L’any 2004 es constitueix el Grup Clade, primer grup empresarial de l’economia social de Catalunya, a partir del convenciment que les empreses d’economia social han de ser competitives, amb vocació de creixement i que han de cooperar entre elles per reforçar-se. D’això enguany fa 20 anys i els seus objectius fundacionals continuen més vigents que mai. Les 15 empreses cooperatives, societats laborals i fundacions que en formen part en són un fidel reflex.
1. Abacus
L’any 1968, al voltant del moviment de renovació pedagògica, neix Abacus per proveir de bon material pedagògic per a l'educació dels infants en les millors condicions i es fa com una cooperativa de consum especialitzada per a l'escola, les famílies i els béns culturals. Amb la visió i el lideratge del Juli Vela, mestre i cooperativista, el projecte es va desenvolupar amb un creixement sostingut al llarg dels anys. El món ha canviat molt en els més de 50 anys de vida de la cooperativa. Ens trobem en un context en què la digitalització ha comportat un procés de concentració en grans operadors. Aquesta situació pot esdevenir una amenaça real per a la diversitat lingüística, la pluralitat i per a la mateixa democràcia. Per això Abacus afronta el repte reforçant el seu compromís amb l’educació i la cultura del país amb vocació de creixement, amb una facturació de 130 milions d’euros i més d’un milió de socis consumidors. Per fer-ho Abacus i Som s’han fusionat, potenciant quatre grans línies d’activitat, els Abacus Original, Media, Editorial i Educació.
2. Àuria Grup
El cooperativisme industrial és, ara com ara, una rara avis a casa nostra. No obstant això, si gratem una mica, podem trobar alguna joia amagada.
De segur que, quan comprem una colònia o un perfum, no sabem, més enllà de la marca, qui hi ha al darrere, i quasi sempre hi ha empreses desconegudes que aporten bona part de la cadena de valor. Àuria Perfums és una cooperativa que crea col·leccions de perfumeria, des de l’elaboració de la fragància fins al disseny, és a dir, s’ocupa de la producció integral del producte per a cadenes de comerç al detall i marques líders.
Àuria Perfums és una cooperativa que crea col·leccions de perfumeria amb més de 50 anys d’experiència com a Centre Especial de Treball
Una entitat social i sense ànim de lucre amb més de 50 anys d’experiència com a Centre Especial de Treball que promou la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual, problemes de salut mental o en risc d’exclusió. A través de l’economia social, ofereix serveis de fabricació de cosmètics, manipulats industrials, jardineria i manteniment d’espais urbans, col·laborant amb empreses i administracions per a la inclusió laboral i la transformació social.
3. Blanquerna
Institució universitària amb origen l’any 1948, amb la creació de l’Escola de Mestres. Es constitueix com a Fundació Blanquerna i el 1991 sent cofundadora de la Universitat Ramon Llull, la primera universitat privada de Catalunya. Actualment, és present en els àmbits de l’Educació, l’Esport, la Salut, la Comunicació i les Relacions internacionals a través de tres facultats. Els estudis de Blanquerna-URL tenen una metodologia pròpia basada en el treball personalitzat a través dels seminaris, les pràctiques obligatòries i la formació humanística. La presència com a professors de molts i prestigiosos professionals en activitat constitueix un tret característic dels currículums universitaris, així com l’ús intensiu de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Blanquerna-URL és una fundació privada sense ànim de lucre amb una vocació de servei universal i públic que es tradueix en l’oferta d’una docència i recerca de qualitat.
4. Caixa d’Enginyers
No deu ser casualitat que l’any 1967, a les portes del Maig del 68, es constituís Caixa d’Enginyers, una cooperativa de crèdit que amb més de 50 anys està creixent de valent i té una imatge –autèntica– de banca diferent. Si fos una empresa cotitzada, diríem que, ara mateix, disposa d’un plus de simpatia. Podríem pensar, i en part és així, que es tracta més de desmèrit dels altres que mèrit propi, però potser aquí hi ha el quid de la qüestió. Caixa d’Enginyers segueix el seu rumb fent el que sempre ha fet banca al servei dels seus socis.
En relació amb el conjunt del sistema financer encara representa un percentatge modest. No obstant això, tenim motius per ser optimistes, i un fet que mostra la vitalitat i continuïtat d’un projecte és la implicació de les noves generacions de gent jove. No en tinc evidències, però de forma intuïtiva diria que, amb tota probabilitat, bona part de les noves persones sòcies de Caixa d’Enginyers són joves que aposten per un model diferent de banca, una banca en la qual se senten implicats i protagonistes. Si és així, ben segur que Caixa d’Enginyers, a banda de tenir present, té garantit esdevenir una part destacada de la banca del futur.
5. La Comunitat Minera Olesana
Quan pensem en el subministrament d’aigua ens venen al cap dos models, la gestió directa pública o bé l'externa per part d’empreses privades. El model de la comunitat minera és una tercera via, la gestió cooperativa del servei als municipis. Tot plegat comença l’any 1868 amb l’objectiu de subministrar aigua potable a la Vila d’Olesa de Montserrat. A partir de l’1 de gener de 1993 la Comunitat Minera Olesana es transforma en Cooperativa de Consumidors i Usuaris. La Comunitat Minera Olesana s’encarrega de la captació i subministrament d’aigua potable a tot el terme municipal d’Olesa de Montserrat, d’acord amb l’adjudicació de la Concessió Administrativa del Servei d’Explotació Integral de l’Abastament i Distribució d’Aigua.
6. Corma
El cooperativisme agrari està, de forma majoritària, vinculat a l’alimentació. No obstant si parem a pensar la producció de flor i la planta es fa també en explotacions agràries. Corma és l’empresa líder i de referència en el mercat espanyol en plantes ornamentals. Aporta valor afegit, com una manera de fer totalment diferenciada. Pionera en el cooperativisme agrari posant el client en el centre de l’activitat. Les necessitats dels clients marquen l’orientació de la Cooperativa, preveient i planificant la producció, pensant en les millors ofertes, que les fan amb la millor logística, per arribar on calgui, amb un cost sempre ajustat. Corma és una empresa innovadora en la comercialització de plantes i el seu model de gestió cooperativa és un cas d’èxit reconegut dins del sector. Des d’aquest punt de vista, és evident que Corma no és un operador logístic o un simple intermediari, sinó una part activa en el desenvolupament de les empreses i els professionals que aplega.
Corma és l’empresa líder i de referència en el mercat espanyol en plantes ornamentals
7. Escola Sant Gervasi
L’escola va néixer l’any 1970, i està impregnada de la dimensió i valors que va aportar el seu fundador Manuel Arroyo, i les noves generacions de mestres (alguns havien estat alumnes de l’escola) que han sabut adaptar-se als reptes actuals i fer créixer el projecte mantenint-se fidels als seus principis. Ofereix estudis d’Educació Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat, Cicles Formatius i cursos de Qualificació Professional a més de 1.800 alumnes. Quan s’entra per la porta, es pot observar un conglomerat d’edificis i té la seva explicació: l’escola s’ha anat fent any rere any, ara un edifici, més tard un altre, en funció de les necessitats i de la capacitat per finançar-los. Destaca també la seva propensió a generar nous projectes en forma de cooperació i aliances. Van fundar i juguen un paper important a la Fundació Tr@ms amb la participació de 26 escoles per desenvolupar i implantar les tecnologies de la informació i la innovació en el món educatiu. Així mateix, conjuntament amb Abacus i Suara Cooperativa, creen la cooperativa de segon grau Creixen Educació per gestionar altres escoles.
8. Fedefarma
La federació farmacèutica, nascuda l’any 1928 i quasi centenària, és la cooperativa més gran de Catalunya amb una facturació superior als mil milions d’euros. Ofereix serveis integrals al sector farmàcia per al seu desenvolupament comercial i empresarial. És a dir, actua, principalment, com a central de compres i logística perquè quan anem a la farmàcia trobem puntualment tots els medicaments que necessitem. Líders en distribució de productes farmacèutics a Catalunya i Castelló a través 8 magatzems robotitzats i estratègicament ubicats, amb més de 3.000 socis de Catalunya i la Comunitat Valenciana que gaudeixen, en igualtat de condicions, de tots els serveis i condicions independentment de la llunyania de la seva farmàcia dels centres de distribució. I ara, a més, amb un ambiciós projecte de laboratori per entrar directament a la indústria farmacèutica com a fabricant.
La federació farmacèutica, nascuda l’any 1928 i quasi centenària, és la cooperativa més gran de Catalunya
9. L’Orquestra Simfònica del Vallès
La tradició operística de Sabadell ha estat impulsada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell l’any 1987 i només un any després neix l’Orquestra Simfònica del Vallès que es converteix en l’única orquestra professional privada de l’estat espanyol i organitzada empresarialment com una societat anònima laboral, és a dir, és una empresa d’economia social on els socis treballadors, músics i equip de gestió, en són els propietaris. Es treballa per apropar el repertori clàssic a tothom, innovant en formats i en la posada en escena i apostant per noves maneres de relació amb l’audiència. Amb un fort compromís amb la nostra comunitat realitzant amb projectes socioeducatius per a col·lectius amb risc d’exclusió. En l’àmbit de les aliances destaca la creació de la Fundació Òpera de Catalunya amb la Fundació Fluidra i la Fundació Banc de Sabadell per apropar l'òpera al territori.
10. Pere Claver Grup
Amb compromís social i vocació de servei públic, des de fa més de 75 anys, acompanya a les persones per contribuir a la seva recuperació i al desenvolupament del seu projecte de vida quan es troben en situació de vulnerabilitat. Amb un abordatge integral per oferir atenció en salut mental, serveis socials, inclusió laboral i els drets i suports de les persones que atenen. Com a fita més destacada cal mencionar la confluència amb Fundació Tallers que ha generat l’aliança-integració en un únic grup. El nou grup disposa de més de 700 professionals i presta servei a 35.000 persones cada any, tot posant l’accent en àmbits diversos com l’assistencial, el sanitari, el laboral o el de la protecció o drets, la qual cosa el converteix en un referent del sector, especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu és ser més grans per ser millors, ampliant l’impacte social i la qualitat dels seus serveis.
11. La Cooperativa Plana de Vic
L’any 1966, un grup de ramaders d’Osona celebren l’assemblea d’iniciació de la Cooperativa Agrària Comarcal Plana de Vic amb l’objectiu de crear un organisme que defensi millor els seus interessos i coordinés els pagesos, tot intentant buscar solucions als problemes econòmics i d’organització que els afectaven. Treballen contínuament per la innovació de processos, en alimentació animal, en sistemes de gestió per a la millora de les explotacions dels nostres associats i la maximització del valor social dels socis. Fer les explotacions més eficients i competitives i trobar noves vies de comercialització a través d’una marca forta i innovadora. La Cooperativa controla de manera integral el procés de producció de l’alimentació: des de l’origen, amb la fabricació d’alimentació per als animals, fins a la comercialització dels seus productes, passant per la gestió integral de les granges (benestar animal i tots els serveis tècnics vinculats a les explotacions).
L’any 1966, un grup de ramaders d’Osona celebren l’assemblea d’iniciació de la Cooperativa Agrària Comarcal Plana de Vic
12. Previsora General
El mutualisme té una llarga tradició a casa nostra, es tracta d’un principi d’ajuda mútua, és a dir, oferint assegurances en igualtat de condicions. I Previsora General n’és una de les més rellevants. Una mutualitat sense ànim de lucre amb una trajectòria de més de 90 anys. Compromesa a no fer negoci amb la tranquil·litat dels propietaris mutualistes. Oferint assegurances adaptades a diferents circumstàncies i necessitats: autònoms, empreses i de salut. Reinvertint tots els nostres beneficis econòmics a millorar els serveis i cobertures que s’ofereixen als mutualistes. Es tracta d’una assegurança tradicional, posant l’economia al servei de les persones i treballant per a aconseguir una societat més solidària, buscant noves solucions per a generar valor als mutualistes.
13. Som Energia
L'any 2005, Gijsbert Huijink aterra provinent d'Holanda a Banyoles on compra una antiga masia per anar-hi a viure. Per dotar d'energia a la casa busca alguna cooperativa d'energies renovables en l'àmbit local, després comarcal, estatal i res de res. Com a professor d'economia de la Universitat de Girona planteja als seus alumnes com a treball, estudiar la creació d'una cooperativa d'energies renovables per abastir a la comunitat. Amb l'estudi a la mà implica a amics i veïns de la zona i l'any 2010, 157 persones constitueixen el que avui coneixem com a Som Energia.
Som Energia és avui una realitat que ha passat dels 157 socis inicials als 85.000 actuals amb 118.000 contractes vigents i una producció de 63 GWh/any. De les tres fases que comporta el sistema elèctric (producció, transport i comercialització). Som Energia participa la primera i en la tercera i és el projecte cooperatiu més rellevant d’Europa.
14. Som Mobilitat
Amb el propòsit d’impulsar accions i projectes que contribueixin al fet que tots els desplaçaments dels seus socis siguin més sostenibles i contaminin menys el medi ambient, reduint el nombre de vehicles acumulats a les nostres ciutats, neix Som Mobilitat.
Una cooperativa de consumidores i usuaris que ofereix vehicles elèctrics compartits a particulars, empreses i administracions públiques per accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible. Amb una xarxa de vehicles de zero emissions a tot Catalunya és l’alternativa al transport privat, per aquells trajectes que no podem fer a peu, en bicicleta o en transport públic.
15. Suara Cooperativa
L’any 2008, tres cooperatives d’atenció a les persones, EAS, Escaler i CTF, van fusionar-se per crear Suara Cooperativa. Un projecte que actualment aplega més de 5.000 professionals amb una facturació superior als 130 milions d’euros. Una història d’èxit sense precedents que es produeix per dos factors clau. En primer lloc, mitjançant una reflexió estratègica que posa el focus principalment en l’entorn. El desplegament de la Llei de la dependència fa aflorar un mercat públic rellevant de serveis d’atenció a les persones (una gran oportunitat), però alhora apareixen grans operadors que veuen el potencial emergent d’aquest sector (una gran amenaça). La resposta és immediata, cal fusionar-se per generar un operador i tenir un paper rellevant en el sector d’atenció a les persones des del model cooperatiu. I aquí ve el segon factor, el paper de les persones que lideren les cooperatives que tenen la visió i alhora posen el projecte col·lectiu per damunt dels interessos personals.
Una cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre amb més de 40 anys d’experiència en el sector de l’atenció a les persones. Els seus serveis donen resposta a la totalitat del cicle vital, atenent prop de 40.000 persones l’any a tot Catalunya, la majoria en serveis vinculats a l’atenció a la dependència, la salut i la promoció de l’autonomia.
En resum, 15 projectes referents en les seves respectives activitats empresarials que, formant part del grup, sumen per multiplicar, generant riquesa socialment útil a la societat.