"Fa dos anys vaig dir-li al president del Govern espanyol a l'estadi del Barça que fins que les petites i mitjanes empreses no tinguessin veu pròpia en el diàleg social, no hauríem acabat la transició democràtica”. Aquesta era la reivindicació d'Antoni Cañete, president de Pimec, en plena pandèmia i sembla que, dos anys després, "s'ha assolit plenament". De fet, des de Pimec han entrat al diàleg social estatal amb veu pròpia per primera vegada a la història i així d'orgullós ho ha explicat Cañete en el discurs de la 37a edició dels Premis Pimes, uns guardons atorgats per Pimec en reconeixement de les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya en diferents àmbits.
Una edició que enguany ha arribat a la 37a edició i que s'ha celebrat en una ubicació "molt especial", al Palau Sant Jordi, en el marc de la celebració del 50è aniversari de la patronal i a ritme d’Alfred Garcia, el cantant del Prat de Llobregat sorgit d’Operación Triunfo (OT) que ha dinamitzat el principi de la nit. Moltes empreses guardonades, la benvinguda a empresaris xinesos a la trobada, alabances públiques a l'actuació de Junts Per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats i també alguns dards a Foment del Treball.
"Si en una mateixa organització hi ha el Corte Inglés i la botiga de la cantonada, us asseguro que les decisions no les pren la botiga de la cantonada. I no tenim res en contra del Corte Inglés", ha afegit Cañete. "A Pimec defensem l'interès general. Ho fem a Barcelona, a Madrid i a Brussel·les. El nostre missatge és el mateix, no canvia en funció de qui ens escolta. Perquè defensem interessos generals i no particulars", ha destacat l'empresari, amb qui les relacions amb la gran patronal són un estira-i-arronsa constant.
Cañete (Pimec): "Si en una mateixa organització hi ha el Corte Inglés, i la botiga de la cantonada, us asseguro que les decisions no les pren la botiga de la cantonada"
Entre les principals peticions dels dirigents de Pimec, hi ha les de lluitar per una fiscalitat justa, exigir que es compleixi la llei i acabar amb els morosos, demanar lots en la compra pública, desburocratitzar l'administració i posar fi al fet que les pimes paguin l'energia més cara. I una apel·lació a l'emotivitat al llarg de la gala: “si alguna cosa hem après els grans empresaris d'empreses petites en els 50 anys d'història de Pimec és que la unió dels petits és molt poderosa".
La recepta màgica per la situació política actual a Catalunya? "Grans consensos, acords entre diferents i estabilitat", han apuntat des de Pimec. I sobretot, "les minories no poden condicionar l'interès general".
Respecte a les principals autoritats, aquest any hi ha hagut la baixa d'última hora de Pedro Sánchez, president del govern espanyol, que per motius personals ha cancel·lat la seva assistència. Per un lloc, Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, ha reivindicat el paper de les petites i mitjanes empreses en el dia a dia, ha demanat consens, estabilitat i més col·laboració publicoprivada. Per altre lloc, Jordi Hereu, actual ministre d'Indústria i Turisme, en un discurs efusiu, els ha donat la benvinguda a la nova etapa al Consell Econòmic i Social i ha reclamat "més indústria i millor turisme".
Pere Aragonès, President en funcions de la Generalitat de Catalunya, ha situat la petita i mitjana empresa com a gran protagonista de l'economia catalana, en un discurs que sonava a comiat. "Les pimes ofereixen estabilitat, resiliència i la millor base per fer un salt endavant", ha conclòs.
Qui és qui entre els premiats?
El reconeixement a l’activisme empresarial ha estat per l'Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya – ADETCA i, en especial, per la seva campanya exitosa sota el lema "Cap butaca buida", que en la seva primera edició ha batut un rècord d'ocupació teatral a Catalunya amb 55.583 espectadors en un sol dia. Entre moltes altres accions, l’ADETCA ha participat en l’elaboració i la creació del primer Conveni Col·lectiu d’Actors i Actrius de Teatre de l’àmbit de Catalunya, així com en la rebaixa de l’IVA cultural.
El reconeixement al comerç ha estat per Suela-Ràpid, tres generacions que avalen uns mestres sabaters de Mollerussa (Lleida), que des del 1984 reparen sabates. En l'actualitat, no només arreglen calçat, sinó vestuari i articles laborals, maletes o aquell paraigua que no s'obre mai. El seu lema és "Arreglem el més inesperat". Respecte al reconeixement CaixaBank - Fundació Pimec a la segona oportunitat empresarial ha estat per Stands Reutilizables, que es dedicava als estands reutilitzables per a fires i que durant la pandèmia van patir un "sotrac molt fort". Gràcies a un crèdit ICO es van reinventar i van impulsar la seva activitat.
"Cap butaca buida" ha batut un rècord d'ocupació teatral a Catalunya amb 55.584 espectadors en un sol dia
Respecte al premi Diplocat a la projecció empresarial catalana hi ha el cas de Picart, que des de la seva fundació la companyia s'ha anat desenvolupant i expandint. De néixer com una empresa de venda de pinsos per animals de granja, a tenir 35 treballadors i treballadores. Ven productes per tot Europa i ha inaugurat una nova planta de 12.000 metres quadrats a Llinars amb una capacitat per produir 40.000 tones de pinso cada any. Tenen una gran projecció exterior i promocionen el país, sobretot a través de la seva pàgina web en català.
Pel que fa al premi a la qualitat lingüística empresarial ha estat per Pidiscat, una empresa familiar que pertany al sector del comerç i que ven material científic pel sector educatiu. I que promouen la llengua catalana en tots els aspectes. El premi valors al desenvolupament sostenible ha estat per Prisma, que distribueix productes d'higiene i neteja amb un gran sistema d'estalvi de recursos.
El premi a la mipime més competitiva de la categoria microempresa ha estat per Domma, que compta amb una comunitat digital de més de 100.000 dones a través de la qual divulguen contingut educatiu sobre la salut en la maduresa i la menopausa. Pel que fa a la categoria de Petita empresa destaca Dishelec 65, SL nascuda el 2023 i que es dedica comercialització de maquinària i equips per a la indústria de l’energia dels sectors industrial, energètic, enginyer i de telecomunicacions. I a la categoria mitjana hi ha el cas de RocRoi, centrada en els esports d'aventura i que factura més d'un milió d'euros online el 2023.
Uns 50 anys d'història reivindicatius a Barcelona i últimament a Madrid
Els orígens de Pimec es remunten al 1974, en un context predemocràtic, quan un grup d'empresaris de la comarca del Baix Llobregat van crear SEFES, en resposta als primers moviments sindicals. Posteriorment es van fusionar amb l'AEI i l'antiga Pimec. Van lliurar per primera vegada els guardons l'any 1987, sota la denominació "La nit de l'empresari".
Les xifres de Pimec: 146.000 associats, 325 gremis i associacions directives, seus a Catalunya i també a Madrid i Brussel·les
Com a curiositat, un dels fets més destacats de la seva activitat va ser la mobilització sota el lema "Diguem Prou" a la Barcelona olímpica del 1992, quan més de 7.000 empresaris es van manifestar a la plaça de Sant Jaume contra l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). Una altra reivindicació clau va ser el 2009, quan més de 400 representants del teixit empresarial català van viatjar a Madrid sota el lema "Sense pimes no hi ha futur", per mostrar el seu desencís amb la gestió de la crisi econòmica per part de l'administració pública.
El 2009 van crear la Fundació Pimec, per donar la "benvinguda a les segones oportunitats". Ja el 2019 van signar amb Foment del Treball, un acord que estableix la paritat en la representació empresarial. Recentment, Pimec està d'enhorabona perquè ha vist reconegut el seu dret a formar part del Consell Econòmic i Social, en aconseguir la seva màxima representació en l'àmbit estatal amb una veu pròpia.
Actualment i, respecte a les xifres, compten amb 146.000 associats i 325 gremis i associacions adherides. Pimec gestiona el seu dia a dia majoritàriament en territori català, però també té seus a Madrid i Brussel·les. També disposen de 640 empresaris als seus òrgans de govern. Finalment, el 99,9% de les empreses de Catalunya són petites i mitjanes organitzacions, aquestes generen el 65% de l’ocupació, a més del 70% del PIB.