• Empresa
  • El 3Cat s’estrena a la primera divisió dels videojocs amb ‘Dracamar’

El 3Cat s’estrena a la primera divisió dels videojocs amb ‘Dracamar’

El títol coproduït amb la barcelonina Petoons Studio s’inspira en la cultura i la geografia catalanes per crear un món de fantasia pensat per al públic general

'Dracamar', el videojoc coproduït pel 3Cat i Petoons Studio, es publicarà a principis de 2026 | Cedida
'Dracamar', el videojoc coproduït pel 3Cat i Petoons Studio, es publicarà a principis de 2026 | Cedida
Marc Vilajosana
Periodista
Barcelona
03 d'Abril de 2025
Act. 03 d'Abril de 2025

Aviat farà dos anys que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va decidir fer la transició cap al 3Cat, un nou nom amb una visió clara: passar de ser una companyia de ràdio i televisió per convertir-se en una fàbrica de continguts, sigui quin sigui el seu format. Aquest ventall engloba també els videojocs, un sector en què la plataforma ja s’ha estrenat amb el títol per a mòbils Crims: casos oberts de Cubus Games i les dues edicions dels Premis Ludi. Tanmateix, quedava encara una assignatura pendent: fer el pas al món de les consoles i els ordinadors, on es troba el gran mercat internacional i el públic més fidelitzat. Una nova dimensió a la qual el 3Cat espera debutar a principis de 2026 amb Dracamar, el videojoc que ha coproduït amb l’empresa barcelonina Petoons Studio.

 

Dracamar trasllada als jugadors en un món de fantasia confeccionat a partir de la geografia i la cultura catalana en què les referències locals són constants: les trobem des dels noms de les quatre illes que conformen l’arxipèlag on succeeixen els fets (Giròlia, Celònia, Eida i Tàrraca) fins a personatges com la Castanyera o el tió. El primer nivell del joc, ja disponible gratuïtament en forma de demo a la plataforma Steam, transcorre en un camí de ronda on s’hi poden identificar, entre altres, un negoci de xuixos o una barca anomenada El meu avi. “Hem volgut fer un joc internacional, però que fomenti els valors i la cultura de Catalunya, tal com fan els japonesos amb jocs com Pokémon, que impregnen els nens de cultura japonesa”, ha explicat el director creatiu de Petoons, Dani del Amor, en un acte de presentació celebrat aquest dijous a la Biblioteca de Sarrià - J. V. Foix de Barcelona.

'Dracamar' està previst per a principis de 2026 i serà un videojoc de plataformes i acció en 3D per a tots els públics

El títol es presenta com un videojoc de plataformes en 3D inspirat en “clàssics moderns com Astro Bot o Super Mario Odyssey”, en paraules de del Amor, conformat per un total de 15 nivells, cadascun dels quals té una durada aproximada d'una hora. “La nostra voluntat és que no sigui un joc infantil, sinó que sigui per a tothom i tingui en compte especialment els més petits”, ha comentat el director creatiu de Petoons. Això es vol aconseguir amb nivells d’una dificultat accessible i amb una estètica agradable, però que també incorporen camins secundaris i opcionals que suposen reptes més elevats. L'obra estarà íntegrament disponible en català, tant pel que fa als textos com al doblatge, i també es comercialitzarà en castellà i en anglès.

 
Un grup d'infants provant la demo de 'Dracamar' a la Biblioteca de Sarrià - J. V. foix | Cedida
Un grup d'infants provant la demo de 'Dracamar' a la Biblioteca de Sarrià - J. V. foix | Cedida

Una coproducció que fa rodar la roda

El projecte de Dracamar neix de la primera crida oberta que el 3Cat va llançar el 2023 per coproduir un videojoc comercial orientat al públic infantil, pel qual l’organisme públic ha aportat 550.000 euros. Les crides públiques són el principal instrument que la plataforma fa servir per captar nous projectes, i el 2024 en va llançar dues més dins de l’àmbit del videojoc: una de producció per a un títol mòbil destinat a infants, en què el 3Cat finança el 100% del pressupost; i una altra de coproducció per a un videojoc casual, per a consoles i ordinadors, pensat per a l’audiència juvenil. 

“Intentem fer una crida a l’any, que pot seleccionar una o dues propostes, i en aquest cas, la de Petoons Studio s’alineava molt clarament amb el que estàvem demanant”, explica a VIA Empresa el cap del Departament d'Arts Digitals i Videojocs de 3Cat, Oriol Boira. Aquest format permet a l’entitat presentar les idees concretes que volen dur a terme, però expressades “de manera prou oberta perquè les empreses catalanes aportin el seu talent i el seu know-how” del sector. Això inclou, evidentment, el desenvolupament tècnic, però també la comercialització i internacionalització de les obres, que es conceben des del primer moment com a productes que busquen la rendibilitat: “Nosaltres podem fer molta feina en l'àmbit de la llengua i la cultura catalana, i l’empresa desenvolupadora pot fer i farà la part de publishing a escala internacional. Nosaltres no podem arribar a segons quins països, però sí que podem arribar molt a Catalunya”.

L'estratègia de videojocs del 3Cat es fonamenta en la producció i coproducció de videojocs amb empreses catalanes i en l'organització dels Premis Ludi per a estudiants

Les dues crides del 2024 ja tenen projectes escollits i es troben en ple desenvolupament, amb la voluntat de donar-ne els primers detalls abans que acabi el 2025. Paral·lelament, el departament encapçalat per Boira ja treballa en les futures crides que es llançaran enguany: “La voluntat és establir un circuit en què s’estiguin presentant nous jocs i preparant nous jocs alhora contínuament”.

L’altra gran pota de l’estratègia en videojocs del 3Cat són els Premis Ludi, uns guardons que ja sumen dues edicions orientats als estudiants de cicles formatius i graus universitaris de videojocs. Seguint una estructura similar a la de les hackatons, però amb molt més temps de desenvolupament, l’organització presenta una temàtica concreta sobre la qual els estudiants, individualment o en equips, han d’idear un videojoc i crear-ne una primera versió funcional. Entre les dues edicions ja celebrades, ja hi han participat més de 170 estudiants de centres catalans i s’hi han presentat uns 50 prototips, els millors dels quals es desenvolupen posteriorment amb la col·laboració de la incubadora GameBCN.

Petoons Studio, l'experiència de treballar amb el públic infantil

Darrere del desenvolupament de Dracamar es troba Petoons Studio, companyia de videojocs fundada el 2016 a Barcelona. Amb uns inicis centrats en els videojocs mòbils, l’equip va aconseguir entrar al programa d’acceleració de videojocs de PlayStation, PS Talents, el qual els va permetre desenvolupar el seu primer videojoc comercial, Petoons Party, publicat el 2019. Des d’aleshores, l’equip ha aconseguit posicionar-se dins del sector dels videojocs per encàrrec, treballant per a franquícies de renom com Peppa Pig, PJ Masks, Bratz o Monster High. El 2023 van tornar a publicar un títol de collita pròpia, Curse of the Sea Rats, una obra que apostava amb claredat per l’animació tradicional com a estètica, l’últim projecte original abans de la coproducció amb el 3Cat.

Tota aquesta trajectòria ha posicionat Petoons com un estudi polifacètic, que ha treballat amb tota mena de gèneres, que abracen des de les plataformes fins a la conducció. “Ens hem adaptat a diferents tipus de gèneres i tenim molta experiència amb el públic infantil”, valora el director creatiu Dani del Amor, que remarca l’experiència que els ha aportat treballar amb marques com Matel: “Tenen les seves bíblies i guies d’estil, i t’expliquen molt bé per què prenen certes decisions, com pot ser el vestit de la Peppa Pig o els colors que es poden fer servir o no, uns coneixements que podem aportar a Dracamar”.