Catalunya és un territori dominat per pimes. Segons l'anàlisi recent d'Infoempresa.com, el 48,64% de les petites i mitjanes empreses (pimes) certificades amb el segell oficial d’Innovació es troben a Catalunya i Madrid. L'estudi indica que a Espanya existeixen 3.248 pimes que posseeixen aquest segell, atorgat per la seva activitat en investigació, desenvolupament i innovació (I+D+i). A Catalunya es troben 836 pimes innovadores, que representen el 25,73% del total. Aquesta xifra demostra la riquesa del territori, ja que les petites i mitjanes empreses són essencials per a l'economia. A més de crear ocupació, cada vegada més d'elles promouen la innovació i el creixement sostenible.
Aquesta situació es manifesta en les petites i mitjanes empreses que adopten enfocaments ESG (Environmental, Social, and Governance) –un marc essencial per avaluar l'impacte mediambiental, social i la governança empresarial–, que experimenten millores notables en la seva reputació i en la satisfacció dels directius, clients i empleats. Això es desprèn de les dades del Llibre Blanc Promoure la sostenibilitat a les pimes en la seva edició de 2023, elaborat per l'asseguradora Grupo Generali i la Universitat SDA Bocconi de Milà. "És un marc molt beneficiós per a l'empresa, malgrat el context complex en què ens trobem. Proporciona un entorn per créixer i competir, i ajuda l'empresa a tenir una visió de futur amb un propòsit que generi impacte a la societat, als seus empleats i al medi ambient", afirma Marianella Pereira, responsable de serveis de desenvolupament sostenible de la Cambra de Comerç de Terrassa, en una conversa amb VIA Empresa.
Pereira (Cambra de Comerç de Terrassa): "L'enfocament ESG proporciona un entorn per créixer i competir, i ajuda l'empresa a tenir una visió de futur"
Això es tradueix en el fet que en el cas de les 160 petites i mitjanes empreses espanyoles que van participar en l'enquesta, es destaca que els beneficis percebuts d'adoptar un enfocament ESG són clarament evidents. Es fa especial menció a la millora de l'impacte ambiental amb un 87%, l'obertura a nous mercats amb un 81% i la millora de la reputació i el diàleg amb els grups d'interès amb un 81%. "Les pimes poden obtenir diversos beneficis en complir amb aquestes normatives. Primerament, atrauen inversors, ja que ara és imprescindible per a ells que les empreses incorporin la sostenibilitat, millorant així les seves opcions per aconseguir finançament. A més, en l'àmbit operatiu, aquest marc fomenta l'eficiència i ajuda a reduir costos", afegeix Pereira.
Amb la nova Directiva Europea CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), les petites i mitjanes empreses amb més de 250 empleats o un volum de negoci superior als 50 milions d'euros hauran de divulgar les seves pràctiques ESG. Aquesta regulació implica la presentació detallada d'informes sobre emissions de carboni, ús de recursos, bon govern i aspectes socials a les empreses, amb un enfocament en tota la cadena de valor. El seu objectiu és millorar la transparència i la coherència de les dades de sostenibilitat, fent-les clares, comparables i accessibles.
Més del 80% de les pimes veu barreres a l'hora d'integrar la ESG
Segons l'informe de 2024 sobre les petites i mitjanes empreses i la sostenibilitat, elaborat pel Centre de Finances Sostenibles i Responsables d'Espanya (Finresp) amb el suport d'associacions com AEB, CECA, Inverco, Unacc i Unespa, juntament amb Cepyme, el 75% de les pimes espanyoles consideren crucial centrar-se en iniciatives ESG. No obstant això, més del 80% es troben amb obstacles, destacant els elevats costos i les limitacions de mida de les empreses com a principals barreres.
A Espanya, les petites i mitjanes empreses experimenten barreres lleugerament més intenses en comparació amb la mitjana europea. La falta de finançament sostenible encapçala la llista, amb un 56%, la qual cosa reflecteix les dificultats de les empreses per accedir a fons que donin suport a les seves iniciatives sostenibles a llarg termini, segons l'anàlisi de Generali.
No obstant això, segons l'estudi Oportunitat en el canvi d'Acquis, aproximadament el 60% de les empreses a Espanya planeja adoptar polítiques de ESG. D'aquestes, el 28% està en fase de desenvolupament per aplicar-les en els pròxims 12 mesos, mentre que un 13% té plans d'implementació en un termini d'1 a 3 anys. Només un 2% no té intenció de seguir aquest camí a curt termini.
"O t'hi poses, o t'hi posaran. I si no, tancaràs”
Des de la Cambra de Comerç de Terrassa realitzen l’avaluació inicial de les pràctiques ESG, assessoren i orienten per formar als empleats sobre la seva importància, per implementar les mesures i establir sistemes per comunicar les accions sostenibles de l'empresa. "El que oferim és una forma senzilla d'ajudar les empreses a visualitzar el que estan fent i com ho estan fent en relació amb les expectatives. Comencem amb una avaluació i després creem un pla de treball estratègic amb accions específiques, adaptat a cada empresa. Això els permet avançar cap a l'alineació desitjada i millorar la seva posició competitiva”, apunta Pereira.
En la mateixa línia s'expressa Daniel González, responsable de serveis de comerç internacional. En una conversa amb VIA Empresa, González argumenta que "duem a terme aquesta doble tasca: l'anàlisi tècnica i de compliment normatiu o regulador. Examinem les normatives aplicables i les traduïm en accions concretes des del punt de vista tècnic i de compliment normatiu per guiar les empreses en tot aquest procés". "I afegeix: "Començar ara és clau per assegurar un futur empresarial responsable. O t'hi poses, o t'hi posaran. I si no, tancaràs”.