• Els premiats de la Princesa

Els premiats de la Princesa

Els guardons que atorga la Fundació Princesa de Girona en la categoria d'Empresa reconeixen des de 2010 el talent emprenedor de joves singulars

José Miguel Bermúdez, premi Princesa de Girona 2018 | FPdGi
José Miguel Bermúdez, premi Princesa de Girona 2018 | FPdGi
València/Barcelona
28 de Juny de 2018

El primer guardonat amb el premi Fundació Princesa de Girona (FPdGi) –per aquell temps era Príncep de Girona encara- en la categoria d'Empresa l'any 2010 va ser Pau Garcia-Milà (Barcelona, 1987). El jurat, segons consta en la web oficial de la Fundació, va valorar que muntés del no-res l'empresa EyeOs, un emmagatzematge virtual, que es considerava com a "revolucionari" per ser un servei clau per al web 2.0. 

D'aleshores ençà ha passat molt de temps, de fet el 2014 Telefònica va comprar la companyia creada pel jove i dos anys després, va tancar-la. Ara, segons l'última entrevista concedida al portal Innovadores, treballa en una consultora, Ideafoster, des de Sant Cugat del Vallès.

Marc Bonavia, un jove empresari exemplar

Marc Bonavia (Alella, 1976) va ser el segon guardonat amb el Premi FPdGi Empresa per ser "un exemple d'iniciativa empresarial". També la seua és una de les cares conegudes de l'ecosistema emprenedor català, ja que va ser durant dos anys (2014-2016) president de l'Associació Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC).

Aquest llicenciat en Farmàcia va fundar l'empresa SITMobile, una firma de missatgeria corporativa que a hores d'ara ja té oficines a Austràlia, els Estats Units, el Brasil, Colòmbia, Xile, Suècia, Holanda, Romania, Regne Unit, Nova Zelanda, Singapur i Malàisia, a més d'Espanya.

Javier Agüera, el cocreador de Geeksphone 

El 2012 el premi FPdGi Empresa va parar a mans d'un madrileny, per primera vegada. Javier Agüera (Madrid, 1992) és el promotor principal de l'empresa Geeksphone, la primera marca europea en crear i comercialitzar un terminal basat en el sistema Android de Google. D'ell el jurat destaca que representa "clarament els tres valors que vol remarcar el Premi: joventut, innovació i lideratge empresarial, també internacionalment".

Actualment, i després d'haver passat per molts projectes, Agüera és cofundador i científic en cap de Blackphone. La companyia té la seu a Ginebra com una joint venture entre Silent Circle, un important proveïdor de comunicacions xifrat i Geeksphone.

Catalina Hoffmann Muñoz-Seca, la primera dona premiada

Per fi el premi FPdGi Empresa queia en mans d'una dona. El 2013 el jurat dels Princesa de Girona premiava Catalina Hoffmann (México DF, 1977) per "ser una jove empresària que ha aplicat innovació en un sector tradicional, aconseguint un gran impacte social en la millora de la qualitat de vida de la tercera edat". Fundadora de Vitalia i creadora del Mètode Hoffmann, la imatge de l'empresària participant en una audiència al Palau Reial de Madrid al costat del 'Pequeño Nicolás' es va fer viral quan va esclatar el cas.

En l'actualitat Hoffman continua amb el seu projecte empresarial i el seu mètode s'ha convertit en la base del Màster en Direcció de Centres i Gestió de Serveis Sociosanitaris per a Majors de la Universitat Complutense de Madrid.

Ignasi Belda, el primer guardó científic

Premiat per ser un jove emprenedor "de sòlida preparació acadèmica" en els Princesa de Girona de 2014, Ignasi Belda (Alcoi, 1979) té un currículum vinculat sòlidament a la ciència. Es defineix com a gestor científic, emprenedor, enginyer i divulgador. Doctor en intel·ligència artificial aplicada al disseny de fàrmacs, Belda està darrere de la fundació de Intelligent Pharma (IP), la qual va ser adquirida el gener del 2018 per Mind the Byte.

Amb l'operació, la companyia es convertia en la primera empresa nacional i en una de les més grans d'Europa en intel·ligència artificial aplicada. 

Sergio Álvarez Leiva, el cartògraf que ha acabat a Inditex 

Després d'un any sense guardó en la categoria d'Empresa, la Fundació reconeixia Sergio Álvarez Leiva (Madrid 1985) el 2016 per "la seva capacitat de materialitzar la representació de dades utilitzant la cartografia". Fundador el 2009 de Vizzuality, un estudi de visualització de dades amb oficines a Cambridge i Madrid, tres anys més tard co-funda la plataforma de localització intel·ligent CartoDB.

El gran canvi professional l'ha fet al febrer d'aquest 2018: ha fitxat per Zara, la gran marca d'Inditex, i ara treballa a les oficines d'Arteixo com a Product Tech, tal com resa el seu perfil a LinkedIn.

premi girona empresa 2016
Sergio Álvarez Leiva, en la cerimònia de 2016 | FPdGi 

Damià Tormo Carulla, un emprenedor de capital risc

L'any passat el premi Princesa de Girona Empresa anava a parar a mans de Damià Tormo Carulla (València, 1981). Distingit per "saber combinar una brillant trajectòria científica amb la d'emprenedor i inversor capaç de connectar a Espanya el món de la recerca amb la iniciativa empresarial d'èxit", Tormo és fundador des de 2015 i managing partner del Fons Columbus Venture Partners i fundador i conseller de diferents companyies biotecnològiques.

Aquesta continua sent la principal activitat del valencià, dedicate a cercar empreses que es troben en fase inicial i que compten amb un alt potencial de creixement dins dels sectors de la biotecnologia, tecnologia mèdica, productes farmacèutics i cura de la salut.

José Miguel Bermúdez, l'energia es cola en els premis

José Miguel Bermúdez (Barcelona, 1986) és l'actual premi Princesa de Girona Empresa 2018. Ha estat premiat "per la seva trajectòria empresarial i de recerca, que actualment se centra a desenvolupar un revolucionari sistema de propulsió per al transport marítim usant el vent". La tecnologia que utilitza el sistema en qüestió permet que les veles generen part de l'empenta necessària, la qual cosa redueix el consum de combustible i les emissions.

A més, Bermúdez també ha format part de la startup zero2infinity, on va dur a terme tasques de desenvolupament de negoci i enginyeria, i va cofundar Marvelmat, que presta serveis al sector hoteler. A més, el 2014 va fundar bound4blue.