• Empresa
  • Àlex Sicart estrena el 'blockchain' de l'energia al món

Àlex Sicart estrena el 'blockchain' de l'energia al món

L'emprenedor català que està a la llista Forbes crea Shasta per afavorir l'usuari i lluitar contra "el monopoli i els intermediaris" del sector energètic

Àlex Sicart és una de les 30 personalitats més influents amb menys de 30 anys | Cedida
Àlex Sicart és una de les 30 personalitats més influents amb menys de 30 anys | Cedida
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
05 d'Octubre de 2018

Àlex Sicart és jove, emprenedor i segons Forbes, una de les 30 personalitats més influents amb menys de 30 anys. Després d'haver creat Students's Manager i Sharge i ser assessor en tecnologies disruptives de CryptoSolarTech que va aixecar la ICO (initial coin offering, en anglès) més gran d'Espanya, ara també ha llançat Shasta que porta el nom d'una muntanya californiana però és una plataforma blockchain d'energies al món. 

 

La idea inicial va néixer ara fa un any i mig entre Barcelona i Silicon Valley sota el propòsit de guanyar "eficiència i accessibilitat" a la indústria energètica i resoldre així "els obstacles derivats del monopoli que genera, transmet i distribueix l'energia". De fet, el creador de Space X, Tesla Motors i SolarCity, Elon Musk, reivindica sovint la importància de tenir plaques solars a casa en lloc d'agafar l'energia d'una xarxa externa. 

Sicart: "Tothom pot ser productor i consumidor d'energia alhora que decideix quin és el preu"

"Tothom pot ser productor i consumidor d'energia alhora que decideix quin és el preu", assegura Sicart en una conversa amb VIA Empresa. De moment, a través de Shasta, els usuaris podran triar la font d'electricitat, interactuar amb el mercat i escollir també el preu més baix "sense barreres o intermediaris".

 

"Tots estem connectats a les xarxes elèctriques però el sistema actual no et permet saber qui ven l'energia i les distribuïdores fan pool aconseguint així que el preu variï pràcticament dia a dia i hora a hora ", critica l'emprenedor. Es té en compte el joc de demanda i oferta però fins i tot així, segons Sicart, "hi ha patrons externs que influeixen en el preu i cada companyia acaba mirant pel seu propi rendiment".

L'equip de Shasta està capitanejat per Àlex Sicart | Cedida 

L'equip de Shasta està capitanejat per Àlex Sicart | Cedida

El sector de l'energia, amb fortaleses i debilitats incloses, no li ve de nou a Sicart ja que assegura que amb Sharge va aprendre "les dificultats a l'hora de revendre energia, la ineficiència dels monopolis i el control inadequat de distribució governat per regulacions obsoletes". 

Per intentar revolucionar-ho tot, Shasta opera amb energia a través del blockchain d'Etherum de forma descentralitzada i col·laborativa que implica un intercanvi d'energia amb contractes intel·ligents, entre individus i amb monedes digitals. No s'accepten euros o dòlars, només criptomonedes. D'aquí a uns mesos, es preveu implementar la iniciativa amb "un marketplace de proximitat i plaques connectades a softwares" en un entorn real de poques cases a Suïssa o els Pirineus. 

"Volem que moltes persones sobretot tecnològiques provin el producte i validin que té sentit construir aquesta nova plataforma de blockchain amb els players reals de l'energia que són els productors i els consumidors", afegeix. Queda descartada una ICO o recaptar fons privats. Shasta ja és una realitat a les ciutats intel·ligents del futur i Sicart té molt clar que "la primera gran revolució del blockchain no és millorar-lo sinó que la gent vegi que millora la seva vida".