la forma jurídica més utilitzada entre les empresescatalanes; l'empresari individual constitueix el 54,8% de les empreses catalanes, seguida de les societats de responsabilitat limitada (31,7%) i de la societat anònima (4,5%).
Durant el mes de gener gairebé 2.000 autònoms han tancat la seva activitat, xifra que suposa una mitjana de pràcticament 62 baixes diàries i, la caiguda generalitzada d'afiliats al règim d'autònoms a Catalunya és extensible a tot el territori català.
El mes passat aquesta dada va posar en evidència les dificultats que han d'afrontar molts autònoms per mantenir la seva activitat. N'hi ha molts que se'n surten, però d'altres no tenen més remei que abaixar la persiana. Un dels principals problemes és quan les factures a pagar són més altes que els rebuts a cobrar. I la morositat i les traves per accedir als crèdits acaben sent una càrrega feixuga.
El president d'Autònoms Pimec, Joan Alarcón, apunta que "la veritat és que no hi ha accés al finançament", una situació que es produeix perquè "les garanties que demanen són enormes, i els preus que es plantegen són molt grans". En aquest sentit, des de Pimec demanen que hi hagi un "accés directe al crèdit de particulars" i lamenten que mentre el crèdit que es concedeix a les grans empreses puja, en canvi, no arribi "a les pimes, autònoms i famílies".
Comparativa amb Europa
"En altres països donen més facilitats". Així s'expressa Jordi Planas, autònom, emprenedor i cofundador de la petita editorial Deu i Onze Edicions, que com d'altres es queixa per les "traves burocràtiques" que es troben quan es vol obrir un negoci. Si mirem els nostres veïns europeus, a la Gran Bretanya la tramitació per donar-se d'alta d'autònom costa 70 euros i no es paga cap quota fins que no s'assoleix un mínim de facturació. A Holanda la tramitació costa 1 euro, en un tràmit que es fa en 24 hores. És a dir, a la majoria de països europeus, les cotitzacions es calculen en funció dels ingressos reals de l'autònom.
Els autònoms han de fer front a moltes despeses, sigui quina sigui la situació econòmica de l'activitat. Un fet que denuncia Maite Ibáñez, donada d'alta durant 12 d'anys i que va haver de tancar un centre de teràpies naturals per la "impossibilitat de fer front a les despeses mensuals i poder portar un salari digne a casa". També destaca que "és evident que a la petita empresa no ens posen facilitats".
Una llei d'emprenedoria que es queda "curta"
El passat setembre el Govern espanyol va aprovar la nova llei d'emprenedors pels autònoms que ha deixat insatisfet al sector. Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), el seu president Salvador Duarte, afirma que aquesta "llei és una presa de pèl", assenyalant les contradiccions respecte el que es promet pels autònoms i el que realment s'acaba fent després: "El discurs és de posar una catifa vermella pels emprenedors i després la realitat és una gimcana".
Una queixa que també comparteix el president d'Autònoms Pimec, destacant que en el moment d'elaborar la llei des de l'executiu del PP "ens van escoltar, però ens van fer menys cas del que volíem". La realitat que volen transmetre des d'aquest col·lectiu és que els avenços que s'han fet segueixen sent molt petits davant totes dificultats que han de superar dia a dia. En definitiva, una lluita emprenedora per la supervivència.
Els autònoms: autoocupació o supervivència?
A Catalunya hi ha més de 500.000 autònoms, un col·lectiu molt important per a l'economia que se sent maltractat per l'Administració
04
de Març
de
2014