Que el Barça és més que un club no hi ha cap mena de dubte. Des de la celebració dels 125 anys d'història a l'impacte que tenen totes les seccions i la Masia a la resta de la societat. Si ets amant del futbol o no, segurament ets coneixedor que qui ha protagonitzat una revolució al primer equip masculí és l'entrenador alemany Hansi Flick, aterrat a la ciutat esportiva l'estiu de 2024 en substitució de Xavi Hernández. La metodologia? Digna d'estudi, amb poc pressupost, talent jove i que es pot traslladar a l'àmbit empresarial. I, sobretot amb una clau: ser proper als jugadors, però amb molta exigència.
Per a Flick és vital mantenir la calma en els bons i mals moments
En primer lloc, per entendre la figura de l'alemany cal destacar que va néixer a Heidelberg el 1965 i que, amb 31 anys, va començar com a jugador-entrenador al FC Victoria Bammental, per seguir unes temporades després al Hoffenheim i d'ajudant del tècnic al Salzburg. Posteriorment, va passar a la selecció alemanya com a segon entrenador de Jürgen Low i va arribar a disputar diverses finals i semifinals per aixecar la Copa del Món l'estiu de 2014 al Brasil. Anys més tard i, abans de la covid-19, va guanyar un sextet amb el Bayern de Múnic i que, curiosament, només s'havia produït en una ocasió única: el 2009 amb el Barça de Josep Guardiola.
Considerat per tot el seu entorn com a bona persona, ha aterrat al club català amb l'objectiu de fer equip, apostar pel talent jove i aconseguir bons resultats. A continuació, un recull de 7 tàctiques per aterrar a l'àmbit empresarial:
1. Ser proper i humil
Tot i ser reconegut arreu d'Europa, Hansi Flick ha aterrat a la ciutat comtal amb molta humilitat. D'aquí que busqui fer créixer l'equip sense egos i amb normalitat. Com s'ha de comportar un futbolista si veu el seu entrenador actuant d'aquesta manera? A més, busca fer equip amb invitacions en àpats multitudinaris per a tots. Té clar que és vital mantenir la calma en els bons i mals moments. D'aquí que no hi hagi declaracions fora de to a la sala de premsa ni polèmiques en el dia a dia.
2. La importància de marcar límits
Per a l'expert en lideratge, Oriol Montanyà, Hansi Flick és un bon exemple d'exigència i de marcar límits, tal com relata al 15è episodi del pòdcast L'empresa al dia. Amb una plantilla molt similar a la de temporades anteriors, ha aconseguit que els jugadors ofereixin la seva millor versió, canviant radicalment la dinàmica de l'equip i aconseguint els resultats esperats. D'aquí que, des de bon principi, hagi marcat diversos límits que giren al voltant de la puntualitat i la meritocràcia.
3. La puntualitat per sobre de tot
Puntualitat britànica o, en aquest cas, alemanya. Flick és un entrenador molt estricte i per a ell, la puntualitat és primordial al dia a dia. No accepta ni un minut de retard. Per exemple, el futbolista Jules Koundé va arribar tard a una xerrada prèvia i Flick va decidir treure'l de l'onze inicial i li va donar lloc a Héctor Fort, segons van explicar de forma confidencial diferents mitjans de comunicació esportius. O, fins i tot, el futbolista Pau Víctor ha explicat que "si l'entrenament és a les 11 h i arribes a les 11.03 segons, per a ell ja has arribat tard". Per a l'alemany la puntualitat no és una qüestió d'organització, sinó de respecte cap a l'equip i a la feina.
4. Mentalitat i full de ruta
En comparació amb els antics entrenadors, el Barça sempre es concentra abans de cada partit, sigui en un partit a l'estadi Lluís Companys o com a visitant en una altra ciutat. De fet, els jugadors del Barça són citats una hora i mitja abans dels entrenaments per esmorzar a la Ciutat Esportiva i fer les últimes preparacions físiques abans de la sessió. És primordial l'exigència diària, per no perdre el focus. No hi ha espai per a la distracció.
A més, ha aconseguit que futbolistes aconsegueixin oferir la seva millor versió individual, que acaba afectant positivament el rendiment col·lectiu de l'equip.
5. No es juga amb els diners de ningú
Si abans era habitual parlar de multes econòmiques, sovint elevades, en aquesta ocasió el tècnic culer ja no les aplica. L'alemany ha optat per un mètode més directe i afectiu: qui arribi tard no jugarà.
Per a Hansi Flick la puntualitat no és una qüestió d'organització, sinó de respecte cap a l'equip i a la feina
6. La salut física i mental, per sobre de tot
Més enllà de la disciplina, per a Flick és important que cada jugador i membre de l'equip vetlli per la seva salut física i mental. D'aquí que facin un monitoratge i control dels paràmetres físics diaris. Les sessions d'entrenament se centren en la intensitat. Tot i que per a ell és molt important el descans, sovint creu que un dia sense entrenar és un dia perdut. D'aquí que els hagi reduït el nombre de dies lliures.
7. La meritocràcia
Els vestidors professionals volen justícia en les decisions del seu entrenador. És el que, en el llenguatge empresarial, podria significar meritocràcia. Que Flick comencés la nova temporada de la lliga estatal amb els joves Marc Bernal i Marc Casadó va ser un "avís per a navegants". Flick és valent i s'allunya de favoritismes. A més, l'entrenador té clar que l'aposta pels jugadors joves és vital: aporten ànima, ja que són culers, molta energia i ambició. I, finalment, com a curiositat, tres de les grans promeses culers tenen tan sols 17 anys: Lamine Yamal, Marc Bernal i Pau Cubarsí.