Qui no ha celebrat mai pel juny una revetlla? Aquests dies comerços preparen banderetes i bombetes de colors, garlandes i fanalets engalanen carrers, places i envelats plens de gent que al ritme de la música celebra la popular revetlla. Amb el solstici d’estiu arriba la nit més curta de l’any, la nit de Sant Joan.
Per als més joves, però, el rebombori ja ha començat fins i tot dies abans de la festa, i es preparen per il·luminar el cel amb tota mena de petards i articles pirotècnics. El sector pirotècnic confia arribar als 18 milions d'euros en vendes per Sant Joan. Venent què? Bengales i bombetes o cebes; per als més experimentats fonts, piules, correcames i coets; i per als més valents, que s’atreveixen amb tot, carcasses, traques i trons. El vocabulari dels productes de Sant Joan és tan extens com la mateixa nit.
A més, com mana la tradició, la festa es completa amb el toc gastronòmic per excel·lència: la coca de Sant Joan, amb fruita confitada i pinyons. Però no és pas l’única: també es degusten les coques de recapte, de llardons o les farcides de nata o de crema. I s'acompanyen amb un bon cava, un moscatell, una garnatxa, una mistela o una malvasia.
Bona revetlla!