• Empresa
  • 12.000 vacants de feina en el sector tecnològic a Barcelona

12.000 vacants de feina en el sector tecnològic a Barcelona

Barcelona Tech Spirit organitza 800 entrevistes per posar en contacte nous professionals i empreses

L'edifici Mediatic alberga el Cibernàrium de formació de Barcelona Activa
L'edifici Mediatic alberga el Cibernàrium de formació de Barcelona Activa
ACN
Barcelona
25 de Febrer de 2020
Act. 25 de Febrer de 2020

L'escletxa entre l'oferta i la demanda de feina al sector tecnològic s'amplia a Barcelona. Al llarg del 2019, es van generar 12.000 llocs de feina que van quedar vacants perquè no es va trobar un candidat adequat, segons dades de Barcelona Digital Talent. La generació de talent digital va créixer a un ritme molt inferior (7,5%) que el del creixement de les noves ofertes de feina tecnològiques (40%). Per aconseguir revertir la bretxa de talent, una de les preocupacions dels empresaris, Barcelona Digital Talent aprofita el Barcelona Tech Spirit per posar en contacte professionals digitals i empreses. En total, es faran 800 entrevistes al Ciberàrium del 22@ entre aquest dimarts i dimecres.

 

Unes 124 persones s'entrevistaran amb professionals del sector de 24 empreses, com CaixaBank, Everis, Zurich o Woffu entre d'altres, amb gairebé 40 ofertes de treball per impulsar la seva carrera. Els candidats responen a un perfil junior que treballa com a desenvolupador web i app, analista de dades, o enginyer de software, majoritàriament.

 

 Empreses com CaixaBank, Everis, Zurich o Woffu faran entrevistes aquests dies al Cibernarium del 22@ 

En alguns casos, són persones que han canviat de sector i s'han format en habilitats digitals. Una reorientació que Barcelona Digital Talent creu que ha de ser cada vegada més freqüent si es vol acabar amb aquesta bretxa de talent digital. "Tenim molt de talent però ens trobem amb un repte: la demanda està creixent per sobre de la capacitat per generar-lo o d'atreure'l d'altres economies", ha assegurat Jordi Arrufí, de Barcelona Digital Talent.

Els demandants de talent tecnològic són molt diversos, des de consultores tecnològiques, grans corporacions de manufactura, finances i salut que requereixen nous perfils digitals; multinacionals que vénen a establir els centres de servei i desenvolupament de tecnologia fins a startups que volen créixer i trien Barcelona per fer-ho.

Arrufí: "La demanda està creixent per sobre de la capacitat per generar-lo o d'atreure'l d'altres economies" 

Arrufí ha assegurat que per ser capaços d'atraure més talent s'ha de reivindicar "l'estil de vida de Barcelona" i el seu ecosistema divers de professionals digitals, i de promoure més les startups en sectors clau de l'economia com la sanitat, la manufactura o les finances.

1.500 startups només a Catalunya 

Segons dades del Departament d'Empresa, a Catalunya hi ha 1.500 startups, un 10,3% de les quals es dediquen a l'àmbit de la salut i un altre 10,3% desenvolupen serveis empresarials. Segons el cap de Barcelona Digital Talent per posicionar la capital catalana com a hub digital cal tirar endavant acords amb universitats internacionals per atraure els seus estudiants un cop acabada la carrera i fomentar la creació de vocacions cientificotècniques "sobretot entre les dones", que ara mateix només desenvolupen el 8% de les feines tecnològiques a Catalunya, segons apunta el Baròmetre elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (Ctecno).

En aquest sentit, Arrufí ha destacat la generació d'ocupació del sector tecnològic –que ha crescut vuit vegades més que la resta a Barcelona– però s'ha mostrat preocupat per l'increment "minso" de les matriculacions en carreres i formacions professionals cientificotècniques. És un fenomen que també passa en altres economies que estan liderant el paradigma de la digitalització i que s'ha d'adreçar, afirma.

Els perfils de treballador digital més demandats a Barcelona són els desenvolupadors de software, els experts en experiència d'usuari i disseny i en la gestió de relacions amb els clients. Tot i que encara no han arribat a números significatius, els llocs de feina relacionats amb l'anàlisi de dades, la intel·ligència artificial, la internet de les coses i la ciberseguretat estan experimentant un creixement "espectacular" i són els nous "perfils emergents".