El canvi climàtic és un dels grans reptes de la societat actual, un repte global que afecta la qualitat de vida de les persones i la disponibilitat de recursos. Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, Aigües de Barcelona referma el seu compromís amb el desenvolupament sostenible, impulsant mesures per a minimitzar l’impacte ambiental, la potenciació d’energies netes i el foment de l’economia circular. Les iniciatives dutes a terme per la companyia han permès reduir en un 40’6% la petjada de carboni, que mesura la quantitat d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) associats a un producte o activitat, des del 2015.
La compra d’energia lliure d’emissions ha permès que pràcticament el 100% de l’energia comprada en el cicle de l’aigua tingui garantia d’origen de fonts renovable
Dins de les actuacions iniciades per Aigües de Barcelona per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, destaquen l’impuls de la mobilitat sostenible, amb una flota de 120 vehicles 100% elèctrics, la més gran de Barcelona i certificada amb el segell de qualitat ambiental; la compra d’energia lliure d’emissions, aconseguint que pràcticament el 100% de l’energia comprada en el cicle de l’aigua tingui garantia d’origen de fonts renovables; i la instal·lació de plaques fotovoltaiques i pèrgoles de captació fotovoltaica, entre d’altres.
Objectiu residu zero
La generació pròpia d’energia provinent de fonts alternatives als combustibles fòssils ha ajudat a reduir la petjada de carboni i a donar una segona vida als residus que es generen. Actualment, gairebé el 10% de l’energia consumida prové d’energia renovable generada a les nostres instal·lacions.
Com a projecte pioner, actualment hi ha en marxa la transformació de l’EDAR del Baix Llobregat en ecofactoria, és a dir, en una planta que sigui autosuficient i generi tota l’energia necessària per funcionar
En aquest sentit, s’ha prioritzat l’optimització dels recursos necessaris per dur a terme la nostra activitat, donant un segon ús als residus que poden esdevenir un recurs. Així, es genera biogàs a partir dels fangs de depuradores i s’aporta per fonts alternatives que redueixen les emissions de metà. El 2018 s’ha aconseguit revaloritzar el 89 % dels residus generats a les estacions depuradores i el 71 % dels generats a les estacions de tractament d’aigua.
Impuls de l’economia circular: Ecofactories
Aigües de Barcelona està desenvolupant un projecte per convertir les estacions d’aigües residuals en ecofactories, és a dir, en plantes que siguin autosuficients i generin tota l’energia necessària per funcionar. El compromís amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i amb una gestió eficient dels recursos fa imprescindible apostar per un model d’economia circular del cicle de l’aigua. Per això l’estratègia d’Aigües de Barcelona passa per convertir el sanejament en la peça angular de tot el procés per fer que no sigui el final del cicle, sinó l’origen del reaprofitament de l’aigua. Això permetria fer front a la disponibilitat limitada dels recursos a la nostra conca hídrica i al creixement de la població.
Com a projecte pioner, actualment hi ha en marxa la transformació de l’EDAR del Baix Llobregat en ecofactoria. A banda de ser autosuficients energèticament, l’objectiu és generar un excedent d’energia per a usos industrials, de mobilitat, etc. i estar integrats a l’entorn, generant impactes positius per al medi ambient i la societat. Es pretén obtenir la reutilització del 100% de l’aigua depurada, autoconsumir el 100% de l’energia necessària, reduir un 15% els fangs actuals i reaprofitar el 50% dels residus que es generen actualment. Això implicarà una reducció de la petjada de carboni, una millora de la qualitat ambiental i de la disponibilitat d’aigua i una eficiència més alta.