Linkener, la startup que et recomana que tanques la llum

L'empresa creada a València proposa millores d'eficiència energètica per a un consumidor empresarial o industrial

Sergio Ferrer, CEO de Linkener | Cedida
Sergio Ferrer, CEO de Linkener | Cedida
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
30 de Desembre de 2021

L'aire condicionat i el seu mal ús era el motiu que el consum energètic d'una gran cadena de mobles es disparés un 40% cada dia. Linkener, startup valenciana especialitzada en eficiència energètica, va decidir posar comptadors a totes les botigues, vora 500 a escala europea i arran aquesta decisió va veure que el problema estava al sistema de ventilació. "A tres dels seus establiments es tancaven les llums cada nit, però no l'aire condicionat i això generava un gran consum nocturn", explica Sergio Ferrer, enginyer industrial i CEO de Linkener.

 

En una altra empresa de Nules, a Castelló, van detectar que una de les empreses industrials tenia un forn elèctric que només encenia dues vegades a la setmana, però aquesta funció els generava un sobrecost de 100.000 euros anuals. "Era per la potència contractada. Perquè es produïra en les hores de menor cost, es van haver de reorganitzar, però si no ho descobreixes, no ho saps", explica Ferrer.

El sistema de Linkener, creada el 2014 juntament amb Javier Servera, és senzill, ja que canvien el comptador per poder adaptar el seu sistema en funció de l'activitat de cada client. "El que no es mesura no es pot millorar, per això instal·lem un comptador que substitueix el de la companyia elèctrica i de manera telemàtica mesurem la seua despesa". Amb aquesta informació recomanen a l'empresa client quan han d'encendre la maquinària per reduir costos. "Ho estem fent perquè és una cosa que es va tornar necessària", explica l'emprenedor.

 

Ferrer: "El que no es mesura no es pot millorar, per això instal·lem un comptador que substitueix el de la companyia elèctrica"

L'empresa treballa directament amb consultories i enginyeries, deixant de banda al client final i dirigint-se només a distribuïdors. Treballen principalment a València, però també disposen d'instal·lacions realitzades a Canàries i Balears i, a l'estranger, a Itàlia, Costa Rica i Portugal.

Treballen amb equips propis i també externs: vuit persones a l'equip web, altres tres persones a enginyeria, sis en operacions, tres persones a administració i altres tres a comercial. Després de diverses proves pilot i tres projectes desenvolupats conjuntament, el gener de 2019 Global Omnium va invertir 1,9 milions d'euros en la companyia, raó per la qual a les seues oficines, al Go Hub, s'allotja Linkener, en un espai de 2.500 metres quadrats amb altres 20 startups especialitzades en tecnologies disruptives, com machine learning, intel·ligència artificial, big data, realitat virtual o robòtica.

L'equip de Linkener | Cedida
L'equip de Linkener | Cedida 

En l'actualitat, Linkener factura 600.000 euros i les seues oficines centrals estan situades en 'Go Hub' l'espai de 2.500 metres quadrats en el qual Global Omnium allotja a la ciutat de València a prop de 20 startups especialitzades en tecnologies disruptivas – machine learning, intel·ligència artificial, big data, realitat virtual o robòtica.

El salt a les llars

L'afectació de la pandèmia, pregunta obligada, anima a Ferrer a explicar que han estat els comercials els més afectats, "sobretot perquè el client està pensant més en si podrà obrir demà; i també hem treballat desenvolupant altres productes", reconeix.

Tot i que de moment només treballen amb empreses, no descarten fer el salt al consumidor domèstic. La clau estarà, segur, a fer bé els números, ja que la despesa d'una llar és d'uns 30-50 euros front als 1.000 o 2.000 euros mensuals d'una indústria. "Si li ajude a estalviar un 10% a un hotel, són uns 2.000 euros, però en una casa no és tant. Ací és més un tema de conscienciació, de gamificació, encendre, tancar llums... li estem donant la volta per a oferir un servei també a particulars", reconeix Ferrer.