• Empresa
  • 7 antigues (i curioses) feines d’empresaris de renom

7 antigues (i curioses) feines d’empresaris de renom

Una recopilació de les professions més peculiars d'algunes de les personalitats empresarials més conegudes de Catalunya

D'esquerra a dreta, Xim Xaurich, Salvador Alemany, Anna Schlegel, Inka Guixà, Albert Roquet i Josep Benito | VIA Empresa
D'esquerra a dreta, Xim Xaurich, Salvador Alemany, Anna Schlegel, Inka Guixà, Albert Roquet i Josep Benito | VIA Empresa
Barcelona
25 de Gener de 2023
Act. 25 de Gener de 2023

A la vida hi ha tres tipus de persones: les que diuen “un cafè”, “un cafè, per favor” i les que anuncien “bon dia, quan puguis, em podràs posar un cafè?”. També succeeix el mateix amb l'origen dels empresaris i empresàries catalans, que han viscut històries rocambolesques, carregades d'esforç, patiment, girs de 360 graus, cops de sort i, fins i tot, la victòria d'una quiniela, per arribar al cim professional.

Per això, des de VIA Empresa ens submergim en casos particulars i curiosos per desmitificar i conèixer, una mica més, a alguns dels empresaris que estan al capdavant de companyies destacades del país.

1. Josep Benito, CEO de Seidor

Josep Benito, CEO de Seidor | Cedida
Josep Benito, CEO de Seidor | Cedida

L'empresari vigatà i CEO de la consultora tecnològica Seidor té un vessant professional relacionat amb l'esport. Benito va jugar a hoquei des dels 15 anys fins als 32, formant part del CP Vic, el Liceo HC, l'Igualada HC i el FC Barcelona. Va formar part de la selecció espanyola, va guanyar el Mundial de 1989 i fou segon als Jocs Olímpics de 1992.

Actualment lidera Seidor des de fa més d'una dècada i compta amb més de 6.500 professionals, presència a 50 països a través de 80 oficines. La companyia preveu facturar 1.000 milions el 2025.

2. Xim Xaurich i la passió per l’arqueologia

Xim Raurich: arqueòleg i historiador | Linkedin
Xim Raurich: arqueòleg i historiador | Linkedin

Canviar de vida a certa edat no és fàcil, sobretot quan es té una feina estable a l’administració. Però això va fer Xim Raurich: arqueòleg i historiador, tenia una bona feina al Museu d’Arqueologia de Catalunya però, com diu ell, va arribar un moment que “per circumstàncies familiars” va decidir fer el tomb i dedicar-se a l’empresa. Així ho explicava el Diari ARA: “Es va formar en finances, recursos humans i organització empresarial, i va entrar a treballar al grup empresarial de la seva família, Nova Tramuntana”. Prèviament, va formar part del grup que va valorar el jaciment de l’estany de Banyoles.

3. Inka Guixà, de diferents sectors a liderar un imperi metal·lúrgic

Oriol Guixà Arderiu, president, i la seva filla Inka Guixà Fisas, directora general de La Farga| La Farga
Oriol Guixà, president, i la seva filla Inka Guixà, directora general de La Farga | La Farga

Inka Guixà va començar com a junior al sector de l’hostaleria, després al sector farmacèutic... fins a La Farga on és directora general. L’empresa metal·lúrgica està especialitzada en coure, ubicada a les Masies de Voltregà (Osona) i va disparar la facturació l’any passat fins els 1.499 milions d’euros.

4. Albert Roquet, de mecànic i pilot a fundador de BCN Languages

Albert Roquet, pilot de rallys | Ajuntament de Viladrau
Albert Roquet, pilot de rallys | Ajuntament de Viladrau

Amant de les quatre rodes i dels cotxes va ser i és mecànic i pilot de rallyes. Posteriorment Albert Roquet es va endinsar al món dels idiomes. Nascut a Viladrau, va fundar BCN Languages el juliol del 1995 i des de llavors, ha obert cinc centres a Barcelona i un a Palma de Mallorca. Té una plantilla de més de 125 treballadors i compta amb més de 3.000 alumnes, molts d'ells online.

5. Salvador Alemany, l'home de la quiniela

Salvador Alemany | Cedida
Salvador Alemany | Cedida

Per a Toni Rodríguez, escriptor i articulista de VIA Empresa, Salvador Alemany "és un dels pocs dirigents empresarials del país que no pertany a cap nissaga industrial ni prové de cap família upper Diagonal, sinó que va néixer al Raval a finals de març de 1944".

Els seus pares van ser un jove pagès de La Segarra que va arribar a Barcelona per treballar en una vaqueria (llavors la llet es venia a les vaqueries) i després conduint un taxi i una noia del Raval que ajudava la mare despatxant a la carnisseria que la família tenia al carrer d’en Roig.

L'atzar va començar a repartir-li cartes quan tot just tenia 11 anys i va encertar una travessa de 14 resultats. El premi va consistir en 885.000 pessetes, que avui vindrien a ser prop d’un milió d'euros. Van construir un garatge. Ara, concretament, està centrat en fer créixer Saba, que ja és una de les primeres empreses europees d'aparcaments, amb més de 320.000 places en 169 ciutats de vuit països del món.

6. D'Olot a ser la més influent del món en tecnologia

Anna Schlegel, vicepresidenta de Procore Technologies | Cercle d'Economia
Anna Schlegel, vicepresidenta de Procore Technologies | Cercle d'Economia

Anna Navarro Descals, coneguda professionalment com a Anna Schlegel, és la dona més influent del món en el sector tecnològic mundial. Nascuda entre turons i volcans a l’Olot de finals dels seixanta, va traslladar-se amb pocs anys a Girona, després a l'Alemanya comunista i posteriorment als Estats Units, país que resideix des de fa 30 anys.

Schlegel és filòloga anglesa i alemanya de formació fins a enginyera de carrera. Actualment, ocupa el càrrec de vicepresidenta de producte, mercats internacionals i globalització de Procore, una plataforma per al món de la construcció a la qual ha aterrat després de ser vicepresident la multinacional NetApp.

7. José Elías, el multimilionari més desconegut

José Elías, president d'Audax Renovables |Cedida
José Elías, presidente de Audax Renovables | Cedida

Fins fa uns mesos, la història de José Elías havia passat molt desapercebuda per a tots els catalans. Tot i això, l'emprenedor és una de les 30 persones més riques del país, amb una fortuna que ronda els 700 milions d'euros. Després d'avalar Joan Laporta a la seva carrera per la presidència del Barcelona, la seva vida ha fet un gir de 180 graus.

Els orígens d’Elías són molt humils. El multimilionari va néixer el 1976 a Badalona, i de petit va arribar a viure en una caseta de llauna. Posteriorment es va veure obligat a treballar per ajudar a casa des dels 15 anys, fent nyaps a cases i comerciant amb alguns articles d’estraperlo-lo. El principal negoci de José Elías sorgeix el 2009, quan funda Orus Energía SL. Tot just tres anys després, el 2012, l'emprenedor va decidir comprar la comercialitzadora Audax, fusionant les dues societats per crear Audax Renovables, una empresa dedicada a la producció i comercialització d'energies 100% renovables.

Però una de les claus del fulgurant èxit de José Elías és el seu olfacte per a la inversió. Un dels seus últims negocis és La Sirena.