• Empresa
  • Neix Abacus Futur, el nou projecte editorial i audiovisual de Jaume Roures

Neix Abacus Futur, el nou projecte editorial i audiovisual de Jaume Roures

La companyia integrarà els segells d'Abacus, Enciclopèdia, Viena i Suma Llibres i buscarà incorporar nous formats i continguts

Jaume Roures i Oriol Soler anunciant el projecte editorial i audiovisual Abacus Futur | ACN
Jaume Roures i Oriol Soler anunciant el projecte editorial i audiovisual Abacus Futur | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
06 de Juny de 2024
Act. 06 de Juny de 2024

Ja és oficial: ha nascut Abacus Futur. Es tracta del nou projecte cooperatiu presidit per l'empresari Jaume Roures i que integrarà els segells de la mateixa editorial (Ara Llibres, Amsterdam, la Casa dels Clàssics-Bernat Metge i Inuk), Enciclopèdia (Univers, La Galera, Elastic Books, Rata, Ediciones Invisibles, Bridge, Catedral), Viena Edicions i Suma Llibres (Navona i Arcàdia). L'empresa ja ha anunciat que el director general serà Xavier Mallafré, mentre que Ernest Folch ocuparà el càrrec de responsable editorial.



Abacus ha detallat que el nou projecte s'anirà desenvolupant en els pròxims mesos i en diverses fases. El director general de la companyia, Oriol Soler, ha explicat que busquen "ampliar el perímetre" dins l'ecosistema català, i per això volen incorporar nous formats i continguts. D'aquesta manera, primer han començat amb la constitució d'Abacus Futur, que servirà com a "punt de trobada" perquè puguin venir "altres projectes editorials o d'altres àmbits dels continguts".

Soler ha assegurat que "no s'han quedat amb el deute" d'Enciclopèdia i que la compra s'ha fet "amb les garanties legals per no tenir cap problema en un futur"

En aquest sentit, Soler també s'ha mostrat agraït per la possibilitat d'adquirir els segells d'Enciclopèdia, un acord de compra del qual no s'ha fet públic el preu. Això sí, ha deixat clar que "no s'han quedat amb el deute" i que la compra s'ha fet "amb les garanties legals per no tenir cap problema en un futur". De fet, l'origen de la integració sorgeix per les dificultats econòmiques d'Enciclopèdia Catalana arran de la creació de l'empresa de distribució Entredós, que la van obligar a presentar un expedient de regulació d'ocupació.

"Hem fet esforços importants per recuperar-ho, perquè la gent que hi era pugui continuar treballant i exercir de bressol per tot això, ja que no tothom té com a punt de partida el bagatge que hi haurà, tot això ens ha unit", ha explicat Roures. D'altra banda, els dos representants han confirmat que els segells actuals "continuaran desenvolupant coses amb la seva marca", perquè es tracta d'un projecte en què cadascú ha de poder "desenvolupar allò que sap fer" en un ecosistema més fort.

Més de mig milió d'exemplars venuts

La suma de les editorials que formen part d'Abacus Futur acumulen durant el 2023 més de mig milió d'exemplars venuts, més de 300 novetats publicades, un catàleg de més de 5.000 referències actives i més de 25 títols apareguts a les llistes de títols més venuts de ficció, no-ficció i infantil-juvenil, segons Librired. En termes de facturació – incloent la part audiovisual – l'any passat es van facturar al voltant de 20 milions d'euros.

Pel que fa a la llengua, si bé hi haurà una aposta clara per la llengua catalana també s'hi podran trobar títols en castellà o, fins i tot, en anglès. El nou grup tindrà la seu al carrer del Peu de la Creu de Barcelona (l'antiga seu del Grup62).

Una clara aposta pels continguts audiovisuals

Abacus Futur també incorporarà els projectes audiovisuals que desenvolupa Abacus, als quals s'afegirà Jaume Roures quan acabi els seus compromisos audiovisuals actuals. Aquesta és una de les particularitats sorgides del moviment empresarial, que preveu ampliar l'oferta actual amb més continguts multimèdia, audiovisuals, o d'altres formats més radiofònics. Soler ha apuntat que la llavor nascuda de la compra dels segells d'Enciclopèdia amb Roures ha permès ampliar "el perímetre" per fer més coses dins el mateix àmbit de continguts en català.