Malauradament, 40 milions de persones d'arreu del món pateixen Alzheimer, entre els quals 800.000 són de l'Estat espanyol. Segons alguns càlculs es preveu que el 2050 es tripliquin els casos i s'arribin als 120 milions d'afectats mundials. De moment no s'ha trobat cap medicament que combati la malaltia, però si com tractar alguns símptomes o conductes associades a l'Alzheimer.
Era el 2017 quan Marta Barrachina, doctora en Bioquímica per la Universitat de Barcelona (UB), juntament amb un equip de neuròlegs, van fundar ADmit Therapeutics, per desenvolupar un prototip i crear el primer test de diagnòstic epigenètic del mercat. És a dir, "llançar un test contra l'Alzheimer, mitjançant un anàlisis de sang, per diagnosticar-ho de forma precoç i amb aquells pacients amb les primeres queixes de memòria".
40 milions de persones d'arreu del món pateixen Alzheimer, entre els quals 800.000 són de l'Estat espanyol
Segons explica la fundadora en una conversa amb VIA Empresa, la startup catalana compta amb 10 treballadors i està pendent de tancar una ronda de finançament de 5,3 milions d'euros a finals d'estiu que li permetria fer el salt definitiu. Actualment, porten a terme la validació clínica per obtenir a finals d'any el producte, que es basarà en un "software mèdic que integrarà la informació que s'obtingui de l'anàlisi d'una mostra de sang". A partir d'aquí es genera un algoritme predictiu que és el que acaba detectant un Alzheimer incipient o precoç en els pacients.
Barrachina detalla que d'aquesta forma "es podran reclutar pacients amb les primeres queixes de memòria per tal que formin part d’assajos clínics. I, un cop triats, les farmacèutiques puguin trobar el tan anhelat tractament curatiu”.