“L’any 2014 vam adonar-nos que hi havia molta gent en una situació delicada econòmicament a causa de la crisi, pel que no tenien accés a una alimentació suficientment saludable o equilibrada, i paral·lelament hi havia una gran quantitat de menjar de primera qualitat que per motius estètics o per temes comercials es llançava”, explica Núria Casas, responsable de projectes d’Espigoladors. Amb aquesta premissa, la Mireia Barba, juntament amb dos socis, van decidir que s’havia de fer alguna cosa enfront del malbaratament d’aliments.
Espigoladors és una organització sense ànim de lucre que neix amb la voluntat de donar resposta a tres qüestions: el malbaratament d’aliments, la manca d’accés de determinats col·lectius a una alimentació de qualitat i la manca d’oportunitats laborals de persones que es troben en una situació delicada.
Una de les tasques principals de l’associació és recuperar el producte que es perd en els camps. Aquest producte es recupera conjuntament amb equips de voluntaris que participen i que, després, poden emportar-se aquests aliments a casa. “Qualsevol persona pot formar part d’aquest grup de voluntaris i venir a espigolar ja sigui de forma regular com de forma puntual”, assenyala Casas.
El 90% dels aliments recollits són per entitats socials i el 10% restant s'utilitza per elaborar producte alimentari
El 90% dels aliments recollits van a parar a entitats socials com menjadors socials, punts de distribució solidària o entitats que ofereixen bosses d’aliments. El 10% restant s’utilitza per elaborar producte alimentari, ja que Espigoladors també transforma els productes en melmelades, per exemple, per tal d’allargar la vida dels aliments. Gràcies a la comercialització d’aquest producte “podem fer sostenible tot el model de negoci de l’associació”, afegeix Casas.
Recollida d’aliments i transformació
“Recollim tot tipus de producte i també de diferents llocs, sobretot de l’àrea del Baix Llobregat, del Maresme i del Vallès Occidental. Depenent de la temporada, es recullen diferents tipus d’aliments, tot i que el moment fort és quan hi ha canvis de cultiu”, explica Casas. Espigoladors ha creat una xarxa d’agricultors col·laboradors que els truquen quan donen per finalitzada la collita i encara queda producte a la planta que acabaran llançant. Tot i així, es tracta d’un procés força ràpid, ja que els agricultors avisen a l’associació amb unes 48 o 72 hores d’antelació i Espigoladors ha de buscar en poc temps els voluntaris que hi participaran. És per això també que el nombre de voluntaris en cada espigolada és molt variant: “Pot ser que un dia siguem quatre persones i l’endemà, 25”, apunta Casas.
Qualsevol persona pot ser voluntari i participar en una espigolada. Segons Casas, “pot ser que un dia en una espigolada hi hagi dues senyores que estan jubilades, dos estudiants, una persona que no té feina... és gent molt diversa la que vol participar”.
Per transformar els aliments, l’organització treballa amb dos obradors externs, tot i que té previst obrir el seu propi obrador, situat al Prat de Llobregat, de cara a la tardor. “La intenció és que aquesta tasca de transformació d’aliments pugui oferir oportunitats de feina a persones que per determinades circumstàncies tinguin menys probabilitats de trobar feina”, assenyala Casas.
"Volem que el nou obrador pugui oferir oportunitats laborals a persones que tinguin menys possibilitats de trobar feina"
Sota el nom Es Im-perfect, els productes transformats es venen a través de comerços. L’associació té una aliança comercial amb cinc empreses d’alimentació que tenen projectes socials com a base: la cooperativa l’Olivera, la fundació Casa Dalmases, Delícies del Berguedà, la cooperativa Sambucus i El gat del rosal.
Accions de sensibilització
L’organització també treballa molt amb el tema de la sensibilització, sobretot per involucrar com més gent possible en la lluita contra el malbaratament d’aliments. “Fem diferents accions per tal que més gent lluiti contra el malbaratament d’aliments en el seu dia a dia”, assenyala Casas. Una d’aquestes accions són les campanyes amb empreses que estiguin sensibilitzades en aquest tema, com per exemple l’espigolada realitzada amb Unilever.
A través del programa de voluntariat d’Unilever, els treballadors de la companyia van participar en una espigolada en la zona agrària del delta de Llobregat, en la qual van recollir al voltant de 1.000 quilos de patates per persona destinats a ajudar a més de 250 famílies del Prat de Llobregat a través del Punt Solidari del Prat.
Espigoladors també ha enfocat les activitats de sensibilització cap als joves, per la qual cosa treballa amb instituts de secundària. “Ara ja estem posant en marxa la tercera edició del Premi al menjar no es llança, un concurs d’idees contra el malbaratament d’aliments”, explica Casas. Amb aquest premi, l’associació proposa als joves que siguin ells qui generin noves idees que permetin afrontar aquest problema. A més, aquest any Espigoladors llançarà per primera vegada una categoria infantil del premi, contes il·lustrats que parlin de fruites i verdures imperfectes i de per què es llancen els aliments. De tots els contes que participin s’editarà un llibre que sortirà a la venda el Sant Jordi del 2018.
Organització sense ànim de lucre
La comercialització dels productes que transformen és la via per la qual Espigoladors intenta autofinançar-se. “La intenció és poder generar un model de negoci que sigui sostenible, que no depengui sempre de finançament extern o de subvencions, tot i que encara no ho hem aconseguit”, confessa Casas. Tot i així, l’associació es manté gràcies a la comercialització dels productes transformats, a les activitats de sensibilització, projectes que desenvolupa i a les subvencions.
"Nosaltres no treballem per perpetuarnos, sinó per no ser necessaris"
Després de tres anys realitzant la seva tasca, Espigoladors ja ha recollit 298 tones d’aliments, ha portat a terme 225 accions de sensibilització contra el malbaratament d’aliments i compta amb 49 productors i empreses col·laboradores. Tot i així, “l’objectiu a llarg termini de l’associació és desaparèixer: volem que la gent ja estigui conscienciada amb el tema del malbaratament i que ja no es necessiti un projecte com el nostre; no treballem per perpetuar-nos, sinó per no ser necessaris”, conclou Casas.