• Empresa
  • Agbar regarà els agricultors amb 50 MEUR

Agbar regarà els agricultors amb 50 MEUR

El president de la companyia d'aigües, Àngel Simon, ha explicat a Esade que vol anticipar-se a les conseqüències d'inundacions i sequeres

Angel Simon és president d'Agbar | EP
Angel Simon és president d'Agbar | EP
Europa Press
Barcelona
13 de Febrer de 2018
Act. 13 de Febrer de 2018

El president d'Agbar, Àngel Simon, ha explicat en una conferència a Esade que la companyia té previst invertir 50 milions d'euros en els pròxims dos anys per potenciar la seva divisió d'agricultura, oferint un servei d'assessoria a agricultors. D'aquesta manera, Simon ha apostat per impulsar una "cartera empresarial equilibrada" entre indústria, ciutat i agricultura, que actualment tenen un pes del 70%, el 20% i el 10%, respectivament.

 

De fet, el directiu es marca com a objectiu augmentar la proporció que representa l'agricultura dins aquest 'mix' al llarg dels pròxims deu anys, on espera haver-se convertit també en proveïdor d'aquesta activitat econòmica i no únicament a través de concessions com fa ara. Així doncs, Agbar vol "anticipar-se" a les conseqüències que pot tenir el canvi climàtic com inundacions i sequeres extremes. 

El directiu ha defensat que la companyia ha de garantir el seu desenvolupament sostenible amb la cooperació entre el sector privat i el públic com a element bàsic, i també ha d'establir una relació directa amb els ciutadans, ja que s'ha passat de "les tres 'P' a les quatre: de la participació públic-privada a la participació públic-privada i persones".

 

"Saltar-se la legalitat"

"La legalitat existeix, la legalitat no es pot saltar i qualsevol que se la salti té unes conseqüències molt clares", ha recalcat Simon. A més, ha assenyalat que l'empresa no entrarà en qüestions polítiques, però que sí que ho farà en aquelles que són de legalitat, i ha remarcat que la competència de l'aigua és de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i no dels municipis que la integren.

El president executiu ha reivindicat així que per a la gestió de l'aigua es necessita una governança en la qual puguin treballar tots els operadors i que ara no s'està produint, després de recordar que la seva empresa amb 150 anys d'història ha demostrat que és la que té capacitat per "fer anar l'aigua en un àrea com la de Barcelona".

Crítica als impostos

Simon ha criticat els elevats impostos que graven el subministrament d'aigua: representen el 77% de la factura del consumidor i només el 33% restant és la quantitat rebuda per la prestació del servei. En aquest sentit, també ha defensat que l'empresa subvenciona el 33% a les famílies que no poden pagar pel servei bàsic que l'empresa ven, mentre que ha recalcat que "no hi ha cap administració que subvencioni res a aquestes".

"Mai hem tallat l'aigua a aquelles famílies que per motius de pobresa no la podien pagar", ha sostingut. Una pràctica que Simon insisteix que s'ha dut a terme "sempre", però que a partir del 2012 va començar a aplicar de manera reglada a través d'acords amb els ajuntaments i diverses entitats socials, per la qual cosa actualment l'empresa eximeix de pagar a aproximadament 16.400 famílies, que representen un total de 50.000 persones.