• Empresa
  • 7.500 euros en joc: si el teu cap et truca durant les vacances pots penjar-lo?

7.500 euros en joc: si el teu cap et truca durant les vacances pots penjar-lo?

Inspecció de Treball vigila de prop les empreses per fomentar la "desconnexió digital" dels treballadors durant les vacances

 La desconnexió total s'ha convertit en una utopia per a molts treballadors catalans | iStock
La desconnexió total s'ha convertit en una utopia per a molts treballadors catalans | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
07 d'Agost de 2024

En una vida professional tan exigent per a gran part de la població, tothom reconeix la importància de desconnectar, carregar piles i alliberar-se de les preocupacions del dia a dia durant unes setmanes. Malgrat que som un dels països amb més vacances del món, hi ha perfils com el 50% dels autònoms que admet no poder desconnectar de la seva feina durant l'estiu, especialment al sector de la salut i l'advocacia. De fet, la desconnexió total s'ha convertit en una utopia per a molts treballadors catalans, també els que són assalariats. Per aquest motiu, Inspecció de Treball s'ha "posat les piles" i ha "revolucionat" l'estiu en matèria laboral per reivindicar el dret a desconnectar. Atenció, si el teu cap et truca durant les vacances, pots penjar-lo: la Seguretat Social el pot multar amb 7.500 euros.

 

Prop del 60% dels catalans continuen rebent trucades i correus de treball durant les vacances

En primer lloc, segons detalla el Ministeri de Treball, tant el descans dels treballadors, com la desconnexió digital, estan regulats per diferents lleis orgàniques. D'aquesta manera, es protegeixen els drets dels empleats perquè s'evita un possible malestar que afectaria la seva vida personal i causa estrès derivat del treball. Per exemple, en aquests moments, prop del 60% dels catalans continuen rebent trucades i correus de treball durant les vacances.

 

Segons la vigent legislació, els treballadors no estan obligats a contestar missatges o trucades dels seus caps, i per això no els poden castigar amb una multa o amb l'acomiadament. Si succeeix això, els afectats poden reclamar davant un jutge i tenen moltes possibilitats de guanyar el cas. Les multes, segons el grau d'intromissió en el descans del treballador, pot oscil·lar dels 700 als 7.500 euros. A més, també tenen en compte qualsevol mena de comunicació relacionada amb el treball, ja sigui a través de correus electrònics, missatges de text, de WhatsApp, Instagram o Telegram.

Existeix una excepció?

Segurament, en llegir aquest article algun lector ha pensat que hi hauria d'haver alguna excepció per casos urgents. I no va errat. Tot i que la desconnexió digital sigui un dret reconegut per llei, hi ha una excepció per poder saltar-se la norma. Les empreses poden contactar amb els seus treballadors en cas que es produeixi una situació de força major o quan aquest empleat tingui informació essencial que ningú més no té per continuar un projecte. Això sí, s'ha de fer amb molta cura i únicament abordar la temàtica en concret.