• Empresa
  • 7 anys després: per què el Banc Sabadell retorna la seu social a Catalunya?

7 anys després: per què el Banc Sabadell retorna la seu social a Catalunya?

El consell d'administració de l'entitat es reuneix aquest dimecres per abordar la decisió

La seu del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | ACN
La seu del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | ACN
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
22 de Gener de 2025
Act. 22 de Gener de 2025

El Banc de Sabadell retorna la seu social a Catalunya set anys després de traslladar-se a Alacant, segons ha avançat el diari ABC i han pogut confirmar diversos mitjans de comunicació. L’entitat, que fa aquest moviment en plena opa hostil del BBVA, va canviar la seu del domicili fiscal en el punt àlgid del procés sobiranista, davant la incertesa que, a parer dels dirigents del banc, generava la situació política a Catalunya durant la tardor del 2017. Es preveu que el consell d'administració del banc aprovi aquest dimecres el trasllat en una reunió extraordinària i ubicar de nou la seu social a Sabadell. 

 

El Sabadell va ser una dels milers d’empreses que l’octubre del 2017 van prendre la decisió d’abandonar Catalunya quan el referèndum d’autodeterminació organitzat pel Govern de Carles Puigdemont i prohibit pel Tribunal Constitucional enfrontava l’administració catalana amb la resta de l’estructura de l’Estat. Aleshores es va argumentar que la decisió es prenia per frenar la fuga de dipòsits de persones que temien que el procés sobiranista pogués comportar-los la pèrdua dels estalvis.

El retorn de la seu social es pot interpretar com de reforç a la postura dels seus dirigents contrària a l’opa plantejada pel BBVA

Set anys després, amb la pèrdua de la majoria d’institucions dels partits sobiranistes i l’auge del Partit Socialista de Catalunya (PSC) encapçalat per Salvador Illa, el Sabadell ha decidit que és hora de tornar la seu social a Catalunya, en un moviment que es pot interpretar també com de reforç a la postura dels seus dirigents contrària a l’opa plantejada pel BBVA.

 

A finals de l'any passat, una altra de les empreses que va decidir traslladar la seva seu social, Ciments Molins, anunciava el retorn a Catalunya. En aquesta ocasió, l'entitat dedicada al ciment, Ciments Molins, va acordar traslladar de nou el domicili social de Paseo de la Castellana (Madrid) a Sant Vicenç dels Horts. La decisió? Presa per unanimitat després d'anys de divisions al consell d'administració -una branca de la família havia estat molt propera al món convergent- i el retorn set anys després a Catalunya. I amb ell, el recent trasllat de Laboratoris Ordesa durant l'octubre de 2024 o el retorn fa uns anys d'Aigües de Barcelona i Red Points.

Primeres reaccions

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en una atenció a mitjans | ACN
El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en una atenció a mitjans | ACN

Des de la Conselleria d’Hisenda valenciana han confirmat que el president de l’entitat financera, Josep Oliu, i el conseller delegat, César González Bueno, han comunicat la decisió al president del govern valencià, Carlos Mazón. “El Consell no pot més que respectar la decisió de l’empresa en l’exercici de la seva llibertat per fixar la seu on consideri”, han afirmat les fonts, que alhora subratllen que els directius del Sabadell han traslladat a Mazón que el “compromís” de l’entitat amb el País Valencià es manté “intacte”.

Per altra banda, fonts del govern català han valorat a TV3 que és una decisió empresarial i no política, però reconeixen que, si es confirma, és una "boníssima notícia" per a Catalunya. El president de Pimec, Antoni Cañete, també ha valorat positivament, el retorn d'un "banc arrelat al territori".

El ministre d'Economia i Comerç, Carlos Cuerpo, ha assegurat aquest dimecres que la decisió el Banc Sabadell de retornar la seu social a Catalunya és un "procés lògic" i que "té molt de sentit". En declaracions a Onda Cero, el ministre ha apuntat que el retorn de l'entitat forma part del "procés de normalització a Catalunya" i que "hagin desaparegut les condicions que van donar lloc a la seva sortida el 2017".