"30 minuts tard?" El xoc cultural de la impuntualitat catalana

Diversos treballadors 'expats' expliquen a les xarxes socials la "molèstia que els suposa" la impuntualitat en l'àmbit professional d'alguns catalans

El 46% dels joves afirma que arribar entre cinc i deu minuts tard a la feina és "equivalent a arribar a l'hora correcta" | iStock El 46% dels joves afirma que arribar entre cinc i deu minuts tard a la feina és "equivalent a arribar a l'hora correcta" | iStock

Et consideres una persona puntual i estàs fart que tothom arribi tard a les reunions? Han desaparegut els cinc minuts de cortesia per convertir-se en 30 minuts d'espera? Aquest article és per a tu. I atenció: no ets únic en la queixa d'un costum cultural molt arrelat entre els catalans i la resta d'espanyols. Nombrosos expats, és a dir, els nous veïns que tantes portades han ocupat fruit del seu poder adquisitiu i que estan transformant el model d'habitatge a Barcelona, es mostren "molestos" i "sorpresos" per un gest que consideren de mala educació o desinterès. I així de clar ho plasmen en l'àmbit laboral: "Sé que alguns catalans es presenten a les reunions 30 minuts tard".

Sembla que la puntualitat a l'entrada a la feina ha deixat de ser una prioritat per a la generació Z, cosa que no agrada gaire entre els caps

Una altra de les curiositats que es visualitzen en el vídeo viral de TikTok del compte @sensationalspain és que molts dels nouvinguts s'han hagut d'acostumar al nou ritme d'horari que implica que "a les 8 h, signifiqui les 8.30 h". I, fins i tot, alguns ho bategen com el "mètode de la mitja hora per garantir la puntualitat". També hi té a veure el xoc cultural relacionat amb la gestió del dia a dia i dels horaris, la pausa del migdia i que tal com publicàvem fa uns dies, el 30% dels catalans continua treballant a partir de les 19 h i, el 10% d'ells, continua a la feina a partir de les 22 h, sense que es tracti d'un treballador amb un contracte de règim nocturn. I el més alarmant de tot, el 30% dels catalans confessa que té pobresa del temps, mentre el govern es “posa les piles” i activa la Llei dels Usos del Temps

La puntualitat segons l'edat: els 'boomers', els "més enfadats"

Los 'boomers' son los más puntuales de las oficinas catalanas | iStock
Els 'boomers' són els més puntuals de les oficines catalanes | iStock

Mentre que pels més joves arribar 10 minuts tard a la feina "no és greu", els seus caps opinen tot el contrari. S'ha parlat en diversos articles dels canvis que estan introduint la generació Z (nascuts a partir del 1997) al mercat laboral, però el més curiós és la visió antagònica amb els boomers (nascuts entre 1946-1964). I la puntualitat tampoc és l'excepció.

Més info: "No sóc feliç" i el manual de supervivència entre boomers i zetes

La preferència per la flexibilitat horària o l'equilibri entre vida personal i laboral de la generació Z és totalment diferent de la de generacions anteriors amb què han de conviure a la feina. Contra tot pronòstic, sembla que la puntualitat a l'entrada a la feina ha deixat de ser una prioritat per a la generació Z, cosa que no agrada gaire entre els caps.

@sensationalspain What do Foreigners think of PUNCTUALITY in SPAIN? #cultureshock #spain #livinginspain #sensationalspain #germany ♬ original sound - Sensational Spain

 

Entre els últims estudis del mercat laboral, destaca el cas de l'informe de Meeting Canary, en què el 46% dels treballadors joves afirma que arribar entre cinc i deu minuts tard a la feina és "equivalent a arribar a l'hora correcta". En canvi, pels seus caps -la majoria boomers-, tenen una tolerància zero amb els retards. De fet, el 79% dels enquestats sèniors afirma que "si arribes després de l'hora acordada, llavors arribes tard", indiquen els autors de l'informe. I, fins i tot, Christina Qi, reclutadora del Massachusetts Institute of Technology (MIT), apunta al seu Linkedin que quan entrevista a candidats de la generació Z per la plataforma Zoom "tots arriben tard a la cita" i no es tracta de "casos aïllats".

La insòlita exigència d'un cap que indigna els empleats

La nota de la empresa exigiendo puntualidad | X
La nota de l'empresa exigint puntualitat | X

Diuen que el deure d'un empleat és arribar a temps a la feina. La impuntualitat enerva els caps exigents, però, en el cas d'aquest director al Regne Unit, les seves exigències han acabat per fer enfadar els seus treballadors. El cartell col·locat a la porta de l'oficina ha fet enrabiar a molts empleats, fins a tal punt, que un d'ells ha decidit viralitzar-lo per queixar-se a les xarxes socials. 

La nota assegurava que cada empleat s'hauria de quedar 10 minuts més treballant per cada minut de retard que hagi acumulat

Aquest empresari va deixar escrita una nota a la porta de l'empresa on assegurava que el retard es castigaria durament. De fet, la nota assegurava que cada empleat s'hauria de quedar 10 minuts més treballant per cada minut de retard que hagi acumulat pel que fa al seu horari d'entrada.

Més info: “Si a un membre de la Generació Z li parles d’un pla de carrera de 10 anys, surt corrent”

Així, s'hi pot llegir el següent: “Per cada minut que s'arribi tard a la feina, s'haurà de treballar durant deu minuts més després de les 18.00 h. És a dir, si arribes a treballar a les 10.02 h del matí, hauràs de quedar-te fins a les 18.20 h. És una nova norma de l'empresa i ha de ser respectada”.

La usuària que va compartir la nota per xarxes socials estava completament indignada: "És el pitjor lloc on he treballat. T'exigeixen aquest tipus de coses i, a sobre, et paguen el salari mínim. Crec que ningú no hauria de venir a treballar aquí". 

Bonustrack: els països on ser impuntual és una "falta de respecte"

A Corea del Sud, la puntualitat és un valor molt important | iStock
A Corea del Sud, la puntualitat és un valor molt important | iStock

Hi ha qui argumenta que la puntualitat és una qüestió únicament cultural i, per tant, varia d’un país a un altre. A Espanya, un retard de 10 minuts és acceptat com a normal, però això no succeeix en altres països com Alemanya, el Japó o els Estats Units, on la puntualitat és "sagrada". Per exemple, al país germànic ser puntual significa arribar amb 10 minuts d'antelació a qualsevol cita. A Corea del Sud, arribar 5 minuts tard és considerat una falta de respecte, igual que al Japó.

A Corea del Sud i al Japó, arribar 5 minuts tard és considerat una falta de respecte

Entre els països amb més "retarditis" es troben Aràbia Saudita, on arribar mitja hora tard és el normal; Nigèria, on una reunió programada a les 17 h pot començar entre les 17 h i les 18 h; o a Mèxic, on arribar una hora tard a una reunió és completament normal.

Més informació
"Vacances silencioses", la moda 'millennial' que revoluciona (i inquieta) les empreses
“No puc més”: la pobresa del temps aterra a Catalunya amb xifres alarmants
Avui et destaquem
El més llegit