• Empresa
  • 10 dones catalanes que estan liderant l'ecosistema emprenedor

10 dones catalanes que estan liderant l'ecosistema emprenedor

Dels robots del futur a l’aterratge de la IA en el sector energètic: EAE Business School guardona les idees catalanes més brillants amb ADN femení

Les 10 dones guardonades per EAE Business School | Cedida
Les 10 dones guardonades per EAE Business School | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
25 de Novembre de 2024

En els darrers anys, la tasca de les dones emprenedores ha anat molt més enllà de trencar sostres de vidre: des de donar forma a petites idees fins a materialitzar projectes de gran impacte pel planeta, les empresàries del segle XXI han emergit en la societat com les arquitectes del futur. Es tracta, a més, d’un exèrcit que creix any rere any, de manera exponencial: mentre el 2022 hi havia un total de 17.175 dones emprenedores a Barcelona, segons les dades de l’Oficina Municipal de Dades publicades a l’informe anual L’emprenedoria a Barcelona, l’any següent, el 2023, els Centres Locals de Serveis a les Empreses (CLSE) van atendre fins a 34.633 emprenedores. I és que entre totes elles, i en el marc del Dia Mundial de la Dona Emprenedora celebrat el passat 19 de novembre, EAE Business School Barcelona ha triat, reconegut i guardonat a les 10 millors emprenedores catalanes amb un Rànquing EAE TOP 10 ple de cares familiars.

 

"L'èxit no és mai individual"

Elisabet del Valle (Onalabs Inno Hubs) i Carla Gómez (Theker) | Cedida
Elisabet del Valle (Onalabs Inno Hubs) i Carla Gómez (Theker) | Cedida

“És molt important fer un esforç per comunicar-te molt i ser molt actiu, ja que d’aquesta manera s’avança molt de pressa”. Són paraules que la millor emprenedora de Catalunya, segons EAE Business School, Carla Gómez, va compartir amb VIA Empresa fa poc més d’un any. I vaja si ha avançat. La cofundadora de Theker va rebre el premi de l’escola de negocis, lliurat per Elisabet del Valle, cofundadora d’Onalabs Inno Hubs, qui va rebre el mateix guardó en l’edició anterior dels premis.

Carla Gómez és la impulsora de Theker i la millor emprenedora de Catalunya, segons EAE Business School

"L'èxit no és mai individual", apunta Gómez a VIA Empresa, adreçant aquest èxit a l'equip que l'acompanya diàriament: "Aquest guardó és el resultat de l'esforç col·lectiu d'un equip que comparteix la visió, passió i la dedicació del projecte. A Theker, aquesta implicació és el motor que ens impulsa cada dia a superar els reptes que ens trobem pel camí", afegeix. Un dels molts diversos reptes, precisament, és el d'obrir-se pas "en un ecosistema en què la presència masculina és més destacada": "El paper de la dona està guanyant cada vegada més rellevància", comenta la cofundadora de Theker, qui afegeix que "és fonamental continuar impulsant iniciatives que potenciïn el talent femení i garantir que les dones puguin tenir les mateixes oportunitats de liderar i transformar sectors clau com el de la tecnologia". 

 

I és que a més d'impulsar Theker, la firma que vol construir “els robots del futur, Gómez apunta alt, amb unes fites que representen tota una declaració d'intencions per al sector tecnològic. Ara per ara, ha creat un robot capaç de reduir els costos de la soldadura microelectrònica en un 400%, i que recicla els components d’aquests dispositius. L’emprenedora considera que l’àmbit dels residus -concretament en el reciclatge- és “on veiem que podem generar més impacte”, i és el principal sector en què els robots de la firma incidiran per “substituir totes aquelles feines que són més repetitives o perilloses”.

Els guardons destaquen l'àmbit de la salut català

Meritxell Teixidó, CEO i cofundadora de la startup Gate2brain | Cedida
Meritxell Teixidó, CEO i cofundadora de la startup Gate2brain | Cedida

Els premis, que han celebrat la tercera edició, han situat a la cofundadora de Gate2brain, Meritxell Teixidó, com la segona emprenedora més important a Catalunya. El motiu principal és l'empresa emergent que ha creat amb la finalitat d’impulsar una tecnologia que ajuda els fàrmacs a arribar millor al cervell, així com la seva àmplia trajectòria, en la qual acumula 20 anys de recerca i la direcció de 10 tesis doctorals: una experiència clau a l’hora de desenvolupar aquesta empresa derivada de la Universitat de Barcelona, l'IRB Barcelona i l'Hospital Pediàtric Sant Joan de Déu.

El podi d’EAE TOP 10 el tanquen Esther Riambau i Isabel Puig. Són les cofundadores d’​​Oniria Therapeutics, una empresa derivada que també té la Universitat de Barcelona en el centre de l’equació. A més, també pertany a l’àmbit de la salut, fet que explica el fort ecosistema -especialment en l’àmbit de la salut digital- que Catalunya disposa: precisament, aquest sector, ha vist com la seva inversió s’ha multiplicat per cinc des del 2017, i ja ha facturat més de 438 milions d’euros. 

Una nova prova del pes del sector de la salut a Catalunya es troba en la quarta posició: la directora executiva d’Affirma Biotech, Maribel Bergés, és la quarta dona més rellevant de l’ecosistema emprenedor català, en materialitzar la idea de desenvolupar nous fàrmacs immunoestimuladors pel tractament d’infeccions greus i el càncer. La seu de l’empresa, fundada el 2020, es troba al Recinte Modernista de Sant Pau, i compta amb una emprenedora i enginyera química al capdavant que gaudeix d’una extensa experiència laboral en el sector.

Les dones darrere d'Incapto i Poseidona acaricien l'èxit emprenedor

Sònia Hurtado i María Cermeño, cofundadores de Poseidona | Poseidona
Sònia Hurtado i María Cermeño, cofundadores de Poseidona | Poseidona

El cafè es cola en aquest llistat amb ADN farmacèutic per guardonar una persona reconeguda en l’ecosistema emprenedor -i en el món cafeter-: Beatriz Mesas. És la cara visible d’Incapto i és present en molts dels esmorzars, dinars, i, en definitiva, qualsevol moment idoni per prendre cafè dels catalans. Mesas ha acariciat l’èxit posant en el centre del seu projecte la sostenibilitat, mitjançant un sistema que prescindeix de càpsules i envasos monodosi i que, per tant, genera menys residus; quelcom essencial en el sector cafeter, tenint en compte que, segons l’emprenedora, al llarg de les nostres vides farem “entre 40.000 i 70.000 cafès”.

Mesas ha posat en el centre d'Incapto la sostenibilitat

Dues cares familiars s’han apropiat de la sisena posició del llistat d’EAE. Sònia Hurtado i María Cermeño s’han fet un lloc entre les dones emprenedores del moment, arran de Poseidona i les proteïnes marines que prometen revolucionar la indústria alimentària. Hurtado va tornar d’una expedició a San Francisco, on va estar vinculada a un projecte d’aliments del mar i va conèixer a Cermeño, que en els últims vuit anys ha estat fent recerca postdoctoral en extracció de proteïna a partir de materials circulars de la indústria agroalimentària: “És exactament la persona que necessitava pel projecte”, explica.

Hipoteques, IA i sector energètic: un extens jurat tanca un top 10 ple de sorpreses

La setena i vuitena posició se la reparteixen Maria Lluch (Pulmobiotics), Isabel Huber i Sònia Fernández (Succipro). Totes tres pertanyen novament al sector de la salut, que ha estat sens dubte protagonista en el rànquing, confeccionat per un jurat que ha comptat amb les valoracions de periodistes, business angels o entitats com Acció, Barcelona Activa, Foment del Treball, Tech Barcelona, Mobile World Capital, Pimec, Fundació La Caixa, o les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona. 

Finalment, han tancat l’EAE TOP 10 Cristina Corchero, per facilitar l'aterratge de la IA al sector energètic amb Bamboo Energy. Es tracta novament d’una empresa derivada, en aquest cas de l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC), que també va veure la llum en l’any de l’esclat de la covid-19. La firma captura el 35% del mercat de la comercialització d'energies a l'Estat amb la premissa de Corchero al capdavant: “Realment es pot canviar la forma de consumir energia, malgrat que encara s’han de trencar moltes barreres”. En desena posició consta Sara Orra, cofundadora de Trioteca, per dur a terme una activitat especialment complicada en el context actual: trobar la hipoteca que millor s'adapta als seus usuaris.