• Empresa
  • Les 14 pimes catalanes que estan canviant el món

Les 14 pimes catalanes que estan canviant el món

De les 25 pimes publicades al llistat de Forbes titulat 'Las Pymes Españolas que están cambiando el mundo 2023', 14 són catalanes

Marc Coloma i Bernat Añaños, fundadors d'Heura | Cedida
Marc Coloma i Bernat Añaños, fundadors d'Heura | Cedida
Barcelona
11 de Juliol de 2023
Act. 13 de Juliol de 2023

Catalunya és territori de pimes. En tenim prop de 600.000, que representen entorn d’un 19% del total a l’Estat, és a dir, una de cada cinc pimes són catalanes. Una estadística que parla de la riquesa del país, ja que les petites i mitjanes empreses juguen un paper fonamental en l’economia: a més de generar ocupació, cada vegada són més les que fomenten la innovació i el creixement sostenible.

En aquest context, Forbes ha publicat la llista Las Pymes Españolas que están cambiando el mundo 2023 i, com no podia ser d’una altra manera, el teixit empresarial català ha tornat a lluir: de les 25 empreses que consten al llistat, 14 són catalanes.

Una de cada cinc pimes a l'Estat són catalanes

Cocunat

Cocunat va néixer amb la idea de revolucionar el món de la cosmètica mitjançant productes naturals, lliures de tòxics. La seva fundadora, Sara Werner, va materialitzar aquesta idea arran d’una sensibilitat química de la seva mare, i en l’actualitat ven productes per la cara, el cos i el cabell, "eliminant més de 9.000 substàncies potencialment perjudicials”.

Els seus productes han estat premiats fins a quinze vegades pels Beauty Shortlist Awards, la distinció internacional més prestigiosa lliurada per experts del sector de la cosmètica, gràcies als seus productes vegnas i cruelty free. La companyia proposa una filosofia on la innovació juga un paper essencial, per tal d’oferir ingredients segurs de forma respectuosa amb el medi ambient.

Fractus

Fractus és en l’actualitat una empresa pionera en el desenvolupament d'antenes per a telèfons intel·ligents, tauletes i dispositius sense fil. La companyia disposa de més de 40 invencions i més de 120 patents i sol·licituds de patents al món. La tecnologia impulsada per Rubén Bonet i Carles Puente, fundadors de Fractus, s'ha convertit en un estàndard mundial que fan servir les empreses de telefonia i telecomunicacions més grans, i que pretén arribar a la indústria de la internet de les coses.

Fractus té una cartera de drets de propietat intel·lectual de 50 patents

GOI

Aquesta empresa suposa el primer operador logístic enfocat en el transport, muntatge i instal·lació de productes voluminosos com ara electrodomèstics, mobles o televisors. L'equip de 300 persones que treballa a GOI dona servei a tot l'Estat, i enguany preveu assolir una xifra de negocis de 90 milions d'euros. La CEO i fundadora, Yaiza Canosa, planteja una sortida a borsa i una expansió internacional a mitjà termini donant la volta al món amb un objectiu: canviar la visió de la logística a través de la rapidesa dels lliuraments dels seus clients, així com de la bona comunicació i l'abaratiment de preus a partir de l'augment de productivitat.

Hannun

Hannun és una marca internacional de mobles ecològics i articles de decoració de la llar. Joan Álvarez i Maurici Badia, fundadors de l’empresa, van decidir generar un impacte positiu, treballant perquè “les nostres millors intencions es converteixin en realitats”. Per fer-ho, Hannun fabrica tots els seus productes amb fusta 100% reciclada, elimina el plàstic en els seus processos de producció i treballa sota demanda per garantir que no genera residus innecessaris.

Heura  

Fundada el 2017, Heura produeix carn d'origen 100% vegetal. Ha desenvolupat una nova patent per preservar les seves futures creacions en l’àmbit plant-based i pretén implantar tecnologia per fer embotits, formatges i pasta, entre altres productes. Els productes d’Heura ja han arribat a mercats com França, Bèlgica, Holanda, Itàlia i Regne Unit. 

L’empresa fundada per Marc Coloma, que va tancar els comptes de l’any 2022 amb una facturació de 31,4 milions d’euros, té entre els seus principals objectius generar un impacte positiu. I, de fet, ho està assolint: la companyia estima que va estalviar 3.900 milions de litres d'aigua, l'equivalent a més de 1.560 piscines olímpiques.

Holaluz

Holaluz és una companyia tecnològica en línia, que proveu d'electricitat a particulars i petites i mitjanes empreses amb el propòsit de crear un planeta 100% renovable. Per aquest motiu, la firma només fa servir energia 100% verda (la que prové de fonts d'energia natural no contaminants) i ofereix la instal·lació de plaques solars, garantint que és possible reduir la factura de la llum a zero euros. 

La fundadora, Carlota Pi, a més d’esedevenir la 43a líder amb millor reputació a l’Estat, segons el rànquing elaborat per Merco, també va aconseguir incloure Holaluz al rànquing de les 100 empreses amb millor reputació, ocupant la 92a posició. L'empresa ha disparat la facturació un 61%, arribant als 919 milions d'euros el darrer any.

Carlota Pi ocupa la 43a posició al rànquing dels 100 líders amb millor reputació a l’Estat

Neuroelectrics

"Modular les funcions naturals del cervell. Recuperar la seva salut. Millorar vides". Aquests són els tres grans objectius de Neuroelectrics, pionera en una nova plataforma terapèutica que tracta trastorns neurològics i psiquiàtrics mitjançant la neuromodulació personalitzada. La firma ofereix teràpia d'estimulació cerebral personalitzada “en qualsevol lloc i en qualsevol moment” i en l’actualitat investiga la utilitat clínica de StarStim, un barret amb 32 elèctrodes que monitora els senyals elèctrics per diagnosticar malalties.

Recovo

Recovo té un gran objectiu: aconseguir que la moda “sigui circular”. Per fer-ho, impulsa solucions per a la indústria tèxtil fent servir els residus com a recurs i d’aquesta manera lluitar contra una estadística que alarma el sector: cada any, el 85% dels teixits acaben en abocadors, generant enormes quantitats de toxines i gasos amb efecte d'hivernacle. Davant aquest fet, Mónica Rodríguez, Marta Iglesias i Gonzalo Sáenz, van decidir emprendre el projecte, que uneix la seva passió per la moda amb el seu compromís pel medi ambient.

StockCrowd IN

StockCrowd IN connecta els inversors amb les immobiliàries més consolidades del sector. La iniciativa és el resultat de la primera fusió de dues plataformes de préstec entre particulars (crowdlending) regulades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que s'ha fet a l’Estat i, actualment, ofereix dues línies de finançament: finançament a empreses i finançament de promocions immobiliàries. Fins avui dia, StockCrowd IN ha finançat 128 projectes per un valor de més de 38 milions d’euros. 

StockCrowd IN ha finançat 128 projectes per un valor de més de 38 milions d’euros

Unik Sports Management

Aquesta agència de representació té un objectiu molt ben definit: fer créixer el futbol femení. Unik Sports Management vol “crear oportunitats úniques” per tal que les professionals del món del futbol puguin assolir els seus objectius tant dins com fora del terreny de joc. Carlota Planas, que es troba al capdavant de l’agència, és la primera dona a dirigir una agència de representació de futbol femení a l’Estat. Jugadores com Leila Ouahabi, PatriGuijarro o MarionaCaldentey aposten per la firma liderada per Planas.

Union Avatars

Union Avatars és una eina que permet crear avatars realistes a partir d'una selfie. La plataforma proporciona control, seguretat, privacitat i portabilitat als seus usuaris, que aterren al metavers per fer servir el seu avatar en videojocs, realitat virtual i aplicacions de realitat augmentada. Sota el lema The Metaverse Starts With You, la plataforma, fundada per Cai Felip i Jordi Conejero, va sorgir de la idea d'unir el món real amb els nous mons digitals.

Väcka

El 2015, Väcka va sorgir com un projecte en forma de restaurant, que va evolucionar a un laboratori i, finalment, a una botiga en línia de formatges vegans. LuzSanz i MaximeBoniface van fundar la iniciativa quan van transicionar a una dieta basada en plantes després d’adonar-se de l’impacte que suposa per a la natura, la salut i els animals. 

En l’actualitat, Väcka ofereix diferents varietats de formatge: formatge ratllat, formatge brie i cremes de formatge. Les seves receptes més exitoses estan basades en fruits secs i en les llavors de meló, un ingredient que, segons apunta la companyia, és molt saludable a escala nutricional. Väcka va tancar l’any passat amb una xifra de negocis de 285.000 euros, i per aquest espera arribar als 800.000.

VOTTUN

VOTTUN acosta la tecnologia blockchain de manera accessible a les empreses. Es dona a conèixer com “el Wordpress de la Web3” oferint una infraestructura Web3 que ajuda les empreses a assolir la transformació digital. VOTTUN disposa d’una plataforma que ofereix APIs (peces d’un codi que comunica diferents aplicacions entre si) per a un desenvolupament web fàcil. Ofereix solucions innovadores alhora que senzilles, algunes d’elles “llestes per utilitzar". Fundada per Marta Vallés i Lluis Carbajo, la firma disposa de clients com Mediapro, Portel, Bitfaktor, PwC i Nestlé.

Wikiloc

Wikiloc és la Viquipèdia de rutes de muntanya. Enfocada en els diferents esports que es poden practicar en aquest entorn, la plataforma disposa de més de 12 milions d’usuaris que han compartit més de 43 milions de rutes. D’aquesta manera, els usuaris es troben davant un ampli ventall de rutes de bicicleta de muntanya, running, senderisme, alpinisme, moto, esquí de muntanya i, fins i tot, rutes de passeig a cavall. Wikiloc, a més d’oferir una versió web i una aplicació mòbil, disposa d’una versió prèmium per fer servir totes les seves funcionalitats de manera il·limitada.