A la zona de Cusco, ubicada a la serralada dels Andes al Perú, hi ha petites àrees rurals a més de 4.000 metres d’altitud on viu gent que s’ocupa del bestiar i dels horts. Però un dels problemes que pateixen aquests indrets és que estan força aïllats de la resta de ciutats, pel que pateixen dificultats per accedir a la xarxa elèctrica. I qui se n’ocupa de proveir electricitat a aquestes àrees és ni més ni menys que una empresa catalana, a través de la seva filial peruana, Norte Renovables. SUD Energies Renovables ha iniciat un projecte el 2012 al Perú amb l’objectiu d’aconseguir l’electrificació rural d’aquestes zones amb energies renovables.
La iniciativa s’emmarca en la voluntat de SUD Renovables d’internacionalitzar el seu negoci. L’empresa, amb seu a Vic i nascuda l’any 2005, compta amb una participació del 60% de Norte, filial peruana amb seu a Lima. L’altra part restant de la companyia forma part d’un soci peruà.
Electrificació rural a zones aïllades
El projecte d’electrificació de zones rurals ha aconseguit, en sis anys, instal·lar panells solars fotovoltaics a uns 6.000 habitatges repartits entre Cusco (Andes al Perú) i San Martín (Selva amazònica al Perú). “Amb la filial Norte ajudem des de Barcelona a instal·lar aquests sistemes de generació d’energies renovables a llars aïllades de la xarxa elèctrica perquè es troben a un punt molt llunyà de la ciutat”, explica el soci-director de SUD Renovables, Alfred Puig.
Norte es dedica, principalment, a treballs d’instal·lació i enginyeria especialitzats en les energies renovables al Perú, tot i que també ha realitzat projectes eòlics a Xile.
SUD Renovables, a través de Norte, ha instal·lat panells fotovoltaics a uns 6.000 habitatges rurals del Perú
L’empresa porta a terme aquests projectes des de Barcelona, a la seu que tenen al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, on treballen dues persones. Així mateix, Norte compta amb una oficina a Lima on hi han arribat a treballar set persones en plantilla.
“Ara l’estructura de l’empresa és molt més petita, perquè la necessitat de contractar serveis com el nostre va per èpoques. Aquest any Perú ha tingut problemes polítics i no hi ha licitacions públiques, pel que el projecte està una mica parat”, explica Puig. És per això que Norte ha passat de facturar 6 milions de dòlars el 2016 a registrar pèrdues l’any passat. “El negoci allà és com una muntanya russa, perquè el país es troba en una situació d’inestabilitat política i això afecta la facturació”, afegeix.
Impulsar l’ús de les energies renovables
SUD Energies Renovables és l’empresa matriu catalana i que es dedica principalment a instal·lar plaques fotovoltaiques a cobertes de naus industrials perquè les empreses pugui autosubministrar-se energia. Aquesta és una de les principals línies del negoci de la companyia i d’on provenen el 80% i 90% de les vendes. No obstant això, a part de l’autoconsum industrial, SUD Renovables també està començant a fer instal·lacions domèstiques per a habitatges residencials. “Tot i que és un sector molt minoritari, és un negoci que just està començant”, apunta l’empresari, qui afegeix que “l’autoconsum industrial ja fa anys que funciona i estem creixent molt en aquest sector”.
Puig: "El negoci al Perú és una muntanya russa i això ens afecta a la facturació"
La companyia opera a escala estatal, tot i que el 80% de les seves vendes són a Catalunya. Fora de les fronteres del país, SUD Renovables només compta amb el projecte de Norte al Perú. “Hem mirat de sortir fora, a països com Turquia o el Marroc, però on de moment hem treballat ha estat al Perú i Xile”, assenyala Puig.
L’empresa amb seu a Vic no exclou cap energia renovable dins del seu model de negoci, tot i que principalment es dediquen a l’energia solar fotovoltaica. “Hem fet instal·lacions d’eòlica, de geotèrmia, solar tèrmica... tot el que estigui relacionat amb l’eficiència i les energies renovables forma part del nostre negoci”, apunta.
SUD Renovables, que compta amb una plantilla de 35 treballadors, ha tancat el 2017 amb una facturació de 2,5 milions d’euros i espera assolir els 6 milions d’euros aquest any.