• Belty, un cinturó de seguretat per a les embarassades

Belty, un cinturó de seguretat per a les embarassades

L'empresa Treematernity, creada per tres llevadores de les Terres de l'Ebre, ha ideat corretges fetals d'un sol ús, més segures contra el coronavirus

L'equip que ha ideat Belty | Cedida
L'equip que ha ideat Belty | Cedida
Títol de la imatge
Corresponsal a Tarragona
Tarragona
11 de Maig de 2020

En un escenari de crisi sanitària, els productes d'un sol ús són fonamentals per evitar contagis. Tot i que gran part dels articles de l'àmbit mèdic i sanitari ho són, encara hi ha alguns productes que tenen contacte amb més d'un pacient. És el cas de les corretges de monitoratge fetal: aquests cinturons, que subjecten els transductors per monitoritzar el fetus en diferents moments de l'embaràs, es reutilitzen d'una embarassada a l'altra. Montse Gasparín, Vanessa Sanz i Mabel Gendre, llevadores i fundadores de Treematernity, han creat el cinturó Belty d'un sol ús amb l'objectiu de millorar la seguretat, la higiene i la comoditat de les dones embarassades.

 

Abans de l'arribada del coronavirus, el projecte s'havia patentat i provat en centres hospitalaris de tot el territori espanyol. L'esclat de la crisi sanitària ha fet que, a través del CatSalut, se n'hagin fabricat 3.000 unitats més i s'hagin repartit per diversos hospitals de Catalunya. "Amb aquesta crisi s'ha posat més de manifest la importància de tenir productes molt higiènics a les sales de parts. Abans potser no li donàvem la importància que tenia", explica Vanessa Sanz.

 

Més higiènics, més segurs i més còmodes

En crear Belty, les fundadores de Treematernity tenien diversos objectius. Un era millorar les condicions higièniques: evitar que les corretges passessin d'una dona a l'altra. Van observar que alguns hospitals ni tan sols feien servir les corretges tradicionals: utilitzaven benes, per poder-les llançar en acabar. "Vèiem encara més la necessitat de crear un producte d'un sol ús específic per això i no utilitzar coses que estan pensades per altres usos", assegura Gendre.

Un altre propòsit era millorar la captació de la senyal de freqüència cardíaca dels nadons, ja que amb les corretges actuals, el senyal no es transmet de manera òptima. "Els aparells sí que han evolucionat en tot aquest temps: els transductors tenen un ampli de so molt més elevat. Però es fan servir els mateixos cinturons que fa 30 o 40 anys", explica Gendre.

Belty 2
Una dona prova el cinturó Belty | Cedida 

 

A part, volien que el cinturó fos còmode, no deixés lesions a la pell i no s'hagués de tancar amb nusos, ja que el dia del part, les dones l'han de portar moltes hores. Belty, a més de ser d'un sol ús, està fabricat en un material especial, resistent a l'aigua, més confortable per la pell. "És un teixit transpirable, que no fa suar, que no provoca cap lesió", assegura Gasparín.

A part, Belty és l'únic cinturó apte per als parts a l'aigua. Els tradicionals es fan servir també en aquest tipus de parts, però la goma xucla el líquid i pesa molt. "Dificulten el treball perquè pesen, deixen lesions i estrenyen", explica Gasparín.

Una idea que neix el 2016

Treematernity es va constituir la tardor de 2016, amb l'objectiu de crear Belty. La idea va obtenir el premi Philips-FAME de la Federación de Asociaciones de Matronas de España. Amb la dotació del premi, i conjuntament amb Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya, es van desenvolupar els primers prototips. Aquests Beltys pre comercials es van testejar de manera multicèntrica en diversos hospitals d'Espanya, i van tenir molt bona rebuda. "El producte agrada i no n'hi ha cap altre d'igual al mercat", explica Montse Gasparín.

I de cop, va arribar la crisi de la Covid-19. Amb els 3.000 cinturons que s'han fabricat expressament calculen que es podran cobrir les necessitats durant la corba més forta de la pandèmia. Però tot i que el producte ha fet un boom i han guanyat en visibilitat, continuen el procés per potenciar-ne la implantació al mercat. "El nostre objectiu des del primer moment era llicenciar o cedir aquesta patent a una tercera empresa que fos capaç d'industrialitzar-ho i comercialitzar-ho", explica Vanessa Sanz. Un procés que, segons elles, no és gens fàcil, tot i que els cinturons tenen demanda en els centres sanitaris. "El món empresarial és dur. És difícil que confiïn en tu, tot i tenir una idea sota el braç, un producte o fins i tot els clients. Perquè la demanda hi és: hi ha hospitals que ens truquen demanant quan en podran comprar", assegura Sanz.

Amb els 3.000 cinturons que s'han fabricat expressament calculen que es podran cobrir les necessitats durant la corba més forta de la pandèmia

Una idea que sorgeix d'una necessitat

Les tres fundadores de Treematernity asseguren que, a part de Belty, tenen altres idees que poden millorar l'experiència de les dones durant l'embaràs i el treball de part. En general, consideren que l'àrea d'Obstetrícia dels hospitals és una de les menys privilegiades a l'hora de rebre millores en materials i productes per a les pacients, a diferència d'altres àmbits com el quirúrgic. "Ara les dones comencen a demanar millores, però fins fa poc parien damunt d'una camilla amb les cames obertes, i a aguantar-se", explica Montse Gasparín. De fet, critiquen que hi ha llocs on les dones ni tan sols poden parlar o decidir sobre el seu procés de part. "Perquè és un procés fisiològic, no patològic. Però clar, realment el part és una experiència vital, una vivència extrema", assegura.

A part del premi Philips-FAME, el cinturó Belty ha guanyat premis i reconeixements per part de la Diputació de Tarragona, del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona i del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona.