Tret de sortida de la nova legislatura del Govern de la Generalitat i, amb ella, els nous objectius de la conselleria d'Empresa i Treball, liderada per Miquel Sàmper. Les principals línies? En una comissió del Parlament de Catalunya celebrada el 19 de setembre, Sàmper aposta per impulsar una nova llei per regular el turisme i revisar l'impost d'estades turístiques per fer-lo "més equitatiu". A més, també buscaran impulsar un nou Pacte Nacional per la Indústria, generar un "escenari estable" per facilitar l'ocupació de qualitat i apostar fermament per la desburocratització. A continuació, un recull dels principals punts.
1. L'impuls d'un Nou Pacte Nacional per la Indústria
El conseller ha detallat que pel que fa a la indústria, continuaran amb la feina "molt ben feta" per l'equip anterior apostant pel mateix director general, Oriol Alcoba. Entre altres, ha afirmat que la nova conselleria elaborarà un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI). "L'actual ha funcionat molt bé fruit del diàleg social i un alt nivell d'execució", ha dit.
Sàmper manté en el càrrec l'antic director general d'Indústria, Oriol Alcoba
Sàmper ha promès fer de la reindustrialització una de les prioritats de la conselleria, de la mateixa manera que ho va fer l'antic conseller Roger Torrent, a qui ha elogiat la tasca feta. En concret, ha assegurat que s'està treballant per trobar una sortida davant del tancament de les plantes de Danone a Parets i la d'Ercros a Flix.
2. Renovació dels Polígons industrials
Des de la nova conselleria d'Empresa expliquen que caldrà coordinar-se amb les altres conselleries per assegurar-se que Catalunya continuï "sent un dels quatre motors econòmics d'Europa". En aquest sentit, ha avançat que col·laborarà amb la conselleria de Territori per reestructurar els polígons industrials per renovar-los i ampliar-los, "un conjunt fragmentat més pensat a treure activitat econòmica dels centres urbans que en la indústria".
També ha plantejat que els promotors que posin a disposició els terrenys per a ús industrials no assumeixin "de forma exclusiva" el cost dels subministraments com la llum, l'aigua, el gas, la fibra o la depuració. "Volem generar confiança i rigor, volem ser pragmàtics, anar per feina i deixar el soroll de banda", ha reiterat el conseller.
3. El repte del turisme
El conseller ha centrat part de la seva intervenció al turisme, una activitat que ha dit que no s'ha de penalitzar perquè és "positiva per l'economia" i té "un gran retorn econòmic". Entre les propostes que ha posat sobre la taula, hi ha la d'impulsar una nova llei de turisme "de consens", "que empari drets, millores laborals i l'impuls de la professionalització" i també la revisió de l'impost d'estades turístiques per fer-lo "més equitatiu" i que tingui en compte "la singularitat de les destinacions".
Des de la conselleria d'Empresa i Treball voldran impulsar una nova llei de turisme "de consens"
L'exconseller d'Interior ha recordat que la normativa turística s'ha modificat ja set cops i ha reflexionat que "és difícil qüestionar el turisme si som capaços de dotar d'un mecanisme consensuat que el reguli". Tot i això, ha admès que les condicions laborals sovint són "deficients" i ha optat per millorar els convenis col·lectius perquè s'acostin a altres sectors.
Sàmper també ha dit que continuaran controlant l'activitat turística en habitatges i retirant les ofertes d'allotjaments il·legals. "Cap destí és un bon destí si els seus residents no són feliços", ha dit. D'altra banda, en el torn de rèplica el conseller s'ha mostrat partidari a l'ampliació de l'aeroport del Prat.
4. L'aposta definitiva per les feines TIC
El conseller ha fet referència les competències de Polítiques Digitals, un àmbit en el qual ha promès impulsar un nou model de capacitació digital, un pla per reduir la bretxa digital i també una nova estratègia de tecnologies quàntiques que estarà enllestida abans de finals d'any.
Sàmper voldrà que el sector TIC creixi un 30% amb 40.000 nous llocs de treball
Sàmper s'ha fixat com un creixement en l'ocupació del sector TIC del 30%, amb 40.000 nous llocs de treball. El conseller també ha promès que treballarà per "reafirmar la continuïtat del Mobile World Congress més enllà del 2030".
5. I la nova Llei de Cambres?
Pel que fa a la Llei de Cambres, una petició reiterada dels ens camerals catalans, Sàmper ha dit que poden comptar amb "la total col·laboració de la conselleria" per tirar endavant una normativa "que ha d'estar basada en el màxim consens possible i ha de garantir un model estable en el temps". De fet, tal com explicàvem a VIA Empresa, es tracta d'un recorregut espinós que comença amb l'eliminació de l'obligatorietat de pagar la quota cameral el 2010 fins als diversos intents fracassats dels últims anys.
6. Crítica al mapa d'ajudes regionals
Sàmper ha assenyalat que Catalunya "està constantment castigada pel mapa d'ajuts regionals" i ha dit que cal "lluitar per un marc d'ajuts que resulti incentivador i no només tingui en compte el nivell de renda de les regions". "Si el pla Draghi tira endavant sense canviar el marc d'ajuts no assolirem l'objectiu de fer la indústria catalana més competitiva", ha insistit.
Des d'Empresa potenciaran la declaració responsable i "començaran a parlar" del silenci administratiu positiu"
A banda d'apostar per la vall de l'hidrogen, Sàmper ha dit que cal "continuar explorant les oportunitats del territori català per l'emmagatzematge de CO₂", una pràctica que "no existeix al sud d'Europa". Repsol té permís per explorar aquesta tècnica en una zona marítima davant de Tarragona.
Finalment, i respecte a la burocràcia, el conseller ha assenyalat que impulsaran la coordinació amb els ajuntaments per impulsar models de finestreta única, que potenciaran la declaració responsable i que "començaran a parlar" del silenci administratiu positiu".