Agbar celebra la seva Junta General de Grups d’Interès amb una gala carregada d’emoció i marcada pels reptes als quals s’enfronta tant el grup empresarial com la mateixa societat: emergència climàtica, digitalització, transició energètica i superar les amenaces de la inestabilitat geopolítica, la inflació i la ruptura de la cadena de subministraments, entre d’altres. Una rendició de comptes molt poc comuna en el món empresarial quant a to comunicatiu que ha utilitzat com a eixos principals els criteris ESG -aquells que tenen en compte els factors ambientals, socials i de cogovernança- i que ha volgut posar de manifest “el contracte social d’Agbar amb tots els seus grups de relació: treballadors, clients, proveïdors” i, en definitiva, la societat. Així ho ha explicat Àngel Simón, president d'Agbar a la cloenda de l'acte, assenyalant les tres principals línies d'actuació per fer front a aquests reptes, tant presents com futurs: innovació, confiança i corresponsabilitat.
"Ara que la pandèmia s'està acabant, el canvi climàtic ha de tornar a estar en el nostre centre d'actuació", ha indicat Simón. En la mateixa línia, segons el periodista i professor de comunicació Toni Aira, director de la Càtedra de Comunicació i Desenvolupament Sostenible, "la pandèmia ens ha demostrat que hi ha molts reptes i que, de fet, el veritable repte és no actuar".
Al llarg de la junta, la companyia ha exposat "projectes molt diversos però amb un denominador comú: les persones, que estan al centre del cicle de l'aigua", indica Simón. L'objectiu ha estat el d'explicar i escoltar, amb una voluntat de passar del "storytelling al storydoing", ha indicat Aira. "És a dir, no explicar una història, sinó allò que fas", que en el cas d'Agbar és un llarg llistat de projectes de les 150 empreses que formen part del grup i que tenen quatre principals blocs: innovació, cicle de social de l'aigua, aliances i cogovernança.
Compromís ambiental
El primer bloc de l’esdeveniment s’ha centrar en el compromís amb el medi ambient i hi ha participat el meteoròleg i divulgador científic, Tomàs Molina. En aquest bloc s’ha posat en relleu que el 2050 més del 40% de la població mundial viurà en àrees d’estrès hídric greu, per la qual cosa la innovació és fonamental per gestionar uns recursos cada cop més escassos.
Dins d'aquest bloc, Agbar ha presentat els seus centres Dinapsis, hubs d'intel·ligència operacional a través dels quals realitzen una gestió circular i eficient de l'aigua amb els quals volen combatre l'estrès hídric, "que podria agreujar-se amb el canvi climàtic i que, de fet, pot arribar a afectar 27 milions d'habitants el 2050", ha indicat Guillermo Pascual, director d'operacions i transformació digital d'Agbar. Amb els 10 centres Dinapsis actuals del grup empresarial han aconseguit evitar l'emissió de 463 milions de tones de CO2 a l'atmosfera i incidir en la transformació digital de les ciutats.
Els centres Dinapsis volen incidir directament en el territori on s'ubiquen i extrapolar les solucions a territoris semblants. "Són un espai de cooperació els nostres grups d'interès, un ecosistema d'innovació de kilòmetre 0", ha indicat Pascual. A més dels 10 centres actuals, la companyia ja ha anunciat que inaugurarà més centres properament. Un a Granada, especialitzat en aigua metropolitana i descarbonització, i un altre a Barcelona.
Agbar també ha destacat l'actuació de Canaragua, empresa del grup que gestiona l’aigua a diversos municipis de la Palma (Canàries), en l'emergència climàtica del volcà. "No és un tema estrictament climàtic, però ens recorda a moltes de les situacions que haurem d'afrontar amb el canvi climàtic i podem aprendre per a futures crisis", ha indicat Molina.
També han presentat el projecte Biotop, instal·lat a Sabadell, que compta amb dues estacions depuradores d'aigua residual que tenen un model d'economia circular i sostenible i que no només són energèticament autosuficients sinó que tenen energia sobrant. "La idea és que la gent pugui anar a la depuradora i utilitzar l'energia per carregar el cotxe o netejar-lo", ha indicat Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell.
El cicle social de l'aigua
L'acció social del grup Agbar s'ha emmarcat dins del concepte el cicle social de l'aigua, un bloc protagonitzat per la formació, amb els cicles duals d'FP, i pel programa Contigo, una via d'atenció al client que ha buscat donar cobertura a persones que pel canal digital no poden veure cobertes les seves necessitats. Així mateix, s’han compartit els avenços del projecte Ola, un projecte engegat per Agbar, juntament amb la Creu Roja, en primer lloc a Barcelona i ara també a altres punts del territori, per facilitar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat.