L'agost empresarial és 'made in Osona': rècord històric de Casa Tarradellas amb 1.387 milions

El popular fabricant de pizzes i espetec, amb seu a Gurb, augmenta un 18% els ingressos i té 2.948 treballadors, la majoria d'Osona

Casa Tarradellas es troba ubicada a Gurb | Cedida Casa Tarradellas es troba ubicada a Gurb | Cedida

Si el mes d'agost a Catalunya és digne d'una sèrie de Netflix, la comarca d'Osona és la protagonista de la temporada estival d'enguany. Mentre aquesta setmana anunciàvem com a operació de l'estiu la compra de la vigatana Seidor per part de la gestora de capital risc estatunidenca Carlyle, ara és el torn del gegant de les pizzes i espetec Casa Tarradellas. Ubicada a pocs quilòmetres de la capital osonenca, a Gurb, la multinacional de l'alimentació ha augmentat un 18% els seus ingressos el 2023, amb unes vendes de 1.378 milions d'euros. En una conjuntura desafiant per la pujada de preus de la matèria primera i l'energia, l'empresa ha continuat amb l'aliança que tants fruits li ha donat: la marca Hacendado per Mercadona. Tot made in Osona, ja que més del 90% dels 2.948 treballadors són residents a la comarca de la Catalunya interior.

Més info: Osona, la locomotora econòmica de primera divisió

Amb més dones (56%) que homes (44%) a la plantilla, la plantilla de Casa Tarradellas ha crescut més d'un 10% el darrer any. Respecte a la facturació, esmentada anteriorment, es tracta de l'increment més gran dels últims cinc anys, marcats per la pandèmia i l'augment dels costos de producció. A més de les pizzes i l'espetec, l'empresa osonenca comercialitza diversos embotits, patés i masses fresques de pizza.

Forta aposta per la inversió en R+D

La seu de Casa Tarradellas a Osona | Cedida
La seu de Casa Tarradellas a Osona | Cedida

Casa Tarradellas s'ha "posat les piles" durant els últims anys i, per exemple, durant el 2023 ha destinat 40,8 milions a 30 projectes d'R+D i de sostenibilitat. Ha millorat la qualitat dels productes, la seguretat alimentària, els processos industrials, la capacitat productiva, l'agricultura regenerativa i el reciclatge. La companyia explica que han implementat pràctiques agrícoles per millorar la producció i qualitat del cereal d'hivern, així com cultius de melca i sègol adaptats al canvi climàtic.

Ja fa anys que aposten per les plaques fotovoltaiques, i ja compten amb 178.000 m² de capacitat d'energia solar a les seves instal·lacions. De moment, el 24,19% del seu consum elèctric prové d'aquesta font d'energia.

La família darrere d'aquest imperi de l'alimentació

Tal com indica el nom trobem a Josep Terradellas i a la seva esposa Anna Falgueras que el 1976 van crear l'Hostal d'Osona a Vic, un petit obrador dedicat a l’elaboració de productes càrnis que comptava amb una fàbrica, una botiga i un petit restaurant. D'aquí en va sorgir el fuet espetec, un embotit en barra que s'ha popularitzat i ha situat la ciutat dels Sants com un referent al mercat. A causa de l’èxit, va passar a denominar-se Casa Tarradellas el 1985. Van instaurar un petit canvi ortogràfic a la primera vocal, canviant la “e” per la “a”, per fer-ho més “comercial”. Una altra data per emmarcar al seu calendari va ser el 1996, ja que van impulsar la pizza fresca que va créixer tant que va preocupar, i molt, a la competència, que només en venia de congelades.

No obstant això, el catapultador definitiu va ser l’aliança amb Mercadona, primer com a proveïdor de la marca blanca Hacendado per a les pizzes, que li va permetre arribar a més de 1.600 supermercats de la companyia valenciana.

Malgrat l'entrada de capital privat en diverses ocasions, Casa Tarradellas segueix en mans de la família fundadora

Durant els últims anys ha patit algun boicot pel seu "suposat suport al procés independentista", pel qual mai s'han pronunciat públicament ni preveuen fer-ho, ja que el 89% del seu negoci correspon al mercat nacional, segons publiquen diferents mitjans. Encara més, el català no és la llengua habitual en el seu etiquetatge.

Més info: Casa Tarradellas augmenta en un 46% la seva capacitat d'autoconsum energètic el 2023

Durant tots aquests anys, Casa Tarradellas ha seguit en mans de la família fundadora. En aquest cas, el CEO de la companyia és Josep Tarradellas Falgueras, fill dels fundadors i que exerceix el càrrec des del 2006.

Més informació
Casa Tarradellas: l’imperi de l’alimentació dels 1.100 milions d’euros
Avui et destaquem
El més llegit