• L'empresa que guanya Oscars fent aigües

L'empresa que guanya Oscars fent aigües

La companyia Next Limit desenvolupa un programa simulador digital de fluids que ha servit per crear espectaculars seqüències a múltiples produccions de Hollywood

Fotograma de 'Lo imposible', pel·lícula en què l'aigua és protagonista
Fotograma de 'Lo imposible', pel·lícula en què l'aigua és protagonista
Judith Vives
Corresponsal
Barcelona
19 de Desembre de 2017

Els rius de xocolata espessa a Charlie i la fàbrica de xocolata (Tim Burton, 2005), les impressionants onades de Lo impossible (J. A. Bayona, 2012) o la lava del volcà on es forja l'anell a la trilogia d'El senyor dels anells (Peter Jackson, 2001-2003). Què tenen en comú aquests elements tan diferents? Doncs la tecnologia que els ha fet possibles. I és que en tots els casos es tracta de fluids digitals generats per ordinador, gràcies al talent i la tecnologia desenvolupada per l'empresa madrilenya Next Limit Technologies. S'anomena Real Flow i és el producte estrella d'aquesta companyia nascuda l'any 1998 a Madrid, i que va ser guardonada amb un Oscar tecnològic per l'Acadèmia de cinema de Hollywood.

 

L'Òscar tècnic per a Next Limit va ser un punt àlgid en la trajectòria d'aquesta companyia que va néixer, en paraules del seu fundador Víctor González, de la "passió per la ciència-ficció i pels ordinadors". Gonzalez, enginyer naval, juntament amb el seu amic i soci Ignacio Vargas, que és físic, van unir aquestes dues passions i es van posar a treballar "per crear alguna cosa nova en el mercat dels efectes especials". Així va ser com es van adonar que a finals dels 90 no existia cap programa per simular fluids. "Ens vam posar a programar pel nostre compte i buscar a veure com podíem simular els fluids", explica González en un acte sobre pimes celebrat recentment a Barcelona. 

I d'aquest primer impuls, que els va portar a crear el simulador Real Flow, l'empresa Next Limit va passar de cop "a inundar Times Square", en una de les moltíssimes produccions de Hollywood en la que la companyia ha treballat en les darreres dues dècades: 2012, Avatar, 300, Harry Potter i moltes altres, així com en publicitat.

 

Next Limit també ha dissenyat els rius de xocolata de la producció de Tim Burton
Next Limit també ha dissenyat els rius de xocolata de la producció de Tim Burton.

 

L'Acadèmia de Hollywood els va reconèixer l'any 2008 amb el màxim guardó per a una empresa d'efectes especials, el 'Technical Achievement Award', atorgat per haver impulsat un sistema que contribueix a la millora de la producció d'efectes especials. González explica que al principi no es volien presentar al premi perquè pensaven "que seria impossible". Ara, al costat del premi, guarda el record d'haver-lo rebut de mans de l'actriu Jessica Alba.

Evolucionar i reciclar-se

"Igual que els navegants del segle XVI es ficaven en vaixells de fusta i sortien a explorar per aigües turbulentes, nosaltres també som exploradors en aigües desconegudes", explica Gonzalez, fent un símil nàutic com a bon enginyer naval de formació que és. En la seva aventura "fent aigües" amb el programa Real Flow, Next Limit ha invertit anys en el desenvolupament i millora d'aquesta tecnologia. No obstant això, no s'han quedat estancats només en aquest producte, ja que, tal com explica el responsable de l'empresa: "Avui et pots quedar vell en poc temps, has de buscar com reciclar-te". 

Fruit d'aquesta voluntat d'innovar, Next Limit ha tret al mercat dos productes més, Maxwell Render, simulador de llum, i XFlow, simulador de fluids amb aplicacions científiques.