La Fundació Bancària la Caixa es compromet a destinar fins a 30 milions d’euros a projectes de caire social, assistencial, educatiu, cultural, científic i mediambiental de Catalunya. És l'acord al qual han arribat aquesta tarda de dijous el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president de la Fundació Bancària la Caixa, Isidre Fainé. Ambdòs han signat la renovació del conveni de col·laboració entre ambdues entitats.
Aquesta col·laboració té com a objectiu afavorir actuacions que cobreixin o pal·liïn mancances o necessitats d’interès prioritari per al territori, de la mà d’entitats sense ànim de lucre. Segons han ressaltat, la voluntat és contribuir a l’equitat social i donar més oportunitats a les persones que més ho necessiten. A l’acte també han assistit el secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Albert Castellanos, i el director general de la Fundació Bancària la Caixa, Jaume Giró.
Així doncs, en el marc de l’acord, es prioritzen iniciatives per fomentar la integració de persones amb discapacitat i/o en risc d’exclusió; afavorir la conciliació familiar; donar suport, mitjançant beques, a la formació de personal investigador; promoure projectes de recerca biomèdica; restaurar, digitalitzar i difondre documents d’interès històric i dur a terme la restauració d’edificis i obres d’art.
Ajudes socials
L’acció impulsada al llarg del 2017 inclou projectes de beques de menjador, inserció laboral de persones amb discapacitat, atenció a infants en risc d’exclusió social, recerca per a la cura de l’alzhèimer i recuperació del patrimoni històric, entre d’altres. A més hi ha una clara aposta per la recerca, que se situa en la línia d’un dels objectius primordials del Pla Estratègic 2016-2019 de la Fundació Bancària la Caixa, doncs preveu triplicar la inversió en recerca fins a assolir els 90 milions d’euros l’any vinent
L’aportació de la Caixa a aquesta col·laboració amb la Generalitat s’ha quadruplicat en els últims 20 anys: dels 7,02 milions d’euros del 1998, primer exercici en què es va desenvolupar l’acord, als 30 milions d'euros actuals. "Sumem més de dues dècades de suport constant a un gran nombre d’entitats i projectes que han contribuït decisivament a la millora de la qualitat de vida de les catalanes i els catalans", ha explicat Isidre Fainé.
Per la seva banda, Pere Aragonès, ha remarcat que l’Administració catalana valora positivament els resultats de l’acord, que contribueix a la millora de la qualitat de vida dels catalans. "Les actuacions realitzades han contribuït especialment a fomentar la integració dels col·lectius més vulnerables de la societat i a reduir l’exclusió social, dues de les prioritats del Govern català", ha conclòs.