Una de freda i una de calenta per a Grifols. L'empresa d'hemoderivats ha presentat els resultats del passat 2023 amb un benefici net de 59,3 milions d'euros. La xifra suposa un descens del 71,5% amb relació als 208,3 milions de guanys de l'exercici anterior. Tot i això, la companyia ha anunciat uns ingressos de 6.592 milions, els més elevats a la història de la firma i un 8,7% més que el 2022.
Els resultats de Grifols també han superat les expectatives pel que fa al resultat brut d'explotació ajustat. Finalment, aquest s'ha xifrat en 1.474, que representa un marge del 22,4%. Aquests resultats, però, exclouen 223 milions d'euros de despeses extraordinàries, dels quals 159 es van destinar a la remodelació interna de l'empresa. A més del benefici net, els comptes també han mostrat una reducció de palanquejament. Segons ha declarat Grifols a Europa Press, els seus guanys nets inclouen "partides no recurrents per valor de 147 milions d'euros relacionades, principalment, amb costos de reestructuració".
Grifols presenta uns ingressos rècord de 6.592 milions d'euros i un ebitda ajustat per sobre de les previsions
L'informe de la farmacèutica catalana era un dels més esperats després de la seva batalla amb Gotham City Research. Des de fa unes setmanes, el fons ha qüestionat en repetides ocasions la situació financera de Grifols, acusant-la de falsedat comptable amb l'objectiu d'amagar deute. Però les previsions de l'empresa de cara al futur són optimistes. Segons els resultats, enguany està previst un creixement als ingressos superior al 7% en termes constants, impulsat per Biopharma. També s'ha projectat un ebitda ajustat per sobre dels 1.800 milions d'euros, excloent la contribució de Shanghai RAAS de 50 milions el 2023.
Últims resultats amb la família a càrrecs executius
La remodelació interna a què fa referència l'informe destaca per la sortida de la família Grifols dels llocs de responsabilitat de l'empresa. Aquests han estat els últims comptes que Grifols presentarà amb l'antiga estructura. Durant aquest mes de febrer ja s'ha nomenat Nacho Abia com a nou conseller delegat, tot i que s'ha decidit mantenir Thomas Glanzmann com a president executiu. Raimon Grífols, Víctor Grífols Deu i Albert Grífols Coma-Cros han deixat les seves funcions de director corporatiu, director d'operacions i conseller executiu, respectivament, però continuen com a consellers dominicals. La idea de la companyia catalana és separar la gestió de la propietat, que encara pertany a la família.
Aquesta reorganització, però, ha arribat enmig de la crisi de credibilitat que ha impulsat el fons voltor Gotham. El passat mes de gener, l'empresa nord-americana va atribuir els canvis a la direcció de Grifols a les seves acusacions. Tot i això, des de la farmacèutica han insistit que aquest procés es va engegar l'any 2022, molt abans dels qüestionaments de Gotham. Des de fa unes setmanes, Grifols ha anat responent "a cada una de les malintencionades i enganyoses preguntes" del fons, i fins i tot ha desmentit "categòricament" en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) "les insinuacions malintencionades, falses i enganyoses de Gotham amb l'únic objectiu de desestabilitzar la companyia i generar dubtes entre els inversors institucionals".