"Podré seguir esmorzant un mini de tonyina?'", aquesta va ser la pregunta que Joan Gil va fer a la seva dietista-nutricionista, la qual el va acabar portant a la creació de la startup myHealth Watcher. L'aplicació et permet crear un perfil de salut en el qual introdueixes les teves dades, incloent-hi possibles al·lèrgies o intoleràncies, i després en escanejar el codi de barres del producte envasat que pretenguis comprar l'aplicació et mostra els seus ingredients al·lèrgens i valors nutricionals.
Arran d'aquesta pregunta tan simple la seva doctora li va dir que només podia menjar un tipus concret de tonyina i per il·lustrar-ho va portar-li tot d'etiquetes retallades per mostrar com cada producte té unes característiques diferents que poden afavorir o perjudicar la seva salut. Joan Gil, periodista de professió i amb una dilatada experiència en la direcció publicitària, es va adonar que cadascú havia de fer una interpretació personalitzada de les etiquetes dels productes alimentaris en funció del seu estat de salut i es va plantejar: "Si tenim un súper ordinador a la butxaca, per què no utilitzar-los per això?". Així va néixer myHealth Watcher, una aplicació que vol ajudar a seguir una vida saludable de forma assequible.
Segons el teu perfil l'aplicació et diu si aquest producte et convé o no. Per fer això fa servir el sistema de colors dels semàfors, vermell: no et convé, groc: amb moderació i verd: et convé. En el cas que el producte seleccionat no sigui el més adient per a tu myHealth Watcher et mostra productes alternatius que sí ho són. Actualment l'aplicació compta amb més de 35.000 usuaris actius dels quals "més de mil són nens i nenes d'entre tres i 13 anys" que els seus pares han sumat als seus perfils i d'aquests nens els 25% són obessos, dades que Joan Gil, CEO de myHealth Watcher, troba preocupants.
"Tenim bastants usuaris que tenen alguna afectació alimentària però també en tenim que només volen saber què contè el que consumeixen o volen descobrir nous productes"
Des de l'empresa, ubicada al TecnoCampus de Mataró-Maresme, han volgut promocionar el grau més gran de personalització possible en la seva app. En el teu perfil pots incloure els perfils d'altres membres de la teva família o amb qui convisquis, facilitant així les compres conjuntes. Gràcies a aquesta personalització dels perfils el públic que utilitza l'aplicació és molt variat. "Tenim bastants usuaris que tenen alguna afectació alimentària però també en tenim que només volen saber què contè el que consumeixen o volen descobrir nous productes" assegura Joan Gil.
Gran varietat sota una estricte supervisió
myHealth Watcher actualment treballa amb una base de dades de més de 50.000 productes envasats que la pròpia starup ha configurat. La startup ha apostat per fer la seva pròpia base de dades perquè segons Joan Gil moltes de les bases de dades d'alimentació no són molt fiables. "Nosaltres hem creat la nostra i intentem afegir una capa de confiança perquè ens la revisen dietistes-nutricionistes" afegeix Gil.
"Nosaltres donem informació i podem ajudar-te a saber més ràpidament què és el que contè perquè prenguis les teves pròpies decisions"
El CEO de myHealth Watcher aconsella que, malgrat la supervisió constant que fan de la seva base de dades, les persones que tinguin un greu problema de salut han de ser responsables i no confiar únicament amb el que recullen les etiquetes, ja que sempre pot haver-hi algun error. "Nosaltres donem informació i podem ajudar-te a saber més ràpidament què és el que contè perquè prenguis les teves pròpies decisions" afegeix Gil.
En aquesta línia l'aplicació no només es preocupa per revisar la seva base de dades sinó que inclou un sistema d'alertes alimentàries i un blog que es nodreixen de "fonts oficials i solvents". Aquesta àrea de l'app està enfocada a combatre els rumors infundats que sovint envolten el món de la nutrició. Segons el CEO aquest espai de la seva aplicació és més útil que mai perquè: "Ara hi ha un boom d'aquestes aplicacions i hi ha algunes que no t'estan ajudant sinó que creen alarmes socials, ja que estan posant el focus o fent avaluacions de variables dels productes que no tenen res a veure".
Guía saludable i assequible
L'aplicació presenta diferents plans de pagament segons les necessitats o els interessos de cada usuari, però destaca especialment que la major part d'aquesta és gratuïta. Els plans de subscripció plantegen l'ampliació del servei bàsic de perfils i escaneig de productes és de franc. Joan Gil justifica aquest enfocament empresarial perquè en l'àmbit de la salut els recursos econòmics dels pacients suposen una gran escletxa econòmica que pot impedir rebre l'atenció i la informació adequada a les persones amb rendes més baixes.
Per tant, myHealth Watcher ofereix els principals espais de la seva app de franc. Aquests espais són complementats amb plans com el Pla Compromís, amb el que per un únic pagament de 2,99 euros pots crear i compartir les teves llistes de la compra i fer servir el buscador d'aliments sense escanejar el codi de barres d'un producte. També ofereixen el Pla Pregunta'm que permet accedir a un xat dins de l'app en què es poden fer consultes ràpides sobre productes a dietistes-nutricionistes reals -no xatbots- per 3,99 euros al mes. Finalment, fa poc s'ha inclòs un nou pla per aquelles persones que volen fer un canvi de vida total: el Pla Coach Nutricional per 14,99 euros al mes, amb el qual un dietista-nutricionista tenen accés als moviments que tu fas a l'aplicació i cada 15 dies et truca per fer un seguiment de les tasques de millora del teu estil de vida.
Aquest sistema de preus es basa amb la idea fundacional del projecte myHealth Watcher. "Òbviament això és negoci i s'han de guanyar diners per fer investigació, per créixer, per poder donar un millor servei i perquè guanyin diners els que van arriscar els seus a l'inici. Però al final no oblidem que ha de ser un servei amb un objectiu: ajudar, ni que sigui amb el nostre petit granet de sorra, a la salut de les persones" sentència Joan Gil.
Un projecte a llarg termini
El projecte de myHealth Watcher que va començar amb la inversió del mateix Gil i els seus amics l'any 2017 ara compta amb set persones a la seva i plantilla es proposa continuar creixent. L'aplicació de vida saludable té diverses vies amb les quals encara el seu futur. Per una banda segueix obrint nous serveis per als seus usuaris com és el cas del Pla Coach Nutricional i, en un futur, l'app vol incloure l'anàlisi de productes frescos, a més dels envasats.
L'extensió en què treballa l'aplicació no fa únicament referència als seus serveis. També treballen per ampliar el seu mercat. Actualment, myHealth Watcher està present a Espanya, Andorra i, molt recentment, han començat a introduir el seu producte al mercat mexicà. "La idea és extendre'ns" remarca Joan Gil.