• Empresa
  • El 56% de les companyies aposten per models híbrids de teletreball

El 56% de les companyies aposten per models híbrids de teletreball

Segons un informe de BDO, el 58% de les empreses ha concedit un dia a la setmana de teletreball per no estar obligades a aplicar la llei

 Abans de la pandèmia, el 68% de les companyies no comptaven amb un règim de teletreball | iStock
Abans de la pandèmia, el 68% de les companyies no comptaven amb un règim de teletreball | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
22 de Febrer de 2022
Act. 22 de Febrer de 2022

La pandèmia ha provocat un canvi de mentalitat a les empreses envers el teletreball i el presentisme. Segons un informe elaborat per BDO, abans de la pandèmia, el 68% de les companyies no comptaven amb un règim de teletreball i aquelles que el disposaven, el tenien orientat a un col·lectiu reduït d'empleats en el 70% dels casos. Amb la declaració de l'estat d'alarma, un 80% de les empreses enquestades van implantar el teletreball, però una vegada finalitzades les restriccions, un 56% de les companyies han optat per implantar un model híbrid en el qual conviuen el treball a distància amb la prestació presencial.

 

La Llei del Teletreball, que va entrar en vigor el juliol de 2021, estableix un marc general sobre les condicions laborals dels teletreballadors  i compagina les seves necessitats en termes de flexibilitat i seguretat, a més de garantir la mateixa protecció que als treballadors que exerceixen les seves activitats de manera presencial. No obstant això, BDO considera que la aquesta llei ha desincentivat la concessió de teletreball, ja que, de les empreses enquestades un 58% ha concedit un dia a la setmana de teletreball per a no entrar en l'àmbit d'aplicació de la llei. La nova legislació contempla una sèrie de principis destinats a protegir el treball en remot i garantir la seva flexibilitat i voluntarietat, entre els quals destaquen: la instal·lació de dispositius necessaris; el cost associat dels equips i mitjans; el dret a la compensació de despeses; la igualtat de condicions respecte a les persones que acudeixen a l'oficina; el dret a promoció; la formació professional i la desconnexió digital fora de l'horari laboral.

Malgrat que la llei recull la compensació de despeses per a les persones que teletreballen, segons BDO només un 43,81% de les empreses compta amb un sistema de compensació de despeses. L'incompliment d'aquesta mesura pot comportar sancions de fins a 225.018 euros i, fins i tot, reclamacions dels treballadors que poden comportar un recàrrec del 10%. Quant al control horari, obligatori també si s'implanta el teletreball, el 35% de les empreses encara no han establert un sistema de control en remot, segons es desprèn l'informe elaborat per BDO. L'absència d'aquesta mesura de control pot comportar la reclamació del pagament d'hores extraordinàries per part dels empleats i en alguns casos una multa de fins a 7.500 euros.