• Empresa
  • Abelles per lluitar contra la pandèmia del canvi climàtic

Abelles per lluitar contra la pandèmia del canvi climàtic

El col·lectiu femení Collverds, especialitzat en la difusió i divulgació biològica crea un joc de taula educatiu, sostenible i col·laboratiu fabricat a la fusteria de la Fundació Ilersis

Apis és el Joc de les Abelles | Cedida
Apis és el Joc de les Abelles | Cedida
Barcelona
05 de Gener de 2022
Act. 07 de Gener de 2022

En ple confinament per la pandèmia de la Covid-19, tres dones que, com tothom, van romandre a casa més temps de l’habitual, acompanyades de la família, van idear una iniciativa que combina les seves dues passions: els jocsdetaula i la inquietud per l’emergència climàtica. D’aquesta associació, impulsada pel col·lectiu femení Collverds, centrat en la divulgació i difusió biològica, ha nascut una primera criatura en forma de joc. Es tracta d’Apis, el joc de les abelles, en el qual el propòsit és indagar en el problema que suposa la reducció de la població d’aquests animals, alhora que serveix per reflexionar sobre les hipotètiques conseqüències que provocaria la seva desaparició.

“La pandèmia ha sigut el moment ideal per treure’l, ja que les seves creadores s’han adonat que és una situació límit, no només per la Covid-19, sinó per una pandèmia molt més forta que ens està a punt d’arribar, com és la del canvi climàtic”. És la reflexió de QueraltAntú, dissenyadora i filla d’una de les impulsores del joc, i que ha permès el pas de la idea a la realitat d’Apis a través de la producció, el disseny i la creació de l’embalatge del joc.

Apis, el joc de les abelles, reflexiona sobre les hipotètiques conseqüències que provocaria la seva desaparició

Com a eix temàtic, Apis alerta sobre la desaparició de les abelles que, tal com comenta Antú, “és un animal que cau bé, però se’n parla poc de la seva realitat”. Les abelles, com a pol·linitzadores naturals, són les responsables de produir de forma indirecta una tercera part dels aliments que mengem i de part de la roba que vestim a través de la seva acció perquè es generi el cotó. “Volem conscienciar als nens a partir dels 8 anys a través d’un joc col·laboratiu, no competitiu, igual que la relació que estableixen les abelles a la natura”. Antú afegeix que algunes de les preguntes d’Apis insten els jugadors a demanar ajuda per resoldre els enigmes.

Joc sostenible i català

Apis proposa el repte de construir un rusc en menys d’una hora. A més d’intentar visualitzar amb una certa pressa la situació vital de les abelles, el joc aporta solucions per resoldre aquesta problemàtica. De moment, s’han posat a la venda un miler d’unitats en català. Antú precisa que “com la reacció està sent molt bona, ens plantegem un tiratge més llarg en castellà i anglès a través de contactes que estem tenint amb empreses de distribució de jocs educatius”. Fins ara, el joc només es pot comprar virtualment a la pàgina web https://apiseljocdelesabelles.com i de forma física a la botiga Bo de Shalom, l’espai de venda d’Ilersis, l’entitat lleidatana del tercer sector fabricant del producte.

“Volem conscienciar als nens a través d’un joc col·laboratiu, igual que la relació que estableixen les abelles a la natura”

El joc ha estat ideat, creat, evolucionat, dissenyat, finançat i produït a Catalunya, treballant amb empreses locals i amb iniciatives de proximitat. Així, la iniciativa ha rebut el suport d’empreses com Torrons i Mel Alemany i AmetllerOrigen, caracteritzades pel seu compromís amb l’alimentació de proximitat i natural. En el seu disseny, s’han utilitzat materials sostenibles, com fustes recuperades amb certificats de garantia de la seva qualitat ambiental. A més, compleixen amb la normativa de la Unió Europea (UE) en l’àmbit de la seguretat de les joguines.

La creació del joc s’ha dut a terme a la fusteria de la FundacióIlersis a Lleida, una entitat de caràcter social que té com a objectiu assolir la inclusió social i laboral de persones amb diversitat intel·lectual i/o diagnòstic de malaltia mental. Apis, el joc de les abelles, ajuda a valorar la importància de la indústria dels jocs de taula, especialment en èpoques de crisi com l’actual. Així, les seves impulsores recorden que els grans jocs de taula universals han sorgit després de moments de dificultats. El Monopoli va néixer durant el Crac del 29, el Trivial durant la Crisi del Petroli i el Catan durant la crisi arran de la reunificació d'Alemanya. Les crisis no només fan emergir els jocs de taula, sinó que permeten seguir somiant que també poden servir per construir un món millor.