L'"escolta activa" d'Agbar

Aigües de Barcelona celebra la primera junta amb grups d'interès per retre comptes i assumir compromisos de futur

El president d'Agbar, Ángel Simón, en una imatge d'arxiu |EP
El president d'Agbar, Ángel Simón, en una imatge d'arxiu |EP
Redacción VIA Empresa
Barcelona
09 de Juny de 2021

Una empresa és molt més que allò que passa en el si de l'organització. Activitats de responsabilitat social corporativa, aliances amb les administracions públiques, col·laboració amb altres empreses... El que fa una companyia també afecta i inclou tots els grups d'interès que l'envolten, els coneguts en anglès com stakeholders. És per aquesta raó que Agbar ha volgut reunir els seus grups d'interès en una primera reunió -amb l'objectiu que n'hi hagi més en un futur- per tal de retre comptes dels projectes que hi ha en marxa i per assumir compromisos de futur en la mateixa línia. En definitiva, per fer una "escolta activa" dels stakeholders i establir col·laboracions amb aquests. 

 

"És un exercici de transparència i participació del que intentem fer dia a dia; un exercici d’escolta", segons ha indicat durant la junta Ángel Simón, president del grup. Simón ha anunciat que a partir del juliol es crearà un nou càrrec directiu d'acció social, que ocuparà Mònica Margarit. Aquesta àrea tindrà una acció transversal i està relacionat amb tot el que s'ha exposat durant l'acte. 

La junta de grups d'interès ha inclòs tres blocs: la solidaritat, l'ocupació i la reconstrucció verda i inclusiva. Els projectes d'Aigües de Barcelona en cooperació amb entitats del tercer sector han estat els primers en ser exposats. El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet, ha destacat el paper del subministrament d'aigua per cobrir les necessitats bàsiques de les persones. La situació de pandèmia, precisament, ha agreujat la situació de vulnerabilitat de molts col·lectius -segons Quitet, la Creu Roja ha atès unes 800.000 persones a Catalunya-, però també ha fet sortir a la superfície la solidaritat com a valor estès en la societat, ha indicat. 

 

Però per al president de l'ONG, hi ha una altra pandèmia: la solitud no volguda, que afecta tant a persones grans com a les joves. En aquest sentit, la Creu Roja treballa amb Agbar en un programa per detectar aquestes situacions i donar-hi una "resposta contundent", segons ha explicat Quitet. Per a Judith Hidalgo, treballadora social de l'Ajuntament de Sabadell, ha indicat que en el cas de persones en situacions de vulnerabilitat, el que més valoren és l'escolta activa i l'acompanyament. Però també la informació: "És el que garanteix que les persones siguin autònomes i, per tant, tinguin dignitat". 

El conseller delegat d'Agbar, Felipe Campos -també director general de l'Associació Educativa Ítaca-, ha destacat dos elements bàsics perquè les empreses puguin contribuir en la solidaritat: "Cal que tinguin un propòsit clar i que siguin coherents". Agbar, en aquest sentit, promou aquest tipus d'iniciatives "per evitar que ningú es quedi enrere". Un altre dels projectes que la companyia ha volgut destacar en el bloc de solidaritat és el projecte Confiança. Meritxell Farré, directora de participació d'Agbar, i Nazrul I. Chowdhury, responsable del projecte, han explicat que s'actua en dos sentits: oferir préstecs -a través de Caixabank- i formacions. 

Des de dins

Però els stakeholders no només són els actors que envolten l'empresa, sinó també els mateixos treballadors. El secretari d'UGT a Agbar, Carlos Cruz, ha destacat tres vessants de la relació entre la companyia i la plantilla: "Hi ha un model molt estable de contractes indefinits, una visió molt centrada en les persones i una aposta per la formació". I el director general d'Aigües de Barcelona, Manuel Camerón, n'ha afegit d'altres: "Ocupació de qualitat vol dir retribució, però també seguretat en el mercat laboral i qualitat de l'entorn de feina". En aquest sentit, ha ressaltat que Agbar aposta per un conveni d'empresa, al qual s'acull un 65% dels empleats, més o menys. 

"Hi ha un model molt estable de contractes indefinits, una visió molt centrada en les persones i una aposta per la formació", segons el secretari d'UGT d'Agbar

Una connexió amb el doctor Antoni Trilla, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha servit per explicar com Agbar va reaccionar a l'esclat de la pandèmia, quan la seguretat i la salut dels treballadors era una prioritat. "Agbar ha anat adaptant les normatives en funció de la informació que es tenia de la pandèmia: es va implantar el teletreball, es fan proves i es preserven els equips de treball", ha indicat. De fet, Camerón ha recordat que l'abril de l'any passat, es van confinar treballadors de l'empresa a plantes potabilitzadores per garantir el subministrament i la seguretat. 

La diversitat de la plantilla és un altre dels elements que han debatut durant la junta. No només la diversitat de gènere, sinó també la generacional, per exemple. "La diversitat s’ha d’acceptar, entendre i potenciar; nosaltres estem en la fase dos", ha considerat el secretari d'UGT de la companyia. Pel que fa a la igualtat de gènere en concret, Camerón ha assegurat que un 34% de posicions de lideratge a Agbar estan ocupats per dones.

Narcís Berberana, 'global strategist officer': "Agbar ha d'aportar solucions concretes basades en la pròpia naturalesa, en infraestructures verdes i en l'economia circular"

L'entorn que ens envolta

El tercer bloc en què s'ha centrat la junta ha estat la reconstrucció verda inclusiva. Partint de la premissa que el cicle de l'aigua té un paper fonamental en la preservació del medi ambient, la companyia considera que la innovació és clau per impulsar la sostenibilitat. Aquí ha intervingut el president del Barcelona Tech City, Miguel Vicente, que havia treballat a Agbar. Vicente ha situat el suport a startups com una de les principals maneres d'innovar. En aquest sentit, Catalina Balseiro, directora d’innovació i coneixement d'Agbar, ha indicat que el grup té 10 startups invertides i col·labora amb una seixantena més. 

Què hi pot fer una empresa com Agbar davant la crisi climàtica? Segons el global strategist officer d'Agbar, Narcís Berberana, la responsabilitat radica en aportar solucions concretes: "Algunes estan basades en la pròpia naturalesa, altres, en infraestructures verdes i economia circular". Simón ha volgut acabar destacant que el grup Agbar és les marques i territoris en què actua, les operadores que distribueixen i tracten l’aigua residual, les empreses tecnològiques amb qui col·laboren, les fundacions que treballen en l’acció social, però, "essencialment, Agbar som les persones que hi treballem".