• Flora in Paradise, joies connectades amb l’entorn

Flora in Paradise, joies connectades amb l’entorn

La startup elabora joieria artesanal unint la tradició terrissera i la moda

Laura Rodríguez i Angela María Olarte, fundadores de Flora in Paradise | Cedida
Laura Rodríguez i Angela María Olarte, fundadores de Flora in Paradise | Cedida
Barcelona
24 de Desembre de 2020

Les amistats ens poden conduir per molts camins a la vida, incloent-hi l'empresarial. Aquest és el cas de la Laura Rodríguez Angela María Olarte, dues amigues amb passió per la moda, les quals sovint compartien llargues tardes parlant de possibles productes, teles, estampats i tècniques, fins que es van decidir a fer realitat les seves idees. És així com neix Flora in Paradise, una startup de l'ecosistema de Barcelona Activa, que ven en la seva plataforma online joies elaborades artesanalment amb peces de ceràmica.

 

Les dues emprenedores tenen una estreta relació amb la moda i l'artesania. Olarte ha treballat durant anys els estampats tèxtils i Rodríguez és professora de màrqueting. Les dues d'origen colombià es van conèixer fa quatre anys a la ciutat de Barcelona, la qual ha vist néixer el seu primer projecte empresarial poc abans que es trobés confinada.

 

Cada peça, un món

Les dues fundadores de Flora in Paradise coincideixen a recordar els inicis de la startup com temps difícils, sobretot per la complexitat tècnica que implica l'elaboració dels seus productes. "Per crear una bona peça de ceràmica hi ha molts factors que has de tenir en compte: les eines, les tècniques que utilitzes, la temperatura i el temps que cous", explica Rodríguez. Un sol desviament en qualsevol d'aquests factors i la peça en la qual tant has treballat queda inservible. Si aquest factor ja és un risc a l'hora d'iniciar un projecte, en el cas de Flora in Paradise se'ls sumava el fet de no tenir un taller propi. "Anàvem llogant tallers per hores i es feia complicat treballar", recorda Rodríguez. Després del crowdfunding que van fer al juny per finançar la seva startup han pogut organitzar el seu propi taller per treballar amb més llibertat.

Tot aquest sacrifici i minuciositat que les emprenedores apliquen a les seves peces resulta en un producte únic, en el sentit més literal de la paraula, ja que cada joia és diferent de l'anterior. "En produir artesanalment cap peça és igual a l'altre malgrat compartir patró", exposa Rodríguez. Flora in Paradise posa en espacial valor la riquesa dels productes elaborats al marge de la serialització convencional en l'actualitat.

"Som dues dones que intentem emprendre i hem viscut de primera mà que hostil pot ser el món, per això volem recolzar altres dones"

Un projecte en diàleg amb la societat 

Sostenibilitat i empoderament, dues de les bases de l'acció social de Flora in Paradise. En el cas de la primera la startup aposta per produir de la manera sostenible, mostrant que una moda lliga amb la tradició pot estar en equilibri amb la natura. Respecte a l'empoderament l'empresa ha decidit donar el 10% dels seus beneficis a una associació colombiana que dona suport a les dones que han estat sotmeses a diverses expressions de violència del conflicte armat colombià, l'associació Ruta Pacífica de las Mujeres. "Som dues dones que intentem emprendre i hem viscut de primera mà que hostil pot ser el món, per això volem recolzar altres dones que no tenen ni aquesta oportunitat", explica Rodríguez i afegeix: "Volem que el que fem com empresa traspassi més enllà de la venda del nostre producte".

Entre els seus plans de futur brilla com a prioritari segueix treballant en el seu pla d'ajuda a dones en situació de violència seguint els principis de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE). Si bé és un dels seus objectius futurs centrals no és l'únic. També volen ampliar la seva oferta tant en estampats com en productes i estan treballant en la seva entrada a les botigues físiques.