• Empresa
  • Acord als museus: els treballadors tindran el conveni del lleure educatiu

Acord als museus: els treballadors tindran el conveni del lleure educatiu

Els sindicats i la patronal pacten millorar les condicions laborals de les plantilles de l'Icub

Els treballadors dels museus van a vaga contra la precarietat
Els treballadors dels museus van a vaga contra la precarietat
Redacció VIA Empresa
Barcelona
02 de Maig de 2018

Els sindicats UGT i CCOO han acordat amb l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) de l'Ajuntament de Barcelona i la patronal de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, Educació i Cultura (Acellec) millorar les condicions laborals de personal d'atenció al públic i mediació de museus públics a partir de l'adjudicació de noves licitacions.

 

Ho ha explicat el president del comitè d'empresa de Magma, Sergi Valverde, que ha valorat l'acord com "un primer pas" que confia que es prengui com a referència per a tots els museus catalans, tant públics com a privats.

Fins ara cada empresa posava un preu sobre la taula i licitava per operar en cada museu. Això suposava una "disbauxa" en el sector, perquè cada empresa podia treballar amb el seu propi conveni, de manera que la precarietat és el dia a dia dels treballadors dels museus: treballar d'un dia per l'altre i salaris baixos. "És el que passa en un sector no professionalitzat, demanen llicenciatures en Història de l'Art, Humanitats, idiomes, però la remuneració no es correspon al que demanen", explica.

 

Al seu parer, el pacte permetrà "posar fi a la precarietat que durant anys han patit milers de treballadors que ocupen aquest sector", que des del 2016 convoquen vagues en museus que treballen amb les empreses Magma i Ciut'art per les condicions dels empleats. "Ara ja no dependrem de la licitació de l'empresa", afegeix.

Les citades empreses treballen per a museus com el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) -que va canviar d'adjudicatària i va millorar condicions en una nova licitació-, en el Museu Picasso de Barcelona, la Fundació Joan Miró i la Fundació Antoni Tàpies, entre altres.

Valverde ha defensat la necessitat de portar aquest acord a la Generalitat, la Diputació de Barcelona i altres entitats que gestionen museus i institucions culturals obertes al públic.

Conveni de l'oci educatiu, referent

L'acord preveu que les noves licitacions a empreses externes prengui com a referència el Conveni d'Oci Educatiu i Sociocultural de Catalunya vigent a cada moment per a la determinació dels preus de licitacions que tenen com objecte la realització de serveis socioculturals per a museus o centres culturals especialitzats en la difusió del patrimoni.

Segons han subratllat en un comunicat, per a tots dos sindicats es tracta d'una "qüestió important" àmpliament reivindicada, tenint en compte que la rebaixa de drets laborals ha estat especialment sagnant en el cas d'externalizacions a través d'empreses multiserveis.

Comissió del treball des del 2016

Al maig del 2016, la llavors comissionada de Cultura, Berta Sureda, va acordar crear una comissió de treball per abordar, en l'àmbit dels serveis d'atenció al públic i mediació cultural que depenen de l'Icub aspectes com la formació, la qualitat del servei, les condicions laborals i salarials.

Com a resultat d'aquesta primera reunió es va acordar la creació d'un grup de treball per analitzar aspectes relacionats amb la contractació pública i fer propostes concretes en relació amb aquests temes, segons recull l'acord.

El document preveu que "en la determinació dels preus de les diferents posicions fa falta tenir en compte les categories professionals i les descripcions previstes en el conveni de referència".