• Empresa
  • Les 10 startups catalanes que revolucionaran el sector immobiliari

Les 10 startups catalanes que revolucionaran el sector immobiliari

Les 'proptech' ho volen tot: flexibilitat, experiència, gestió, personalització, transparència i, per descomptat, digitalització

Jeremy i Stanley Fourteau, cofundadors d'Ukio | Cedida
Jeremy i Stanley Fourteau, cofundadors d'Ukio | Cedida
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
18 de Febrer de 2022
Act. 18 de Febrer de 2022

Majors rendibilitats, personalització, enaltiment de l'experiència, millora de la gestió i democratització de les inversions. El sector immobiliari ja no està format només per dinosaures. La innovació i les noves tecnologies han calat en un sector que, des de feia anys, demanava a crits més rapidesa, transparència i adaptabilitat; qualitats que només podien arribar de la mà de la digitalització.

 

Les proptech es coronen com el pal de paler d'aquesta transformació i malgrat que només representen, oficialment, un ecosistema de 161 startups a Barcelona, han aconseguit canviar moltes regles del joc. Segons Mireia Garcia, CEO d'Innomads, hub d'innovació del sector immobiliari, la xifra podria ser més alta: "a aquestes 161 proptech que hem detectat a través de la nostra plataforma Trend Radar, hauríem de sumar-hi moltes que encara estan en una fase llavor i que, probablement, encara no s'han donat d'alta a Crunchbase", una gran eina d'informació sobre empreses emergents i inversions que funciona gairebé com un cens. "Estem parlant que podrien haver-hi 50 o 60 startups més".

Un dels principals focus de la branca més innovadora del sector immobiliari és el procés de comercialització d'habitatges. "Especialment en lloguer, però també en compra -matisa Garcia.- Són startups que estan orientades, sobretot, a la digitalització de processos, enriquir l'experiència i aportar flexibilitat, que tenen un especial enfocament cap a l'arrendatari o el comprador, i no tant cap al propietari".

 

Garcia: "S'està desdibuixant l'espai de vida i l'espai on es treballa"

L'enaltiment de l'experiència ha traspassat gairebé tots els sectors del mercat immobiliari: el residencial, les oficines i també el retail. L'habitatge s'entén com quelcom més que una llar, de la mateixa manera que les oficines no són només un lloc on treballar o la botiga on comprar i marxar. I d'aquí sorgeixen els cos del real estate (coworking i coliving) i un munt de noves solucions que no són pròpiament del sector, però que estan estretament vinculades per aconseguir enriquir l'experiència dels usuaris, com són les bústies intel·ligents de Mayordomo o la barcelonina Nora Real Food que porta el dinar a l'oficina, per exemple.

"S'està desdibuixant l'espai de vida i l'espai on es treballa", destaca Garcia. És una altra tendència que, de fet, s'ha traduït en grans operacions i apostes al mercat, com la recent aliança de Cloudworks i Enter Coliving o la divisió d'Aticco especialitzada en coliving, Aticco Living, llançada el 2020.

Les tecnologies més emprades

Mentre el big data i la intel·ligència artificial s’han convertit en un must per a la innovació al sector, la realitat augmentada no ha aconseguit consolidar-se. “La realitat virtual ha pogut estalviar una primera visita”, molt necessari en temps de pandèmia, però no ha aportat més solucions; i per això, “no ha tingut una gran adopció en el mercat pròpiament” explica Garcia, i afegeix que “on si està tenint més cabuda és a la decoració dels immobles”.

El blockchain també ha arribat al sector immobiliari, i de fet, planteja una de les últimes i més punteres tendències, que pot ser capaç, de fet, de revolucionar el sector de la inversió en els propers anys. Segons Mireia, el blockchain s'ha convertit en l'evolució del crowdfunding immobiliari: “canvia el model i permet democratitzar la inversió, com ho feia el crowdfunding, però amb més transparència i seguretat".

Per aquest motiu, aquesta tecnologia ha aconseguit col·lar-se al llistat de les 10 startups catalanes que revolucionaran el sector immobiliari, encara que amb una petita excepció. Que comencin a desfilar.

Zazume, llogar sense fricció

La barcelonina Zazume està tot just iniciant el seu procés d'internacionalització, després d'haver captat una ronda de 2,5 milions d'euros. La startup, fundada per l'exdirector general d'Airbnb a EMEA, Jeroen Merchiers, i Guillermo Ceballos (cofundador també de dues startups més) va néixer el 2020 amb l'objectiu de simplificar el lloguer d'habitatges, seguint l'exemple del lloguer vacacional. Zazume digitalitza tot el procés de lloguer residencial a través d'una única tecnologia integrada. S'inspiren en el Zazú, el conseller del Rey León, perquè volen ser els assistents del mercat residencial i aportar hospitalitat. El model està triomfant a altres països, com als Estats Units, amb HelloAlfred.

Però no només volen aportar hospitalitat, sinó eliminar friccions. Digitalitzant el procés, volen evitar les despeses addicionals que el llogater paga quan lloga un habitatge. Per tant, a més de funcionar com un marketplace, integra més de 50 serveis de valor afegit per a l'arrendatari que aquest pot contractar amb només un clic: canvi de subministraments, renting dels mobles, assegurança de la llar, assistència tècnica, subscripcions a serveis de neteja, etcètera.

Badi, "el Netflix dels companys de pis"

Després de dos anys molt durs per Badi, la startup reprèn el pols al mercat i inicia una nova etapa. La startup especialitzada en lloguer d'habitacions de particular a particular ha patit greument els efectes de la pandèmia: passant de tenir un equip de 125 persones a un de 70. La nova etapa s'ha encetat amb una ronda d'inversió (amb inversors i volum captat confidencials) i amb els fundadors recuperant el control de l'empresa emergent. L'objectiu de Badi per enguany és arribar a gestionar i llogar 100 pisos, amb 400 habitacions, a Barcelona i Madrid. Actualment, la startup compta amb tres milions de persones registrades i 70.000 usuaris actius al mes. 

Carlos Pierre, el seu fundador i CEO, va arribar a estar a la llista Forbes de menors de 30 anys. VIA Empresa el va entrevistar el 2020, quan l'empresa estava a la cresta de l'onada i acabava de captar 39 milions d'euros d'inversió. "El Netflix dels companys de pis", el va batejar Pierre. 

Akiles, adeu a les claus

Akiles és un sistema de panys intel·ligents connectat a internet que permet flexibilitzar i facilitar l'accés als immobles. No es necessiten claus ni tampoc fils. Utilitza dispositius sense cables i permet gestionar en remot qualsevol mena de porta. Està pensat per grans gestors o propietaris d'immobles com apartaments turístics, hotels, colivings build to rents, però també pot servir per oficines i edificis corporatius.

Housfy, la nova immobiliària

Housfy representa la nova immobiliària i ha vingut per acabar amb el gran clàssic del sector: les comissions. L'empresa ha sigut capaç d'esquivar la pandèmia i en l'últim any incrementar la seva facturació en un 140% respecte al 2020.

Cinc anys després de la seva fundació, Housfy ha eliminat un altre llast del sector: les tardances. La startup assegura que aconsegueix la venda dels pisos en una mitjana de 60 dies. El setembre del 2021, l'empresa emergent va tancar una ronda de finançament de 10 milions d'euros amb l'objectiu d'impulsar la seva expansió internacional, centrada inicialment en Portugal.

Inviertis, amb el llogater inclòs

A l'hora d'invertir i comprar un habitatge per llogar-lo, un dels grans mals de cap dels inversors és la possibilitat que aquell pis després no s'aconsegueixi llogar o no es faci per l'import esperat. Inviertis treu de sobre aquesta possibilitat perquè és un marketplace on només es venen pisos amb llogater inclòs i, per tant, amb una rendibilitat estipulada i una anàlisi financera feta. Invertis facilita la inversió en el mercat immobiliari fins al punt de poder fer-la amb un sol dit. Actualment, la startup compta amb més de 400 actius que ofereixen, de mitjana, una rendibilitat del 5%.

Ukio, el luxe temporal

Ukio proposa un model d'apartaments vacacionals de disseny. Són habitatges exclusius amb un alt component tecnològic que Ukio permet llogar per una estada mínima d'un mes. La startup, que es troba en ple procés d'expansió, té 120 apartaments a Barcelona, 55 a Madrid, 25 a Lisboa i, properament, en tindrà també a Londres, París i Berlin. Tot el procés de comercialització i gestió de l'immoble és, per descomptat, digital i té l'objectiu de facilitar el tràmit pel llogater: La seva filosofia i clau d'èxit? "Tu fes la maleta i nosaltres ens encarreguem de la resta". 

BrickBro, una segona vida pels immobles

BrickBro assegura que té un model amb què tanca el 90% de les operacions en menys de 57 dies, període molt breu si tenim en compte que la startup se centra especialment en la comercialització d'oficines, locals comercials i lofts. Maximitza el valor dels immobles venent la millor versió, és a dir, reconvertint el seu ús. Dona una segona vida als immobles, especialment a aquells locals buits que estan en desús. La startup fundada el 2018, va tancar el 2021 superant els 10 milions en transaccions. Fruit d'aquest èxit, el 2022 serà l'any de la seva internacionalització

Psquared, del desús a la perfecció

Psquared està agafant un ritme vertiginós. El passat mes de gener va comprar l'edifici Green HQ, de 1.855 metres quadrats, ubicat al 22@, i la setmana passada va anunciar que té preparada la cartera per comprar més espais per transformar-los en oficines perquè s'hi ubiquin startups. Concretament, vol invertir 20 milions d'euros; no vol perdre el ritme.

La startup està especialitzada a adquirir i recuperar espais urbans en desús per convertir-los en projectes clau en mà d'oficines adaptats 100% a cada empresa. Psquared, a més, utilitza tecnologia avançada per estudiar els comportaments dels treballadors i així perfeccionar la distribució i disseny de l'espai.

Mr. Hú, el conserge a un clic

Mr. Hú neix per ser una aplicació que simplifica la logística de la llar: des de la rebuda de paquets fins al contractament de serveis o de professionals. Recupera el rol del conserge i el digitalitza amb una aplicació que abasta necessitats i capritxos com: regar les plantes, passejar el gos, contractar un tècnic, rebre paquets, etcètera. L'empresa emergent, a més, té una clara vocació social: per a l'assoliment de les tasques prioritza a les persones aturades de llarga duració.

Haux-T, immobles tokenitzats

Haux-T entre de puntetes en aquest llistat malgrat ser valenciana. Ho fa perquè el seu CEO i cofundador és català, Raúl Alarcón, i perquè representa molt bé una tendència que revolucionarà la inversió immobiliària. La startup permet la inversió col·lectiva en immobles tokenitzant el seu deute. Primer compra l'immoble i després tokenitza el deute. De moment, realitzen dos tipus d'inversions: compra-reforma-venda i compra per llogar, amb la finalitat d'acabar venent l'immoble al mateix arrendatari. La inversió, a més, està a l'abast de qualsevol butxaca: el token va a un euro i la quantitat mínima per invertir són 100 euros.