• Emprenedor d'ofici

Emprenedor d'ofici

Creix el nombre d'emprenedors que s'especialitza a crear projectes i cedir-los quan la seva escalabilitat demana nous perfils

L'emprenedor tipus és un home, enginyer, de 34 anys i amb experiència prèvia en startups
L'emprenedor tipus és un home, enginyer, de 34 anys i amb experiència prèvia en startups
Pau Garcia Fuster
07 de Setembre de 2016
Act. 08 de Setembre de 2016
Si ets un home de 34 anys amb formació universitària de caràcter tècnic (bàsicament d'enginyeria), és molt possible que estiguis implicat en una startup. Aquest és el retrat robot de l'emprenedor que ha revelat aquest dimecres la presentació del Mapa de l'Emprenedoria 2016, un estudi realitzat per Spain South Summit que analitza els més de 3.000 projectes presentats a la seva competició d'startups, que tindrà lloc a Madrid entre el 5 i el 7 d'octubre. "L'emprenedor espanyol ja juga a primera divisió", assegura a VIA Empresa María Benjumea, fundadora de Spain Startup South Summit.

L'estudi mostra com un 51% dels emprenedors ja té experiència prèvia en la creació de projectes empresarials. De fet, els que han participat en més de cinc projectes han crescut un destacat 5%. "És positiu que tinguin aquesta experiència prèvia emprenedora", valora Benjumea. La fundadora de South Summit recorda que "l'emprenedor no sempre ha de ser un empresari. Aquelles startups que es puguin convertir en grans companyies no tenen per què seguir de la mà de la mateixa persona".

De fet, afegeix, "sempre hi ha un moment on l'escalabilitat del projecte demana altres perfils". En aquest punt és on tota aquesta gent que "és molt bona creant nous projectes" pot cedir el testimoni i llançar-se a noves aventures. Una especialització en la creació d'startups que María Benjumea observa amb optimisme. "Veiem un creixement de l'ecosistema i on l'emprenedor cada cop és més madur. El concepte d'emprenedoria cada dia genera més riquesa i llocs de treball". Una altra dada que ho confirma és que només un 1% dels emprenedors es trobava a l'atur abans d'engegar el seu projecte. "La decisió d'emprendre ja és per convicció, no per necessitat", celebra Benjumea.

De fet, el nombre de treballadors en startups a Espanya no para de créixer, i un 21% ja té una plantilla d'entre 5 i 10 treballadors. Unes xifres que suposen un augment del 5% respecte el 2015. A més a més, s'ha triplicat la quantitat d'empreses que esperen facturar aquest 2016 entre 150.000 i 500.000 euros. La majoria d'elles, companyies dedicades als serveis, que és l'àmbit recurrent en la meitat de les startups espanyoles.


María Benjumea, fundadora de Spain Startup South Summit, durant la presentació. Cedida

Cada cop més joves
"Portem un parell d'anys on la mitjana d'edat va baixant i es va equiparant a la mitjana internacional", indica María Benjumea. Si bé la franja d'edat on hi ha més emprenedors és la d'entre 25 i 35 anys; el cert és que la mitjana espanyola se situa en 34 anys. Una edat encara superior a la mitjana europea, que amb prou feines arriba als 32.

Encara costa que s'hi animin les dones
Per contra, una de les dades que no millora és la de la presència femenina entre els emprenedors. El percentatge es queda en el 17%, una xifra que es repeteix en la línia d'anys anteriors. "Això respon a un tema de decisió personal, tant pel que fa a la preparació com al disseny de la teva carrera", apunta Benjumea.

Com convencem les dones que realment val la pena emprendre? "Val la pena personalment i perquè les dones són clau en el desenvolupament de l'ecosistema. Els projectes desenvolupats per dones són sòlids", assegura la responsable de South Summit. "La dona s'ha d'adonar que de veritat val la pena emprendre", afegeix. De fet, l'estudi presentat aquest dimarts indica que les startups amb lideratge femení tenen un percentatge de fracàs (48% inferior a les liderades pels homes, un 66%)

Un ecosistema que s'estén
Barcelona i Madrid són les grans ciutats emprenedores a Espanya. Tot i que l'estudi extreu les dades dels candidats a la competició d'startups i no analitza realment la distribució geogràfica de l'emprenedoria; Benjumea ressalta la "presència significativa de moltes comunitats autònomes. Fem actes a molts llocs, i aquest canvi de cultura i presència de projectes interessants és a tot arreu".

María Benjumea indica que "els ecosistemes potents són a Madrid i Barcelona, però València és molt representativa, també Andalusia o Extremadura". Al seu entendre, "avui no cal ser en un gran centre urbà per desenvolupar un projecte d'èxit".

100 finalistes per a la competició
El South Summit d'enguany, que se celebrarà a Madrid entre el 5 i el 7 d'octubre, ja coneix les 100 startups finalistes d'una competició segmentada en deu àmbits: Fintech, Fashion, Industry & NRG, Health & Wellness, Travel, Food, EdTech, Media&Entertainment, B2C i B2B. Entre elles, hi haurà companyies catalanes com Glovo o Waynabox.