• Els cantants virtuals del futur els programa Voctro Labs

Els cantants virtuals del futur els programa Voctro Labs

Aquesta startup empra tecnologia per generar i modificar la veu humana

La cantant virtual Hatsune Miku, tot un èxit de popularitat al Japó
La cantant virtual Hatsune Miku, tot un èxit de popularitat al Japó
Barcelona
25 de Maig de 2017

Els cantants virtuals són un fenomen d'èxit aclaparador al Japó. La tecnologia darrera de la cantant virtual Hatsune Miku, que fa embogir els seus fans des de l'any 2007, té l’emprempta d’investigadors catalans co-fundadors Voctro Labs. Aquesta empresa està dedicada al desenvolupament de tecnologia d'àudio especialitzada en la veu humana: "Ens dediquem a utilitzar la tecnologia per generar i modificar la veu humana i com fer-la servir en aplicacions interactives sobretot en el sector mèdia", explica Jordi Janer, cofundador i CEO de la startup, que també va crear el 2013 l'Ona, la primera cantant virtual en català.

Doblar el Gangnam Style al català

Voctro Labs permet generar veus per ordinador i de l'altra permet transformar gravacions de veu, per exemple, que la veu d'un home soni com la d'una dona. Aquesta tecnologia es pot aplicar a la publicitat, música, videojocs, realitat virtual, aplicacions interactives, etc. La part de generació pot crear nou contingut de veu a partir d'un text i la part de transformació permet, per exemple, "que un sol doblador posi la veu a molts personatges en un videojoc", explica Janer.

L'empresa s'ha especialitzat a la música i en veu cantada. Voctro Labs compta amb un portafoli de productes per tractar la veu i l'ofereixen a altres empreses perquè els facin servir mitjançant un servei web. El model és software as a service, tot i que per cada projecte hi ha una fase prèvia de consultoria.

Així, empreses com Ballantines, Hyundai o Frenadol; o aplicacions com Chantr, Take7, Slid o DJ Voxchanger han fet servir la tecnologia desenvolupada per Voctro Labs.

Ells també són els creadors de l'Ona, la primera cantant virtual en català, que va actuar l'any 2013 a les festes de la Mercè. També han creat Bruno, Clara i Maika, tres Virtual Singers pel software Vocaloid de Yamaha.

 

A la vegada, la startup està adscrita al programa de recerca i desenvolupament Neotec del Ministeri d'Economia i Inústria. Voctorlabs està treballant en un projecte de doblatge de continguts utilitzant síntesi de veu: "L'objectiu és poder doblar un vídeo, una classe o una cançó a altres idiomes fent servir veu produïda per ordinador i aconseguir l'expressió de la veu original tant pel que fa a l'expressivitat com de timbre", explica l'emprenedor. O dit d'una altra manera més planera: "Podrem doblar el Gangnam Style en català amb una veu per ordinador". La tecnologia que prepara Voctro Labs serà capaç de traduir i reproduir "una conferència de l'anglès al català", afirma Janer.

Copiar la veu

L'empresa és una spin off de la Universitat Pompeu Fabra fundada l'any 2011 per un grup d'investigadors del grup de tecnologia musical. Aquest grup de treball està especialitzat en tecnologies d'àudio i música. "A partir de tecnologies que vam desenvolupar en aquell temps vam pensar interessant muntar una empresa per comercialitzar-les", recorda l'emprenedor. Després d'un acord de transferència de coneixement de la universitat a la nova empresa va néixer Voctro Labs.

La companyia ha anat creixent lentament des de l'edifici de Glòries de Barcelona Activa. De mica en mica els quatre fundadors han anat deixant la seva feina a la universitat per passar a treballar full time a la startup. Actualment, doncs, tres dels fundadors estan 100% implicats al projecte, mentre compten amb altres col·laboradors a temps parcial.

A més d'aquesta tecnologia capaç de doblar àudio a altres idiomes, Voctro Labs es posa com a objectiu "arribar a modular la veu humana a través de les seves gravacions i poder generar nous continguts".