L'accessibilitat web sota mínims: quins són els errors més comuns?

Segons un estudi de WebAIM, el 98,1% de les pàgines web presenten algun problema d’accessibilitat

La majoria de problemes d’accessibilitat web s’originen en la fase de disseny | iStock La majoria de problemes d’accessibilitat web s’originen en la fase de disseny | iStock

L'accessibilitat digital és la capacitat que té un lloc web o una aplicació per ser consultat i utilitzat per totes les persones, independentment de les seves capacitats físiques o intel·lectuals, un dret fonamental que garanteix la igualtat d'oportunitats i la inclusió social. A més, la implementació dels principis d’accessibilitat aporta beneficis a les empreses més enllà de la possibilitat d’arribar a tot tipus d’usuaris, com ara la millora de la imatge de marca, l'augment de la satisfacció dels usuaris i l'ampliació del mercat potencial. Un web accessible és, per extensió, més usable, de manera que els nostres usuaris seran capaços de fer-lo servir de manera més simple i els motors de cerca l’indexaran més fàcilment.

Però, realment és tan important?

Aproximadament 1.000 milions de persones al món tenen algun tipus de discapacitat que, tot i no ser necessàriament greu, pot suposar problemes en fer servir tecnologies bàsiques. De fet, això no implica necessàriament que aquestes discapacitats siguin permanents, com ara la ceguera, sino que poden ser temporals o situacionals. Pensem, per exemple, en una persona dretana que s’ha sotmès a una operació al braç i que, temporalment, ha de navegar per internet fent servir la mà esquerra. Si els botons i elements accionables del web són prou grans, tot i no tenir la mateixa precisió que amb la mà dreta, podrà navegar de forma normal. 

Principals discapacitats i limitacions que poden patir les persones, de manera situacional, temporal i permanent | Microsoft Inclusive Design
Principals discapacitats i limitacions que poden patir les persones, de manera situacional, temporal i permanent | Microsoft Inclusive Design

Imaginem ara que som al metro i el soroll de les vies o el de la gent parlant no ens deixa sentir la megafonia que anuncia la propera parada. No tenim cap problema auditiu, però situacionalment, no podem sentir-hi bé. Si l’àudio fos la única manera d’indicar les estacions, no sabríem on hem de baixar.

Però la majoria de webs ja són accessibles… oi?

Segons un estudi de WebAIM del 2020 –i que ha estat revisat anualment des de llavors– el 98,1% dels webs analitzats presentaven algun problema d’accessibilitat, encara que fos lleu. Les pàgines d’inici del milió de llocs web que es van estudiar tenien, de promig, 60 errors.

En general, els problemes d’accessibilitat es poden classificar en tres tipus:

Problemes de disseny

La majoria de problemes d’accessibilitat s’originen en la fase de disseny. De fet, els errors més comuns que presenten els webs, segons l’estudi del WebAIM, són els causats per un baix contrast de color en el text. Si un text no contrasta prou amb el seu fons, pot ser difícil o impossible de llegir per usuaris amb dificultats de visió o algun tipus de daltonisme –no oblidem que, tot i que el daltonisme és molt poc freqüent en dones, 1 de cada 10 homes en pateix algun tipus–.

Els errors més comuns que presenten els webs són els causats per un baix contrast de color en el text

Altres problemes derivats del disseny poden ser les mides de text o les llargades i espaiats entre caràcters, línies i paràgrafs. Si us fixeu en aquest article que esteu llegint –i en la majoria dels articles de mitjans de comunicació–, les línies dels paràgrafs del text no arriben als extrems de la pantalla, sinó que són més estretes. El motiu principal és facilitar-ne la lectura. Quan les línies són massa llargues, a l’ull humà li costa trobar el principi de la següent línia quan ha acabat de llegir l’anterior. 

Problemes de continguts

Tot i que qui ens hagi creat el web hagi fet una bona feina, per mantenir-ne una bona accessibilitat cal treballar-ne bé els continguts. S’ha d’evitar, sempre que sigui possible, fer servir frases excessivament complexes –per tal que persones amb diversitat cognitiva puguin entendre-les sense esforç–. 

També és important fer servir textos alternatius descriptius en totes les imatges –pensem que per a la gent cega que fa servir lectors de pantalla i per als motors de cerca, aquesta és l'única manera d’identificar el contingut de les imatges. I parlant d’imatges i text, pel mateix motiu s’ha d’evitar sempre fer servir imatges que continguin text, perquè aquests lectors automàtics de pantalla seran incapaços d’extreure’l.

Més info: Veritas aposta per l'accessibilitat i gratuïtat de productes menstruals

Problemes tècnics

Per últim, hi ha una sèrie de bones pràctiques de programació que els desenvolupadors del vostre lloc web han de tenir en compte, com ara fer servir marcatge jeràrquic, etiquetar elements i navegació o establir un ordre lògic per la navegació amb teclat.

Ja estic convençut, què faig ara?

Per aquells que vulguin saber si el seu web és accessible, hi ha eines gratuïtes com ara  AccessibilityChecker que faciliten informes bàsics per a les empreses. Tot i que aquest tipus d’informes poden ajudar a resoldre els principals problemes d’accessibilitat, sempre és recomanable contractar un expert per tal que dugui a terme una auditoria web complerta i prepari un informe d’accions correctives.

Més informació
El valor de la visibilitat: trencant barreres en la inclusió laboral
Interfícies cervell-ordinador, les primeres passes per a una telepatia tecnològica
Viquipèdia també escriu el futur
Avui et destaquem
El més llegit