Prevenir abans de curar. Aquesta hauria de ser la màxima. "Actualment es realitzen 120 milions de transfusions l'any: un 20% d'elles són innecessàries", assenyala Oliver Balcells. L'emprenedor és el CEO de RheoDx, la startup mèdica que portarà al mercat un dispositiu portàtil que permet detectar les anomalies de les cèl·lules de la sang i monitorar l'eficiència de les transfusions, una funcionalitat totalment nova. "Gràcies a això es pot acotar el nombre de transfusions que els metges prescriuen als pacients i evitar que aquestes esdevinguin un sobre cost pel sistema sanitari", explica Samantha López, directora de recerca de la companyia.
Aquesta però no és l'única aplicació de la tecnologia patentada per RheoDx i desenvolupada pel Centre de Recerca Matemàtica i la Universitat de Barcelona. "Com passa sovint, primer es crea la tècnica i després es troba com aplicar-la", diu López, "malgrat que inicialment ens hem centrat en les transfusions, el sistema té diverses aplicacions al camp de l'hematologia". El test de la companyia es distingeix per ser més ràpid i econòmic que la maquinària amb la qual s'analitza tradicionalment la sang, molt gran i costosa. Concretament, es compon d'un petit lector i un consumible que només necessita una gota de sang per funcionar. Aquests no són només avantatges pràctics, sinó que obre la porta perquè el dispositiu surti de la consulta del metge i sigui aplicable a l’assistència domiciliària.
Però no només es tracta d’una qüestió de mida, també de metodologia. El dispositiu de RheoDx, connectat al núvol, es basa en mesures biomecàniques de la sang, no en l'ús de reactius o mesures químiques, com és habitual. “Un laboratori clínic inverteix el 60% del seu pressupost en reactius que no només són cars, sinó que també comporten problemes de control de qualitat", explica López. "A banda, el nostre lector és capaç d’analitzar els resultats obtinguts amb machine learning i intel·ligència artificial per donar més paràmetres clínics i opcions diagnòstiques sense fer canvis al hardware", conclou Joan Grasas, CTO de RheoDx.
Ciència i empresa
El projecte ha traspassat de l'àmbit universitari a l'empresarial gràcies al programa d'emprenedoria The Collider. Tal com indica el seu nom, la iniciativa de Mobile World Capital, fa col·lidir el món científic i de l’emprenedoria per generar noves oportunitats empresarials. La startup, que compta amb només mig any de vida, acaba de tancar una campanya de finançament col·lectiu per valor de 350.000 euros i ha rebut un ajut de 75.000 de l'Startup Capital Acció i un préstec Enisa de 150.000 euros. De cara a final d’any, esperen ampliar el finançament amb una segona ronda d'entre 1,5 i 2 milions d'euros que els ha de permetre arribar al mercat.
Actualment, RheoDx està desenvolupant prototips funcionals que testaran a diversos hospitals amb els quals han tancat acords, com l’Hospital Clínic, la Vall d’Hebron o el Banc de Sang i Teixits.